Ιδιαίτερα χαμηλοί υδατάνθρακες-μεγαλύτερος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων βρέθηκε ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μιας καρδιακής διαταραχής που συνδέεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η τακτική πρόσληψη λιγότερο από 45% των καθημερινών μας θερμίδων από τους υδατάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει σε 18% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, της πιο κοινής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού.

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Τις περισσότερες φορές, μια δίαιτα που συνεπάγεται απώλεια βάρους προϋποθέτει περιορισμούς που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απολύτως υγιείς. Νέες έρευνες δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, δημοφιλείς δίαιτες όπως η Keto, η Paleo ή η Atkins οι οποίες προϋποθέτουν κατανάλωση πολύ χαμηλών ποσοστών υδατανθράκων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας καρδιακής πάθησης που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή (Α-fib). Ο Δρ Xiaodong Zhuang, κύριος συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στο Guangzhou της Κίνας, παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Διαβάστε: 
Είναι δυνατόν να τρώτε υδατάνθρακες και να χάνετε βάρος;

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος της κολπικής μαρμαρυγής αυξήθηκε ανεξάρτητα από το ποια είδη πρωτεϊνών ή λιπών χρησιμοποιήθηκαν για να αντικαταστήσουν τους υδατάνθρακες. Όπως η υπερκατανάλωση υδατανθράκων δεν είναι κάτι υγιεινό, το ίδιο είναι και η πολύ χαμηλή πρόσληψή τους, εξηγούν οι επιστήμονες. Η κολπική μαρμαριγή προκαλεί καθυστέρηση στους χτύπους της καρδιάς ή δυσχεραίνει τη διατήρηση του ρυθμού που θα έπρεπε να έχουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχυκαρδία, ζάλη, κόπωση, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια. Το συγκεκριμένο καρδιακό πρόβλημα κάνει επίσης πέντε φορές πιο πιθανό ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Επειδή η καρδιά δεν διοχετεύει το αίμα σωστά, αυτό συγκεντρώνεται και μπορεί να σχηματίσει καρδιακούς θρόμβους. Εάν ένας θρόμβος αίματος σπάσει, μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης: 
Υδατάνθρακες: γιατί η ποιότητα επισκιάζει την ποσότητα

Αν και η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε μόνο για να βρεθεί μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-και-αποτελέσματος, οι ερευνητές επεσήμαναν διάφορους λόγους για τους οποίους μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες. Ο συγκεκριμένος τρόπος δίαιτας προκαλεί τόσο γρήγορη απώλεια βάρους με την έκπλυση των υγρών από το σώμα, και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανωμαλίες των ηλεκτρολυτών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό. Παράλληλα, οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα τείνουν να τρώνε λιγότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά - τρόφιμα που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Οι φλεγμονές έχουν συσχετισθεί με την κολπική μαρμαρυγή.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από μια μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ που περιλάμβανε σχεδόν 14.000 άτομα. Στην αρχή της μελέτης, κανένας από αυτούς δεν είχε κολπική μαρμαρυγή. Στα περίπου 22 χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων, περίπου 1.900 από αυτούς ανέπτυξαν τη διαταραχή. Όλοι είχαν συμπληρώσει λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: πρόσληψη χαμηλής, μέτριας και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων έπαιρνε λιγότερες από το 45% των ημερήσιων θερμίδων τους από τους υδατάνθρακες. Η μεσαία ομάδα κατανάλωνε περίπου το 45% έως το 52% και η ομάδα με τους υψηλούς υδατάνθρακες περιλάμβανε άτομα που προσλάμβαναν περισσότερο από το 52% των θερμίδων τους από τους υδατάνθρακες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους συμπληρώνουν προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τόσο οι δίαιτες χαμηλών όσο και υψηλών υδατανθράκων συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα ισορροπημένο σχήμα διατροφής που να περιλαμβάνει φρούτα, μη αμυλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, καρπούς με κέλυφος και σπόρους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: