Τρόφιμα που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις

Η αρθρίτιδα κρατά το σώμα σε φλεγμονώδη κατάσταση και ο πόνος εμποδίζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με άσκηση και φάρμακα, αυτό που τρώμε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς μερικά τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και να χειροτερέψουν τον πόνο.

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα είναι, μεταξυ άλλων, οι δύο κύριες αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις. Ενώ υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που έχουμε ήδη αναφέρει στο itrofi.gr όπως το τζίντζερ, η κουρκουμίνη και το σκόρδο που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πόνου, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που τον χειροτερεύουν. 

Ντομάτες

Αν και οι ντομάτες είναι γνωστές ως αντιφλεγμονώδεις, πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που είχαν ουρική αρθρίτιδα ανέφεραν ότι οι ντομάτες τους προκαλούσαν πόνο. 

Αυγά

Η τακτική πρόσληψη αυγών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Ειδικά οι κρόκοι, περιέχουν αραχιδονικό οξύ που παράγει προσταγλανδίνες, ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επίσης συμβάλλουν στη φλεγμονή και τον πόνο.

Κορεσμένα λίπη

Έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν λιπώδη φλεγμονή, επιδεινώνοντας παράλληλα και τις φλεγμονές των αρθρώσεων. Μερικές από τις μεγαλύτερες πηγές κορεσμένων λιπών είναι η πίτσα, το τυρί, το κόκκινο  κρέας και τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας

Το μεταποιημένο και το κόκκινο κρέας περιέχουν χημικές ουσίες, όπως νιτρίτες και πουρίνες, που μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και τον πόνο στο σώμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι υψηλά σε τοξίνες που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοποίησης (AGEs) που μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή.

Τρόφιμα που περιέχουν γλουταμινικό νάτριο

Το γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που βελτιώνει τη γεύση, με συντηρητικές ιδιότητες και βρίσκεται συνήθως σε συσκευασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, κατεψυγμένα σνακ, κατεψυγμένα γεύματα, κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα κινέζικα τρόφιμα, έτοιμες σάλτσες σαλάτας και σούπες. Είναι πολύ επιβλαβές για άτομα που ήδη πάσχουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ζάχαρη & Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τα μεταποιημένα σάκχαρα έχουν αποδειχθεί ότι πυροδοτούν την απελευθέρωση των κυτοκινών (φλεγμονώδεις αγγελιοφόροι) σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition. Υψηλές ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των AGEs που οδηγούν σε φλεγμονή.

Συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Το σώμα δημιουργεί ισταμίνες σε όσα άτομα είναι αλλεργικά ή ευαίσθητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ισταμίνη προκαλεί φλεγμονή στο σώμα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, αλλά όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες (ειδικά για άτομα που είναι αλλεργικά ή ευαίσθητα), θα προκαλέσει υπερφόρτωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις προκαλώντας έντονο πόνο.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ, εκτός των άλλων προβλημάτων υγείας, μπορεί να επηρεάσει και τις αρθρώσεις σας αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Αλάτι και συντηρητικά

Πολλά τρόφιμα περιέχουν υπερβολικό αλάτι και άλλα συντηρητικά που τους δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για μερικούς ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αεραγωγών και των αρθρώσεων. Αποφύγετε τα έτοιμα σνακς και γεύματα.  

Καλαμποκέλαιο

Πολλά έτοιμα ψημένα προϊόντα και σνακς περιέχουν καλαμποκέλαιο ή άλλα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Αντικαταστήστε τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-6 με τις υγιεινές, αντιφλεγμονώδεις ωμέγα-3 εναλλακτικές τους όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι λιναρόσποροι και οι κολοκυθόσποροι.  

Όροι: 
Κατηγοριες: