Σχετικα Αφιερωματα

Δώστε στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται τώρα την άνοιξη

Ο οργανισμός μας είναι ένα μικρό θαύμα. Μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται στην κάθε εποχή. Αυτό που ίσως θεωρούμε ελκυστικό το χειμώνα, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε την άνοιξη. Δεν πρέπει να αγνοούμε τι μας λέει το σώμα μας αλλά να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε πιο υγιεινή τη διατροφή μας αυτή την εποχή.

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Εάν ανήκετε στην πλειοψηφία, το εποχιακό διατροφικό σας πλάνο σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι άνθρωποι προσάρμοζαν τη διατροφή τους καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τα τρόφιμα που διατίθενται σε τοπικό επίπεδο. Στις μέρες μας, δεν χρειάζεται επειδή υπάρχουν πια ψυγεία-φορτηγά και γιγαντιαία σουπερμάρκετ που εφοδιάζονται με φρέσκα τρόφιμα από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξουμε εποχιακά τρόφιμα. Η κατανάλωση τους μας βοηθά να τρώμε πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά τρόφιμα και να είμαστε περισσότερο συγχρονισμένοι με τον φυσικό κόσμο. Η εποχική κατανάλωση είναι επίσης συνήθως καλύτερη για το περιβάλλον, επειδή οι τροφές που καλλιεργούνται τοπικά απαιτούν λιγότερη ενέργεια και πόρους για τη παραγωγή και τη μεταφορά τους, συμβάλλοντας στη στήριξη της τοπικής ή περιφερειακής οικονομίας. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η κατανάλωση εποχιακών προϊόντων ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε μια ευρύτερη ποικιλία θρεπτικών τροφίμων. Η εποχιακή κατανάλωση λειτουργούσε πιθανώς διαισθητικά για τους προγόνους μας και ίσως για τους περισσότερους από μας να μην εξυπακούεται γιατί δεν μεγαλώσαμε ακολουθώντας αυτή τη λογική. Αρχικά μπορεί να απαιτεί έρευνα και συνειδητή προσπάθεια, ωστόσο, οι διατροφικές μας προτιμήσεις προσαρμόζονται συνήθως γρήγορα. Απλά γνωρίζοντας τι είναι στην εποχή και σχεδιάζοντας μερικά από τα γεύματά μας θα ωφελήσει όχι μόνο εμάς και την τοπική μας κοινότητα αλλά και τον πλανήτη.

Φέρτε λοιπόν την άνοιξη στη διατροφή σας με τους παρακάτω εύκολους και υγιεινούς τρόπους:

Επιλέξτε εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Η άνοιξη είναι η εποχή της αποτοξίνωσης. Μια διατροφή βασισμένη σε πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα θα μειώσει το σωματικό λίπος και θα βοηθήσει το συκώτι να λειτουργήσει καλύτερα, δύο πολύ αναγκαία βήματα μετά από ένα μακρύ, βαρύ χειμώνα. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμιά καλύτερη εποχή από την άνοιξη για φρέσκα, νόστιμα και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.

Πειραματιστείτε

Μη φοβάστε τους πειραματισμούς. Αν πάντα κολλάτε στις ίδιες τροφές, δίνετε στο σώμα σας συνεχώς τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Κάντε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας

Δώστε έμφαση στην πραγματοποίηση μικρών διατροφικών αλλαγών, σε αντίθεση με τις ριζικές αλλαγές που συχνά είναι δύσκολο να τηρηθούν.

Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής αλέσεως

Επιλέξτε τα δημητριακά ολικής αντί των πολύσπορων προϊόντων που συχνά διαφημίζονται ως ιδιαίτερα υγιεινά. Οι σπόροι μπορεί να είναι υγιεινοί όταν είναι ολικής άλεσης γι’αυτό δώστε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων.

Χυμοί

Αν σας αρέσουν οι χυμοί, η άνοιξη είναι η ιδανική στιγμή για να τους απολαύσετε. Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται αυτή την εποχή. Δοκιμάστε και τους «πράσινους» χυμούς λαχανικών από μόνους τους ή σε συνδυασμό με τα αγαπημένα σας φρούτα.

Λαχανικά και στο πρωινό

Ένα πλούσιο πρωινό σας δίνει την ευκαιρία να ενσωματώσετε μια μερίδα λαχανικών, που θα σας βοηθήσει να καλύψετε την καθημερινή συνιστώμενη δόση των 2 έως 3 φλιτζανιών. Δοκιμάστε μια ομελέτα με λαχανικά ή ένα τοστ με ψωμί ολικής, ντομάτα, αγγούρι, φασόλια και αβοκάντο. Προσθέστε σπανάκι ή πιπεριές στο σάντουιτς ή γεμίστε μια ψημένη γλυκοπατάτα με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και κανέλλα. Άλλη μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή είναι η κινόα με κομμάτια ψητής κολοκύθας και φρέσκα μυρωδικά.

Μαγειρέψτε μία φορά, φάτε πιο υγιεινά όλη την εβδομάδα

Αφιερώστε λίγες ώρες την Κυριακή για να πλύνετε, να ξεφλουδίσετε και να κόψετε φέτες διάφορα λαχανικά, να μαγειρέψτε μερικά δημητριακά ολικής αλέσεως, να βράσετε αυγά ή να ψήσετε στήθη κοτόπουλου. Αποθηκεύστε αυτά τα υλικά στο ψυγείο σας και χρησιμοποιήστε τα για ένα γρήγορο και υγιεινό δείπνο που θα σας γλυτώσει από το ανθυγιεινό delivery.

Ψήστε τα λαχανικά

Το ψήσιμο αναδεικνύει τη γλυκύτητα των λαχανικών και προσθέτει λίγο καπνιστή γεύση. Προσθέστε τα σε σαλάτες, ζυμαρικά ή σάντουιτς.

Αναδιοργανώστε την κουζίνα

Αναδιοργανώστε τα ντουλάπια σας και το ψυγείο έτσι ώστε τα πιο υγιεινά τρόφιμα να είναι μπροστά και στο κέντρο και οι λιχουδιές να είναι κρυμμένες πίσω, έτσι ώστε να μην είναι το πρώτο πράγμα που φτάνει το χέρι σας όταν πεινάτε.

Περπατήστε περισσότερο

Υπάρχει περισσότερο φως της ημέρας, οπότε δεν έχετε καμιά δικαιολογία να μην βρείτε μισή ώρα για να περπατήσετε έξω.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: