H τρέλα για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι» για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη

Η μανία με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη από τη μια καθησυχάζει αλλά και αναστατώνει ταυτόχρονα τα άτομα με κοιλιοκάκη που είναι αλλεργικά στη θρεπτική ουσία, σύμφωνα με μια μικρή πρόσφατη μελέτη.

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

Όσοι ταλαιπωρούνται από κοιλιοκάκη δηλώνουν ευτυχείς όταν μπορούν να έχουν περισσότερες επιλογές τροφίμων στα καταστήματα και τα εστιατόρια. Αλλά κάποιοι από αυτούς αισθάνονται σαν να τους προσδίδεται η ρετσινιά των «απαιτητικών» και θα παρανοηθεί η σοβαρότητα της ασθένειάς τους καθώς άλλοι άνθρωποι, εθελοντικά, προτιμούν να ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

"Από τη μία πλευρά, υπάρχουν περισσότερες επιλογές διαθέσιμες για τους ασθενείς που έχουν καλύτερη γεύση και γίνονται όλο και πιο προσιτές. Αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει αυτή τη τρέλα για τροφές χωρίς γλουτένη, η οποία αναγνωρίζεται ως ένα είδος δίαιτας-μανίας, σε βαθμό που η κοιλιοκάκη παρεξηγείται σε κοινωνικές καταστάσεις, κάτι που αγχώνει περισσότερο τους ασθενείς", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης James King από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά.

Η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική αυτοάνοση διαταραχή. Όταν αυτοί που έχουν διαγνωστεί με αυτή καναλώνουν γλουτένη - μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι - το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά και επιτίθεται στο λεπτό έντερο. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοιλιοκάκης, η διαταραχή έχει συνδεθεί με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 1. Η αποφυγή της γλουτένης είναι η μόνη θεραπεία. προς το παρόν τουλάχιστον. Εν τω μεταξύ, η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει γίνει μια μόδα για πολλούς που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, είτε για να χάσουν βάρος, είτε για άλλα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία. Μερικοί την ακολουθούν λόγω της πιθανής ευαισθησίας τους στη γλουτένη που δημιουργεί δυσάρεστα, αλλά όχι βλαβερά, γαστρεντερικά συμπτώματα.

Για τη μελέτη, η ομάδα του King πήρε συνέντευξη από 17 ασθενείς με κοιλιοκάκη σχετικά με τις εμπειρίες τους σε έναν εξελισσόμενο χωρίς γλουτένη κόσμο. Οι επιστήμονες έθεσαν ερωτήματα όχι μόνο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες αλλά και την κοινωνική ζωή και τις σχέσεις τους. "Απλά το να έχει ένα άτομο με κοιλιοκάκη μια ιατρική σύσταση για δίαιτα χωρίς γλουτένη, δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει και μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συχνά οι ασθενείς μετά τη θεραπεία", δήλωσε ο King. Η επιστημονική ομάδα βρήκε, για παράδειγμα, ότι οι συμμετέχοντες φοβόντουσαν ότι καταναλώνουν παρά τη θέλησή τους γλουτένη όταν τρώνε έξω. Αυτό συμβαίνει επειδή τα εστιατόρια μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι "gluten-free friendly", αλλά δεν παίρνουν αρκετά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων. Εξάλλου, ανέφερε ο King, πολλοί από τους πελάτες τους απλά προτιμούν πιάτα χωρίς γλουτένη, αλλά δεν το απαιτούν.

"Κάποιοι συμμετέχοντες δήλωσαν πώς αισθάνονται μερικές φορές ότι είναι πολύ απαιτητικοί ή τους είναι δύσκολο να ρωτήσουν πώς προετοιμάζονται τα πιάτα", πρόσθεσε. "Ένιωσαν ότι πολλά εστιατόρια σήμερα έχουν αγκαλιάσει αυτή την επιχειρηματική ευκαιρία να έχουν επιλογές χωρίς γλουτένη, αλλά δεν είναι σίγουροι πόσο αυστηροί θα είναι ώστε να προσφέρουν πραγματικά χωρίς γλουτένη τρόφιμα".  Κάποιοι άλλοι ειδικοί σχολιάζουν ότι το πραγματικό μειονέκτημα είναι επειδή δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο για την κοιλιοκάκη και καθώς στην Αμερική, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, εξισώνουμε τα φάρμακα με σοβαρές καταστάσεις, οι άνθρωποι δεν παίρνουν την όλη υπόθεση σοβαρά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΚΟΙΛΙΟΚAΚΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: