8 Καλοκαιρινές συνταγές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα

Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, όχι μόνο δεν αποφασίζουμε να μαγειρέψουμε, αλλά ούτε που θέλουμε να κοιτάξουμε την ηλεκτρική κουζίνα. Δεν έχουμε όρεξη να σιγοβράσουμε, να ψιλοκόψουμε, να σοτάρουμε ή να ψήσουμε απολύτως τίποτε. Για εκείνες τις ημέρες, υπάρχει μια λύση: γεύματα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα και έχουν ελάχιστη προετοιμασία.

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022

Τις μέρες του καλοκαιριού, ειδικά αυτές με καύσωνα, όλοι αναζητούμε συνταγές που απαιτούν μόνο ελάχιστο μαγείρεμα και, επιπλέον, σερβίρονται κρύες. Δείτε παρακάτω τις γρήγορες και αναζωογονητικές συνταγές που σας προτείνουμε που θα σίγουρα θα σας λύσουν τα χέρια.

  • Δείπνο με αλλαντικά

Αν αποτελεί την πρόταση πολλών καλοκαιρινών μεζεδοπωλείων και εστιατορίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ειδικά της Ευρώπης, σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση και για το διαμέρισμά σας.  Ακόμη κι αν δεν έχετε κήπο, βγείτε στο μπαλκόνι ή ανοίξτε τα παράθυρα και ένα μπουκάλι κρασί, βάλτε μερικές ρώγες σταφύλι, σύκα ή όποιο εποχιακό φρούτο σας αρέσει και βρείτε την ωραιότερη πιατέλα που έχετε. Στολίστε την με φέτες από διάφορα αλλαντικά όπως το ισπανικό chorizo, το ιταλικό Prosciutto ή το δικό μας σαλάμι αέρος, προσθέστε μια χούφτα ελιές και όποιο τυρί εσείς προτιμάτε. Μην ξεχάσετε λίγη μουστάρδα, τουρσιά, ίσως  λίγο βούτυρο, φέτες χωριάτικου ψωμιού, τραγανής μπαγκέτας ή κριτσίνια και το δείπνο σας είναι έτοιμο!  Αν έχετε όρεξη, πλύνετε λίγα φύλλα πράσινης σαλάτας ή ντοματίνια με λίγες σταγόνες από καλό λάδι και ξύδι και απολαύστε τη μαγεία των απλών γεύσεων σε όλο τους το μεγαλείο.

  • Εναλλακτική σαλάτα Niçoise

Εάν έχετε κονσέρβα τόνου, μπορείτε να την μετατρέψτε σε οποιαδήποτε παραλλαγή σαλάτας Niçoise. Παραδοσιακά, αυτή η σαλάτα περιέχει πατάτες, φασόλια, ντομάτες, τόνο, αντσούγιες, κάπαρη, ελιές, ελαιόλαδο και ξύδι.  Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βρασμένα αυγά ή φέτες από τουρσιά.

  • Σαλάτα Caprese

Καλή mozzarella σε φέτες, κατακόκκινες , μυρωδάτες ντομάτες, φρέσκος ​​βασιλικός, ελαιόλαδο και τελειώσατε. Αυτά είναι τα συστατικά της συνταγής που θα μπορούσατε να κάνετε πιο όξινη με λίγες σταγόνες βαλσαμικού ξυδιού, ή να την χρησιμοποιήσετε σαν συνοδευτικό δίπλα σε με πρωτεΐνη.

  • Οι άπειρες εκδοχές ενός sandwich

Στρογγυλά bagels, φέτες πολύσπορου, μαύρου, χωριάτικου ή καλαμποκένιου ψωμιού, ό,τι και αν επιλέξετε, μπορείτε να κάνετε χίλιους γευστικούς συνδυασμούς για ένα γρήγορο και απολαυστικό sandwich: μπόλικη κάπαρη, φύλλα σαλάτας, κρεμμύδια, καπνιστή πέστροφα ή σολομό, ψιλοκομμένο τυρί ή τυρί-κρέμα, ελιές και ίσως λίγες φέτες τουρσιού.  Για κάτι πιο ιδιαίτερο, λιώστε λίγες φέτες ώριμου αβοκάντο προσθέτοντας πάπρικα, αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού. Ψήστε φέτες του toast, αλείψτε τις με το μείγμα, βάζοντας από πάνω λίγα κομμένα ντοματίνια και φέτα.

  • Spreads + τυρί + κριτσίνια

Μια πιατέλα τυριών είναι καλή λύση, αλλά μόνη της μπορεί να σας φαντάζει λίγο βαρετή, οπότε γιατί να μην την αναβαθμίσετε προσθέτοντας κάποια spreads ή dips που μπορεί να έχετε ήδη στο ψυγείο σας; Αρωματικά τυριά-κρέμα, hummus,  dips πιπεριάς, ελιάς και άλλα πολλά ταιριάζουν απόλυτα με φρεσκοκομμένα sticks καρότου, πιπεριάς, αγγουριών και σέλερυ.  

  • Σαλάτα με το κοτόπουλο που περίσσεψε

Αυτή η συνταγή αποτελεί ένα υπέροχο καλοκαιρινό δείπνο και μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους και όταν σας επισκεφθούν ξαφνικά φίλοι στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε τα κομμάτια του έτοιμου κοτόπουλου που σας έμειναν από το μεσημέρι ή από την προηγούμενη ημέρα, ένα ψιλοκομμένο πράσινο μήλο, λίγα πεκάν και cranberries ή σταφίδες, και ανακατέψτε τα με μια σως που θα φτιάξετε με λίγη μαγιονέζα, μουστάρδα με μέλι, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε για μισή με μία ώρα περίπου πριν την σερβίρετε και να είστε σίγουροι ότι όλοι θα ενθουσιαστούν. Όση περισσέψει, μπορεί να μείνει καλά σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι τρεις ημέρες.

  • Κρύα ζυμαρικά με λαχανικά και τυριά

Οι σαλάτες ζυμαρικών είναι εξαιρετικά ευέλικτες και νόστιμες. Μπορείτε να συνδυάσετε τα ζυμαρικά σας με διάφορα λαχανικά, ελιές ή τυριά, ακόμη και με φρούτα και ξηρούς καρπούς.  Οι εναλλακτικές είναι αναρίθμητες, οι σαλάτες μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη ημέρα και διατηρούνται στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.

  • Γιαούρτι με φρούτα

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλο μπολ, γιαούρτι,  μαρμελάδα φρούτων ή φρέσκα φρούτα και granola ή ξηρούς καρπούς. Όποιο συνδυασμό και αν προτιμήσετε, σίγουρα θα είναι πιο νόστιμος και υγιεινός από τις έτοιμες αντίστοιχες προτάσεις που μπορεί να βρούμε στα καταστήματα και είναι σίγουρα κάτι που ανταποκρίνεται στα δικά σας γούστα. Μην ξεχνάτε ότι τα μπαχαρικά όπως η κανέλλα τους ταιριάζουν πολύ, όπως και το μέλι ή λίγα κομμάτια από σπιτικά μπισκότα που μπορεί να σας έχουν περισσέψει.  

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: