Τα χειρότερα διαιτητικά λάθη που κάνουμε

Ανεξάρτητα από το πόσα υγιεινά σνακ τρώμε ή πόσο συχνά ασκούμαστε, πολλοί από εμάς καταλήγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη και συχνά οι προσπάθειες να χάσουμε κάποια παραπανίσια κιλά και να τα διατηρήσουμε δεν ευοδώνονται.

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας yo-yo, είναι ένα πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους που καταφέρνουν να χάσουν κάποια κιλά αλλά, δυστυχώς όπως εξηγούν οι ειδικοί, στη συνέχεια το σώμα τους αντιδρά με ένα δυνητικά καταστροφικό συνδυασμό: μεγαλύτερη όρεξη και βραδύτερο μεταβολισμό. Πώς μπορείτε να αντισταθείτε; Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές στρατηγικές που σας προτείνουμε για να μην κάνετε τα πιο διαδεδομένα διατροφικά λάθη και να καταφέρετε να ελέγξετε την πείνα, να αναβαθμίσετε το μεταβολισμό σας και να αποφύγετε να ξαναπάρετε κάποια κιλά λόγω της σταδιακής αύξησης της κατανάλωσης θερμίδων.

Βάζετε παράλογους στόχους

Το να γίνετε ξαφνικά vegan για να χάσετε βάρος δεν είναι σίγουρο ότι λειτουργεί για όλους. Εάν το σχέδιο διατροφής που ακολουθείτε δεν είναι συμβατό με τον τρόπο ζωής σας, οι πιθανότητες να μην τα καταφέρετε ή να ξαναπάρετε γρήγορα τα κιλά είναι πολύ μεγάλες.

Υποθέτετε ότι το ψωμί ολικής άλεσης είναι η καλύτερη επιλογή χωρίς να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών

Οι θερμίδες είναι μόνο ένας παράγοντας που πρέπει να παίρνετε υπόψη σας. Βεβαιωθείτε ότι οι ετικέτες λένε "ολόκληρο σιτάρι" αντί για "σιτάρι" και αποφύγετε τα ψωμιά που περιέχουν ζάχαρη, αλεύρι σίτου ή εξευγενισμένο λευκό αλεύρι στα τρία πρώτα συστατικά.

Το ρίχνετε έξω τα Σαββατοκύριακα, ενώ είστε πολύ αυστηροί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Ο περιορισμός της τροφής μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση σε κάποια στιγμή. Τα Σαββατοκύριακα, είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό. Δεν χρειάζεται η διασκέδαση με τους φίλους να περιστρέφεται πάντα γύρω από φαγητά και ποτά.

Τρώτε συνεχώς τα ίδια τρόφιμα

Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να τρώμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά όταν προσπαθούμε να φάμε υγιεινά, επιτρέποντας μόνο τρόφιμα που θεωρούνται "ασφαλή" όπως π.χ. κοτόπουλο, μπρόκολο ή πράσινα σαλατικά. Η στέρηση οδηγεί σε πλήξη και ενδεχομένως σε συνεχή τσιμπολογήματα ή εκρήξεις κατανάλωσης.

Θεωρείτε ότι μπορείτε να «διώξετε» τις θερμίδες με τη γυμναστική

Η άσκηση σίγουρα είναι κάτι πολύ θετικό αλλά μόνο επειδή γυμνάζεστε δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε οτιδήποτε θέλετε. Δεν θα πρέπει να σκέφτεστε την άσκηση ως μέσο για να τρώτε οτιδήποτε θέλετε.

Υπερκατανάλωση μετά από προπονήσεις

Είναι σημαντικό να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας για τις προπονήσεις, αλλά συχνά καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε με το να επιλέγουμε ειδικά αμφιβόλου ποιότητας shakes, μπάρες και σκόνες για ασκούμενους.

Αρτύματα σαλάτας με dressings υψηλής θερμιδικής αξίας

Το να γεμίσετε το πιάτο σας με σαλατικά είναι μια καλή ιδέα, εφόσον επιλέγετε το σωστό άρτυμα. Τα έτοιμα dressings τις περισσότερες φορές περιέχουν πολλές θερμίδες και αν τα συνδυάσετε και με έξτρα τυριά και ξηρούς καρπούς, τότε σίγουρα το μεσημεριανό σας γεύμα ή δείπνο δεν θα είναι και τόσο υγιεινό.

Νομίζετε ότι όλες οι θερμίδες είναι οι ίδιες

Μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, αλλά η περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι μόνο μία πτυχή και δεν καθορίζει το πόσο θρεπτικό είναι αυτό το φαγητό. Προσέξτε την πηγή των θερμίδων και δώστε προτεραιότητα στα λαχανικά που έχουν λίγες θερμίδες αλλά μεγάλο όγκο, προσφέροντας κορεσμό και πληρότητα.

Δεν δίνετε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας

Εστιάζετε τόσο πολύ στην καταμέτρηση των θερμίδων που ξεχνάτε να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας που παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθώς μπορεί να διδάξει το σώμα σας να συνειδητοποιεί πότε είναι χορτάτο και πότε πεινάει.

Παραλείπετε ομάδες τροφίμων

Δεν πρέπει να τιμωρείτε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων ως διαιτητικό ένοχο. Μια δίαιτα που απαγορεύει ολόκληρες ομάδες τροφίμων -εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος - δεν είναι μόνο μη βιώσιμη, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη.

Ακολουθείτε τις κατά καιρούς υγιεινές μόδες

Προϊόντα με ετικέτες που υποθετικά είναι «χωρίς ζάχαρη», «οργανικά» ή με επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια βάρους αν δεν διαβάζετε πραγματικά τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες.

Τρώτε παρακολουθώντας τηλεόραση

Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι όταν το μυαλό σας αποσπάται από άλλα πράγματα ενώ τρώει, δεν επιτρέπει σε ορισμένα σήματα κορεσμού να προειδοποιήσουν τον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει, καταναλώνοντας έτσι περισσότερες θερμίδες από ότι χρειάζεται το σώμα, οι οποίες πιθανότατα θα αποθηκευτούν ως λίπος.

Παραλείπετε γεύματα

Τσιμπολογάτε συνεχώς πατατάκια και μπισκότα; Το να νιώθετε ότι πάντα πεινάτε δεν είναι επειδή έχετε έλλειψη θέλησης. Στην πραγματικότητα, αν αυτά τα «παραστρατήματα» συμβαίνουν σε πολυάσχολες μέρες όταν έχετε «ξεχάσει» να φάτε μεσημεριανό, είναι πιθανόν ένα σημάδι που πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Δεν ασκείστε

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα προγράμματα απώλειας βάρους που περιλαμβάνουν τυπικά μια ρουτίνα άσκησης είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά τόσο για την απώλεια κιλών όσο και για τη βελτίωση της υγείας.

Προσέξτε τα «διαιτητικά» ροφήματα

Οι μεταποιημένοι χυμοί, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τσάγια είναι γεμάτα θερμίδες και επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο οργανισμός μας δεν καταγράφει τις υγρές θερμίδες όπως τις στερεές. Ως εκ τούτου, μπορούμε να καταλήξουμε να πίνουμε περισσότερες θερμίδες μέχρι να αισθανθούμε πλήρεις. Τα ροφήματα διαίτης επίσης μπορούν να έχουν «μηδενικές θερμίδες», αλλά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους και μπορεί να υποβαθμίσουν τους υποδοχείς του γλυκού, κάνοντάς μας να καταναλώνουμε περισσότερα παραδοσιακά γλυκά τρόφιμα και συνεπώς θερμίδες.

Αντιμετωπίζετε ένα φαγητό σαν ένα μαγικό χάπι δίαιτας

Μπορεί το ξίδι μηλίτη να έχει συνδεθεί με την καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης και την ελαχιστοποίηση των αιχμών στο σάκχαρο του αίματος. Αλλά μόνο και μόνο επειδή το χρησιμοποιείτε καθημερινά στη σαλάτα σας δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα άλλο στη διατροφή σας.

Ξεχνάτε τα λίπη

Η επιλογή "χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά" δεν είναι πάντα και η καλύτερη. Στην πραγματικότητα, όταν δεν τρώτε αρκετό λίπος, μπορεί να ταλαιπωρείστε από την αίσθηση μιας συνεχιζόμενης πείνας και ο εγκέφαλός σας να είναι σε ομίχλη. Ενσωματώστε πιο υγιεινά λίπη όπως αυτά που προέρχονται από τα αβοκάντο, τους καρπούς με κέλυφος, τους σπόρους, το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο.

Προσοχή στον ύπνο

Όταν κοιμάστε, χάνετε βάρος. Ο ύπνος βοηθά το σώμα σας να ανακάμψει, επιτρέποντας την κυτταρική αναγέννηση και την οικοδόμηση μυών. Διατηρεί επίσης ενεργό το μεταβολισμό, τις ορμόνες της πείνας υπό έλεγχο και τα επίπεδα του στρες χαμηλά.

Τρώτε όταν δεν είστε πεινασμένοι

Σύμφωνα με ερευνητές της Οξφόρδης, το φαινόμενο ονομάζεται «οπτική πείνα». Αναφέρεται στη φυσική ανταπόκριση του οργανισμού μας για την αύξηση των ορμονών του «πεινάω» στη θέα ενός φαγητού από τότε που αναπτύχθηκε ο εγκέφαλός μας, όταν η τροφή ήταν σπάνια και το σώμα ήθελε να εξασφαλίσει όλους τους διαθέσιμους πόρους που θα μπορούσαν να του παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για επιβίωση.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που μας κάνουν να... πεινάμε!

Το φαγητό ως ανταμοιβή μιας επιτυχίας

Κάθε επιτυχία θα πρέπει να γιορτάζεται αλλά απλά δεν χρειάζεται η ανταμοιβή να βασίζετε σε αλκοόλ και γλυκά.

Σταματάτε να ζυγίζεστε

Η ζυγαριά σας κρατάει ενήμερους για τη διατροφή σας και τα πιθανά κιλά που ξαναπήρατε. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι κάνουν δίαιτα και ζυγίζονται σταθερά μπορούν να χάσουν το διπλάσιο βάρος από όσους ζυγίζονται λιγότερο συχνά.

Περισσότερα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα αντικαθιστούν τα σπιτικά

Μια φορά στο τόσο μπορείτε να καταφύγετε στη λύση του κατεψυγμένου έτοιμου γεύματος αλλά φυσικά όχι συχνά. Τα παρασκευάσματα αυτά είναι συνήθως φορτωμένα με περίσσεια αλατιού.

Διαβάστε και αυτό: Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν σταματήσετε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα

Στερείστε πολλά

Δεν χρειάζεται να στερήσετε τον εαυτό σας από τα πάντα για να χάσετε βάρος. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το να ενδίδετε κάποια φορά σε μια μικρή απόλαυση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στην μακροπρόθεσμη απώλεια κιλών σε σύγκριση με την προσπάθεια να την καταστείλετε εντελώς.

Ξεχνάτε να πίνετε νερό

Η ελλιπής ενυδάτωση έχει αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό αλλά και την όρεξή σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι αντιδρούν συχνά στη δίψα τους ανορθόδοξα, τρώγοντας πάρα πίνοντας, αφού το ίδιο μέρος του εγκεφάλου ελέγχου και τις δύο αποκρίσεις. Όταν είστε ενυδατωμένοι, το στομάχι σας επίσης νοιώθει περισσότερο γεμάτο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: