Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες από τη φτωχή διατροφή

Οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν διαφορετικές ανάγκες, ακόμη και όταν πρόκειται για το φαγητό. Οι επιλογές των τροφίμων και η ποιότητα των διατροφικών συνηθειών θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία των γυναικών συγκριτικά με τους άνδρες,

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018

Οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους για να υποστηρίξουν τη γνωστική υγεία και να έχουν θετική συναισθηματική ευεξία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Binghamton. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience, δείχνει ότι το ίδιο μπορεί να μην ισχύει για τους άνδρες. Δεν αποτελεί νέο ​​ότι μια υγιεινή διατροφή και ένας καλός τρόπος ζωής είναι ουσιαστικής σημασίας για τη συνολική σωματική μας ευεξία. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της διατροφής και της άσκησης στην ψυχική υγεία έχει αρχίσει να απασχολεί τους επιστήμονες.

Η μελέτη αυτή που διενεργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 563 συμμετέχοντες (48% άνδρες και 52% γυναίκες), εξέτασε κατά πόσο οι διαφορές μεταξύ των φύλων παίζουν κάποιο ρόλο στο πώς επηρεάζουν τα τρόφιμα τη συναισθηματική υγεία. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για το ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην ψυχολογική υγεία ανάλογα με το φύλο. Τα πρόσφατα αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι διαρθρωτικές διαφορές στον εγκέφαλο των ανδρών και των γυναικών μπορεί να απαιτούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της βέλτιστης γνωστικής λειτουργίας.

Η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στη ρύθμιση της χημείας του εγκεφάλου. Αυτό που τρώμε επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα όταν τον τροφοδοτούμε με υψηλής ποιότητας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι το «απόβλητο» που παράγεται όταν το σώμα χρησιμοποιεί οξυγόνο.

Οι διατροφικές ανάγκες του γυναικείου εγκεφάλου

Οι επιστημονικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι οι ανατομικές και λειτουργικές ανισότητες των εγκεφάλων των ανδρών και των γυναικών μπορούν να εξηγήσουν την ευαισθησία των γυναικών σε ψυχικές ασθένειες. Η επίκουρη καθηγήτρια υγείας και ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton των ΗΠΑ Lina Begdache και μια ομάδα ερευνητών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν ψυχική ευεξία μέχρι να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να βιώνουν ψυχική ευεξία μέχρι να εμφανιστούν διατροφικές ανεπάρκειες. "Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται ένα μεγαλύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών για να υποστηρίξουν την καλή διάθεση, σε σύγκριση με τους άνδρες", δήλωσε η Begdache. «Αυτά τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος και κατάθλιψη και να υποφέρουν από σοβαρότερα επεισόδια, σε σύγκριση με τους άνδρες. Η σημερινή διατροφή είναι πλούσια σε ενέργεια αλλά φτωχή σε βασικές θρεπτικές ουσίες που υποστηρίζουν την ανατομία και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Begdache, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί να εξηγούν αναφορές από προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θλίψη σε σύγκριση με τους άνδρες και υπογραμμίζουν το ρόλο μιας διατροφικά πυκνής δίαιτας στην ψυχική ευεξία. "Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν διαφορετικές φυσικές και συναισθηματικές ευθύνες που μπορεί να έχουν απαιτήσει διαφορετική ενεργειακή υποστήριξη και προτιμήσεις σε τρόφιμα", δήλωσε η Begdache προσθέτοντας ότι "έτσι, η διαφορική λήψη τροφής και ενέργειας με βάση το φύλο μπορεί να εξηγήσει και τους διαφορικούς όγκους του εγκεφάλου και τη συνδεσιμότητα μεταξύ θηλυκών και αρσενικών. Έχουμε λοιπόν μια πιθανή αναντιστοιχία μεταξύ της σύγχρονης διατροφής μας και του εξελισσόμενου ανθρώπινου εγκεφάλου που διαταράσσει την κανονική λειτουργικότητα ορισμένων συστημάτων στον εγκέφαλο". Ποιες είναι οι καλύτερες διαιτητικές επιλογές που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να εξασφαλίσουν ότι αποκομίζουν τα μέγιστα από την ψυχική τους υγεία;

Η Begdache ισχυρίζεται ότι οι πρόγονοί μας ίσως έκαναν το σωστό. Μια διατροφή που προτείνεται είναι η μεσογειακή. Ένας τρόπος ζωής που είναι πλούσιος σε στοιχεία που τρέφουν τα νεύρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη γνωστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας και είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για την υγεία των γυναικών. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, αρκετή σωματική δραστηριότητα, αποφεύγοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια εξαιρετική βάση για να ξεκινήσετε αν σας ενδιαφέρει να αναβαθμίσετε τη ψυχικής σας υγεία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: