Σχετικα Αφιερωματα

Τα πιο δημοφιλή detox και cleanse προγράμματα για τον οργανισμό

Η άνοιξη, η εποχή της ανανέωσης, της αναγέννησης, της αλλαγής έχει κάνει πια επίσημα την εμφάνισή της. Ο καιρός γλυκαίνει, οι μέρες μεγαλώνουν, υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια και όλα αυτά αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό που σε πολλούς από μας λειτουργεί ως αφορμή για μια δίαιτα αποτοξίνωσης και καθαρισμού του οργανισμού μας.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Η μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για γενικό καθάρισμα, είτε πρόκειται για καθαρισμό και τακτοποίηση του σπιτιού είτε για απομάκρυνση των ρύπων από τον οργανισμό μας. Όσο ο καιρός είναι κρύος, τα μεταβολικά απόβλητα και οι τοξίνες τείνουν να συσσωρεύονται σε αρθρώσεις, όργανα και ιστούς. Οι κακές συνήθειες του χειμώνα όπως το πολύ καθισιό και η κατανάλωση πλούσιων, παχυντικών τροφών, αλλά και η έκθεση σε ιούς ενοχοποιούνται για αυτό. Αν προσθέσουμε και τη σταθερή επίδραση των περιβαλλοντικών ρύπων και των βιομηχανικών χημικών ουσιών στον οργανισμό μας, γίνεται ακόμη πιο εμφανής η ανάγκη αποτοξίνωσης.

Το σώμα μας χρειάζεται πραγματικά καθαρισμό γιατί είμαστε εκτεθειμένοι σε εκατοντάδες χιλιάδες τοξίνες σε καθημερινή βάση που προέρχονται τόσο από εσωτερικές πηγές όπως είναι οι λοιμώξεις, όπως και από διάφορα συνθετικά υλικά του περιβάλλοντος. Ενώ πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα δικά τους προϊόντα αποτοξίνωσης προσφέρουν τους πιο σύγχρονους τρόπους καθαρισμού του οργανισμού, υπάρχει ένα παντοδύναμο όργανο στο σώμα μας που το κάνει καλύτερα και αυτό είναι το ήπαρ. Εξελικτικά είμαστε τυχεροί, επειδή το ήπαρ έχει εκατομμύρια ένζυμα και διαδικασίες που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του, λειτουργώντας υπερωρίες για να μας κρατήσει υγιείς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρόλα αυτά, πολλοί ισχυρίζονται ότι η αποτοξίνωση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του οργάνου.

Το φαγητό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό φάρμακο που διαθέτουμε. Τα σωστά τρόφιμα μπορούν να αποτοξινώσουν και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, να αυξήσουν τη ζωτικότητα και να προσθέσουν χρόνια στη ζωή μας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα ενός ανοιξιάτικου προγράμματος αποτοξίνωσης είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της σωστής διατροφής. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και της ινσουλίνης εξισορροπούνται με την κατανάλωση θρεπτικών, χαμηλής γλυκαιμικής τροφής, οι ασθένειες συχνά μειώνονται ενώ αυξάνεται η ενέργεια και η αίσθηση της ευημερίας.

Μερικές συμβουλές:

  • αρχικά, αποφύγετε εντελώς ή ελαττώστε τα τρόφιμα που αυξάνουν το τοξικό φορτίο όπως οι ζωικές πρωτεΐνες
  • βγάλτε από τη διατροφή σας τρόφιμα και ποτά που προκαλούν φλεγμονές, κυρίως τις επεξεργασμένες τροφές, τα σάκχαρα και τα γλυκαντικά, το μαγειρεμένο λάδι και trans-λιπαρά, το υπερβολικό αλάτι, το αλκοόλ, την καφεΐνη, και τα συντηρητικά.
  • επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα και τρώτε περισσότερες ίνες.
  • συμπεριλάβετε φύτρα, όσπρια και ξηρούς καρπούς για καλύτερη πέψη, λιγότερη οξύτητα και υψηλότερο θρεπτικό περιεχόμενο.
  • μην ξεχνάτε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά, όπως το ξινολάχανο και το kimchi.
  • μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε αρκετό νερό, τσάι από βότανα και σπιτικούς ζωμούς με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αποφύγετε τα ανθρακούχα αναψυκτικά αλλά και τους χυμούς των φρούτων λόγω των σακχάρων που περιέχουν.
  • βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, η πικραλίδα, η αγκινάρα, η κολλιτσίδα κ.α. υποστηρίζουν και ενισχύουν την ικανότητα αποτοξίνωσης.
  • γυμναστείτε. Ένας άλλος τρόπος για την προώθηση της αποτοξίνωσης είναι η τακτική άσκηση, η οποία είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των τοξινών και την πρόσληψη οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς.

Στις μέρες μας, η αποτοξίνωση είναι σημαντική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Ακολουθώντας για κάποιο διάστημα τα παραπάνω απλά βήματα, μπορείτε να απομακρύνετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις τοξίνες, να αποτρέψετε τη συσσώρευση τους και να ενισχύσετε την υγεία και τη ζωτικότητα του οργανισμού σας. Ωστόσο, ας δούμε παρακάτω κάποια από τα δημοφιλέστερα σχήματα αποτοξίνωσης και καθαρισμού:

Η αποτοξίνωση της λεμονάδας (The Master Cleanse)

Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό αν και έχει αμφισβητηθεί από πολλούς. Για περίπου μια εβδομάδα - ή όσο επιλέξετε - δεν καταναλώνετε τίποτα άλλο παρά νερό με χυμό λεμονιού, σιροπιού σφενδάμου και πιπέρι καγιέν. Είναι πιθανό να μην καταναλώνετε πάνω από 650 θερμίδες την ημέρα, άρα σίγουρα θα χάσετε βάρος αλλά οι 650 θερμίδες είναι πραγματικά ελάχιστες και δεν τρώτε τίποτε στερεό. Η αίσθηση ότι λιμοκτονείτε δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τόσο ακραία δίαιτα. Όταν το σώμα αισθάνεται ότι λιμοκτονεί, επιβραδύνει τα πάντα για να εξοικονομήσει ενέργεια και καύσιμα και το σίγουρο είναι ότι θα είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος μετά από μια τέτοια αποτοξίνωση.

Χυμοί αποτοξίνωσης

Κυκλοφορούν διάφοροι χυμοί καθαρισμού που προβάλλονται ως προϊόντα αποτοξίνωσης για όλους, όχι μόνο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Το καλό είναι ότι περιλαμβάνουν μια μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών από αυτά που οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε κανονικά και, φυσικά, μας κρατούν ενυδατωμένους. Όμως, αν και κάποιοι χυμοί περιέχουν γάλα και σπόρους, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με αποτέλεσμα, το αίσθημα της πείνας να αυξάνεται και μπορεί να ενθαρρύνει το σώμα σας να κάψει μυϊκό ιστό αντί του λίπους που είναι ο στόχος. Μακροπρόθεσμα επίσης, μια δίαιτα με λίγες πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Τσάγια για επίπεδη κοιλιά

Τα ροφήματα αυτά απευθύνονται σε όσους θέλουν να χάσουν το έξτρα λίπος της κοιλιάς, αλλά είναι γενικά ήδη υγιείς και όχι υπέρβαροι. Τα καταναλώνετε πρωί και βράδυ και υποτίθεται ότι εκτός της επίπεδης κοιλιάς θα σας αποτοξινώσουν. Επειδή με αυτό το "καθάρισμα" δεν περιορίζετε τόσο τις θερμίδες, μάλλον θα αισθάνεστε καλύτερα συγκριτικά με άλλους τρόπους αποτοξίνωσης. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα συστατικά αυτών των τσαγιών είναι ήπια καθαρτικά και διουρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια βάρους, όχι όμως απαραίτητα λίπους.

Ωμοφαγικές δίαιτες

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δίαιτες που περιλαμβάνουν μόνο ωμές τροφές για αποτοξίνωση και καθαρισμό. Μερικές από αυτές προτείνουν μια "περίοδο αποτοξίνωσης" μιας εβδομάδας ή δύο, ενώ άλλες συνιστούν μια συνολική αλλαγή τρόπου ζωής. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες είναι επίσης vegan, καθώς υπάρχουν λίγα ζωικά προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς μαγείρεμα ή επεξεργασία. Το ότι θα μπουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας είναι κάτι σίγουρα καλό για την υγεία σας. Όμως, το να ακολουθήσει κανείς ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα μακροπρόθεσμα, ενέχει τον κίνδυνο μη πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ειδικά βιταμίνες όπως Β6 και Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παίρνετε συνήθως από μαγειρεμένα τρόφιμα και ζωικά προϊόντα.

Η αποτοξίνωση με φρούτα

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της, Jay Robb, μια δίαιτα 3 ημερών μόνο με φυσικά φρέσκα φρούτα αρκεί για να απομακρύνει τις τοξίνες και τα παραπάνω κιλά. Το πρόγραμμα, απαιτεί την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου αριθμού φρούτων κάθε 2 ώρες.

Η αποτοξίνωση Martha's Vineyard

Βασισμένο στις αρχές της Αγιουρβέδα, αυτό το πρόγραμμα απαγορεύει όλα τα όξινα τρόφιμα για να βοηθήσει το σώμα να εξαλείψει τη δημιουργία τοξινών. Υποτίθεται ότι μεταβάλλει την ισορροπία PH του οργανισμού στην ιδανική αλκαλική κατάσταση.

Αποτοξίνωση του παχέος εντέρου

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σημάδι του υπερβολικού φορτίου. Αυτό το σχήμα detox μπορεί να διαρκέσει επτά έως δέκα ημέρες και θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μεθόδους: πρόσληψη πολλών φρέσκων χυμών λαχανικών, νερού και σούπας και χρήση κλύσματος ή καθαρτικού. Ενέχει τον κίνδυνο ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών ενώ υπόσχεται ένα βελτιωμένο επίπεδο ενέργειας και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: