Το 94% των γευμάτων που σερβίρονται στα εστιατόρια περιέχει μεγαλύτερο από τον συνιστώμενο αριθμό θερμίδων

Το fast food κατηγορείται συχνά για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, αλλά τα γεύματα σε αλυσίδες μεγάλων εστιατορίων περιέχουν ακόμα περισσότερες θερμίδες σύμφωνα με έρευνα. Οι υπερμεγέθεις μερίδες σερβίρονται όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

Τα τελευταία χρόνια πολλές νέες θεωρίες έρχονται στο φως για τα αίτια και τις πιθανές θεραπείες για τη μάστιγα του σύγχρονου πολιτισμού, της παχυσαρκίας που, παρ’ όλες τις προσπάθειες αντιμετώπισής της, συνεχίζει δυστυχώς να αντιστέκεται. Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ορισμένες συγκλονιστικές αλήθειες για τα γεύματα των εστιατορίων και την «θεσμοθετημένη υπερκατανάλωση τροφής».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) θεωρεί την παχυσαρκία μια παγκόσμια επιδημία και ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη, μεταξύ άλλων ασθενειών. Εκτιμά ότι παγκοσμίως 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι και 600 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο που προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η πρόσληψη ζάχαρης αλλά και η υπερκατανάλωση τροφής. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να συγχέουν την επιθυμία για φαγητό με την πείνα. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οποιαδήποτε στρατηγική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα πρέπει επίσης να εξετάσει αυτές τις υπερβολές.

Διαβάστε: Όσοι καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα κινδυνεύουν λιγότερο από το διαβήτη

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BJM, στάθμισε και μέτρησε το ενεργειακό περιεχόμενο των γευμάτων που προσφέρονται από 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και fast food στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Φινλανδία, τη Γκάνα και την Ινδία καθώς και ένα σε μεγαλύτερο δείγμα αμερικανικών εστιατορίων. Για τους σκοπούς της μελέτης εξετάστηκαν μόνο τα κυρίως πιάτα, ενώ τα ποτά, τα επιδόρπια και οι συνοδευτικά δεν συμπεριλήφθηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπερμεγέθεις και υψηλής θερμιδικής αξίας μερίδες στα μαγαζιά γρήγορου φαγητού αλλά και στα κανονικά εστιατόρια δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 94% των γευμάτων των εστιατορίων και το 72% των γευμάτων στα ταχυφαγεία που μελετήθηκαν στις πέντε χώρες περιείχαν 600 θερμίδες ή και περισσότερες, εκτός από την Κίνα, όπου το ενεργειακό περιεχόμενο των πιο δημοφιλών γευμάτων ήταν σημαντικά πιο χαμηλό. Αυτές είναι περισσότερες από το 25% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης θερμίδων για το μέσο άτομο με καθιστική εργασία. Μερικά εστιατορικά γεύματα έφθαναν τις 2.000 θερμίδες! Μια έκπληξη που προέκυψε από την έρευνα ήταν ότι τα γεύματα από τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού περιείχαν 33% λιγότερες θερμίδες από τα γεύματα των κανονικών εστιατορίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι εστιατόρια γρήγορου φαγητού δεν είναι τα μόνο που πρέπει να ενοχοποιούνται όταν εξερευνούμε τρόπους αντιμετώπισης της υπερκατανάλωσης και της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας.
"Το γρήγορο φαγητό έχει γίνει ένας εύκολος στόχος για διαιτητικές αλλαγές λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου του, ωστόσο, σύμφωνα και με το προηγούμενο έργο της ομάδας μας στις ΗΠΑ, τα γεύματα στα εστιατόρια εν γένει είναι ένας σημαντικός στόχος παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας", δήλωσε η κύρια συγγραφέας της έρευνας Susan B. Roberts, Ph.D., διευθύντρια του Energy Metabolism Laboratory στο USDA Human Nutrition Research Center of Jean Mayer on the aging του Πανεπιστημίου Tufts. "Το να τρώμε έξω είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι είναι εύκολο να παραφάτε όταν μια μεγάλη εστιατορική μερίδα είναι πιθανό να αποτελέσει μόνο ένα από τα πολλά γεύματα και σνακ που θα καταναλώσετε εκείνη την ημέρα".

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 94% των δημοφιλέστερων κύριων πιάτων που σερβίρονται στα εστιατόρια και το 72% αυτών που αγοράζονται από τα καταστήματα γρήγορου φαγητού περιείχαν περισσότερες από 600 θερμίδες, οι οποίες είναι και το όριο που συνιστά πρόσφατα το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Οι ερευνητές βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του βάρους του γεύματος και του ενεργειακού περιεχομένου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μερικά δημοφιλή γεύματα ήταν πολύ μεγαλύτερα και πιο θερμικά από ό,τι ήταν αναγκαίο. "Το σημερινό μέσο μέγεθος των μερίδων είναι υψηλό σε σχέση με τις θερμιδικές απαιτήσεις και τις συστάσεις σε όλο τον κόσμο", ανέφερε η Roberts. "Επειδή τα τρία γεύματα και ένα ή περισσότερα σνακς στο ενδιάμεσο είναι συνηθισμένα, ακόμη και στις χώρες που μελετούμε, πολλά εστιατόρια θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για τον πιθανό ρόλο τους στην παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας", δήλωσε. Η ποιότητα των τροφίμων είναι επίσης σημαντική, φυσικά. Η κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας, όπως κορεσμένα λίπη ή μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, συμβάλλει σε ασθένειες που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη αυτών των προϊόντων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: