Τρώτε περισσότερο όταν είστε κουρασμένοι; Φταίει η … η μύτη σας

Μήπως η όρεξή σας αλλάζει όταν είστε κουρασμένοι; Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στη μυρωδιά των τροφίμων όταν τους λείπει ύπνος.

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Διάφοροι ερευνητές έχουν από καιρό επισημάνει μια συσχέτιση μεταξύ της απότομης αύξησης της παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και τη μείωση της διάρκειας του ύπνου. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τις ανθυγιεινές συνέπειες τόσο της μακροπρόθεσμης όσο και της βραχυπρόθεσμης στέρησης του ύπνου. Εκτός από την μειωμένη ικανότητα να επικεντρωθούμε και να συγκεντρωθούμε που όλοι γνωρίζουμε, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένες φλεγμονές, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο μας αρέσει να τσιμπολογάμε (συνήθως ανθυγιεινά snacks) όταν είμαστε ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο έχουν την τάση να κερδίζουν περισσότερο βάρος, και η επιστήμη μπορεί τώρα να εξηγήσει το γιατί. Στον εγκέφαλο που λειτουργεί με λίγο ύπνο, οι μυρωδιές τείνουν να είναι πιο δελεαστικές, λένε οι ειδικοί.. Έτσι, όταν μείνετε μέχρι αργά στη δουλειά, μελετάτε ή παρακολουθείτε την αγαπημένη σας εκπομπή, μάλλον θα πέσετε και σεις στην ίδια παγίδα. Η στέρηση ύπνου κάνει το μυαλό σας πιο ευαίσθητο στις μυρωδιές ορισμένων τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Northwestern Feinberg School of Medicine.  Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που δεν ξεκουράζονται αρκετά, τείνουν να τρώνε περισσότερο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα, αφού είχαν κοιμηθεί περίπου μόνο τέσσερις ώρες το προηγούμενο βράδυ, εκτέθηκαν σε μυρωδιές όπως πατατάκια ή γλυκά ρολά κανέλας καθώς και μη εδώδιμα αρώματα όπως αυτή των ελάτων. Εβδομάδες αργότερα, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μυρίσουν τις ίδιες μυρωδιές αφού είχαν απολαύσει οκτώ ολόκληρες ώρες ύπνου. Όταν εκτέθηκαν στα αρώματα από τις τροφές τα άτομα που είχαν κοιμηθεί λίγο, έδειξαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στον απιοειδή και κογχομετωπιαίο φλοιό - δύο περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μυρωδιά. Αυτή η αύξηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου δεν παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί σε μη εδώδιμες οσμές . Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση έλλειψης ύπνου και κούρασης με την όρεξη και τη διατροφική συμπεριφορά.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sleep, το επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Έρευνας Ύπνου, ανέφερε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να παράγει απότομα ένα λιπίδιο στο αίμα, γνωστό ως ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS), που μπορεί να κάνει το φαγητό πιο ευχάριστο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξηγεί γιατί νοιώθουμε αμέσως καλύτερα μόλις φάμε όταν είμαστε κουρασμένοι. Το ECS εμπλέκεται σε μια ποικιλία φυσιολογικών διεργασιών που περιλαμβάνουν την όρεξη, την ευαισθησία στον πόνο, τη διάθεση, και τη μνήμη. Είναι επίσης υπεύθυνο για τη μεσολάβηση των ψυχοδραστικών επιδράσεων της κάνναβης. Έτσι, όταν είμαστε κουρασμένοι, το ECS μπορεί να ενεργήσει παρόμοια στο μυαλό σας όπως μετά από το κάπνισμα κάνναβης, δηλαδή αποζητώντας έντονα φαγητό.  «Βρήκαμε ότι ο περιορισμός του ύπνου ενισχύει ένα σήμα που μπορεί να αυξήσει την ηδονική πλευρά της πρόσληψης τροφής,» σημειώνει η Erin Hanlon, νευροεπιστήμονας στο University of Chicago Medical Center. Με άλλα λόγια,  η στέρηση ύπνου μπορεί να παράγει μια ισχυρότερη επιθυμία για φαγητό». 

Όροι: 
Κατηγοριες: