Οι λόγοι που οι άυπνοι άνθρωποι τρώνε περισσότερο!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η έλλειψη ύπνου πηγαίνει χέρι-χέρι με τις κακές επιλογές διατροφής; Αν έχετε μείνει όλη νύχτα χωρίς ύπνο μελετώντας ή για να προετοιμαστείτε για μια παρουσίαση στη δουλειά, τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη μέρα… 

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Το επόμενο πρωί επιλέγετε ένα πολύ μεγάλο ζαχαρούχο καφέ και ένα γλυκό για πρωινό για να σας τονώσει, στη συνέχεια προσπαθείτε να επιβιώσετε μετά την απογευματινή πτώση ενέργειας με ένα ενεργειακό ποτό, λίγες φέτες λιπαρή πίτσα και μερικές πατάτες τηγανητές.

Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά. Επιλέγετε κακά τρόφιμα. Και δεν είναι τυχαίο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι κουρασμένοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο και καταλήγουν να παίρνουν βάρος.

1. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ανάγκη για υδατάνθρακες

Όταν το σώμα σας δεν παίρνει το ποσό της ανάπαυσης που χρειάζεται, βυθίζεται σε κατάσταση στέρησης ύπνου, η οποία μπορεί να σας κάνει να αρχίσετε να λαχταράτε περισσότερους υδατάνθρακες. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, το ένστικτό σας, λέει να φάτε κάτι ζαχαρούχο και γεμάτο από απλούς υδατάνθρακες για να σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να σας δώσουν μια έκρηξη ενέργειας, αλλά θα διαρκέσει μόνο περίπου 30-45 λεπτά. Μετά από αυτό, πέφτετε πάλι.

Η στέρηση του ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα στρες, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων. Όταν είστε άυπνοι το σώμα σας προσπαθεί να παράγει σεροτονίνη για να σας καθησυχάσει. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που παράγουν μια νευροχημική αντίδραση.

2. Μια ρουτίνα χωρίς ύπνο οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους ακόμα κι αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Όταν δεν έχετε αρκετό ύπνο, το σώμα σας περνάει έναν δύσκολο χρόνο προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις ορμόνες σας, συγκεκριμένα τη γκρελίνη και τη λεπτίνη. Η γκρελίνη διεγείρει την όρεξή σας και η λεπτίνη την καταστέλλει. Όταν αυτές οι ορμόνες είναι μη ισορροπημένες, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί και η όρεξή σας θα αυξηθεί. Αυτό μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε βάρος.

Μία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που στερήθηκαν τον ύπνο, έτρωγαν κατά μέσο όρο 300 περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν μόνο τέσσερις ώρες στο κρεβάτι για πέντε διαδοχικές νύχτες κέρδισαν σχεδόν δύο κιλά περισσότερο από όσους ήταν στο κρεβάτι για περίπου δέκα ώρες τη νύχτα, μέσα σε μια εβδομάδα.

3. Ο κύκλος συνεχίζεται

Όταν πέσετε στη διαδρομή που δεν έχετε αρκετό ύπνο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθείτε πίσω. Το σώμα σας αρχίζει να προσαρμόζεται στις λίγες ώρες ανάπαυσης που παίρνετε, αλλά τα επίπεδα των ορμονών σας είναι ασύμμετρα, τα επίπεδα στρες σας ανυψώνονται και συνεχίζετε να κάνετε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Μπορείτε να ξεκινήσετε να παραγγείλετε ένα μεγαλύτερο φλιτζάνι καφέ με επιπλέον κρέμα γάλακτος και ζάχαρη το πρωί, να κατεβάζετε πολλά ενεργειακά ποτά την ημέρα ή να βασίζεστε σε σόδα και γρήγορο φαγητό για να περάσετε τη μέρα σας. Μπορεί να έχετε υπερβολική καθυστέρηση και να μην έχετε χρόνο για υγιεινό πρωινό, ώστε να περάσετε από μια κίνηση ή να παραλείψετε το πρωινό εντελώς. Αυτές οι μικρές συνήθειες οδηγούν σε περισσότερες ανθυγιεινές συνήθειες, και κολλάτε σε έναν κύκλο.

Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή σας, τα επίπεδα ενέργειας, τα επίπεδα ορμονών, τη συναισθηματική ευεξία και την ψυχική ευεξία, μεταξύ άλλων! Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που σας κάνει πιο ευάλωτους σε ιούς, λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. 

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Όροι: 
Κατηγοριες: