Ο ύπνος μας προστατεύει από τα «τσιμπολογήματα»

Εάν το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό μετά από μία κουραστική ημέρα στο γραφείο είναι ένα μεγάλο μπολάκι παγωτό, ή ένα μεγάλο πιάτο τηγανητές πατάτες, τότε γι' αυτό μπορεί να ευθύνεται η έλλειψη ύπνου. Ένας στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάσχει από έλλειψη ύπνου και περίπου το ίδιο ποσοστό είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (Center of Disease Control) των ΗΠΑ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο προσπάθησαν να δουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο ασθενειών.

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Σύμφωνα με τους ερευνητές, Erin Hanlon και Eve Van Cauter, υπάρχουν αρκετά επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα για να τεκμηριώσουν τη σύνδεση μεταξύ έλλειψης ύπνου και τον αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. 

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το αίσθημα της πείνας εξαιτίας της λεπτής ισορροπίας που υπάρχει μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνουμε και τις ενέργειας που χρειάζεται για να παραμείνουμε ξύπνιοι.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, η ομάδα των συμμετεχόντων με την έλλειψη ύπνου εμφάνισε μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης σνακ με υδατάνθρακες και περίπου διπλάσιες ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης. 

Από προηγούμενες μελέτες της ίδιας ομάδας προκύπτει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζεται από τα ενδοκανναβινοειδή, χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μας που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ύπνου,  και συγκεκριμένα το ενδοκανναβινοειδές που ονομάζεται 2AG, σταδιακά αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και εμφανίζει την ανώτερη τιμή νωρίς το απόγευμα, κάτι το οποίο συμπίπτει με διάφορες διατροφικές παρασπονδίες που κάνουμε εκείνη την ώρα. 

Ωστόσο για άτομα με έλλειψη ύπνου, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στη συγκέντρωση του 2AG, ενώ το peak  συμπίπτει  με το διάστημα που οι περισσότεροι δηλώνουν πιο πεινασμένοι.

Αν και το δείγμα ήταν μικρό, τα στατιστικά τεστ δεν αφήνουν αμφιβολία ότι υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των δειγμάτων.

Όροι: 
Κατηγοριες: