Σχετικα Αφιερωματα

Το πρωϊνό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας: αλήθεια ή μύθος;

Οι ισχυρισμοί ότι το πρωινό συμβάλλει σημαντικά στην υγεία είναι αναρίθμητοι. Μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό, να σας κάνει να φάτε πιο υγιεινά για το υπόλοιπο της ημέρας, να έχετε περισσότερη ενέργεια και να αποφύγετε να πάρετε βάρος, κάτι που αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη. Ισχύουν όμως όλα αυτά ή μήπως τελικά «καταταπίνουμε ένα μύθο»; 

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Επί σειρά ετών όλοι υπερθεματίζουν για την αναγκαιότητα και τη σημασία του πρωινού ως του πιο σημαντικού γεύματος της ημέρας που μας προστατεύει με διάφορους τρόπους και ενισχύει την υγεία του οργανισμού μας.  Πρόσφατα όμως μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν όλα αυτά είναι ένας μύθος που επειδή έχουμε μάθει να τον αναπαράγουμε, δεν σημαίνει ότι ισχύει. 
Θα πρέπει λοιπόν να ασχολούμαστε τόσο με το πρωινό;

Όσοι προγευματίζουν τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες

Είναι αλήθεια, πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να είναι πιο υγιείς. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και κινδυνεύουν λιγότερο από διάφορες  χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, οι έρευνες αυτές είναι μελέτες παρατήρησης και δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια. Με άλλα λόγια, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο υγιείς, αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το πρωινό είναι αυτό που τους κάνει υγιείς. Οι πιθανότητες είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τείνουν επίσης να έχουν υγιεινότερες συνήθειες τόσο στη διατροφή τους όσο και γενικότερα στη καθημερινή τους ζωή. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο, πίνουν περισσότερο αλκοόλ και ασκούνται λιγότερο. Σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που για πολλούς έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, φάνηκε ότι δεν έχει και τόση σημασία αν φάτε ή αν παραλείψετε το πρωινό.

Το να τρώτε πρωϊνό δεν ενισχύει το μεταβολισμό

Άλλη μια πεποίθηση που θεωρείται τώρα μύθος.  Αυτό που συμβαίνει όταν τρώμε είναι η λεγόμενη θερμική επίδραση της τροφής, δηλαδή το φαινόμενο της αύξησης των θερμίδων που καίγονται μετά την κατανάλωση τροφής. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για τον μεταβολισμό είναι η συνολική ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε όλη την ημέρα. Δεν έχει σημασία τι ώρα ή πόσο συχνά τρώτε. Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες που καίγονται σε διάστημα 24 ωρών μεταξύ των ανθρώπων που τρώνε ή παραλείπουν το πρωινό.

Παραλείποντας το πρωϊνό δεν προκαλεί αύξηση βάρους

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να ζυγίζουν περισσότερο από αυτούς που το κάνουν καθημερινά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού σας κάνει να πεινάτε πολύ περισσότερο και να τρώτε περισσότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό παρόλο που φαίνεται να έχει νόημα, δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί ακόμα και να μειώσει έως και κατά 400 τις συνολικές θερμίδες της ημέρας. Σε μια πρόσφατη υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, 309 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες, άλλοι τρώγοντας πρωϊνό και άλλοι όχι. Μετά από 4 μήνες, δεν υπήρχε διαφορά στο βάρος μεταξύ των ομάδων. Η παράλειψη του πρωινού  ίσως σας κάνει να τρώτε περισσότερο στο μεσημεριανό γεύμα, αλλά δεν αρκεί για να αντισταθμίσει το πρωινό που παραλείπεται.

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί ακόμη και να ωφελεί με κάποιους τρόπους την υγεία

Η παράλειψη του πρωινού συνηθίζεται σε πολλές διαλείπουσες μεθόδους νηστείας όπου τα γεύματα επικεντρώνονται ανάμεσα στο γεύμα και το δείπνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε το πρωινό κάθε μέρα. Η διαλείπουσα νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά την πρόσληψη θερμίδων, αυξάνει την απώλεια βάρους και βελτιώνει την μεταβολική υγεία. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν ταιριάζει σε όλους και τα αποτελέσματά της ποικίλουν σε κάθε άνθρωπο. 

Συμπερασματικά, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι νέες έρευνες, δίνοντας παράλληλα σαφή αποδεικτικά στοιχεία, το πρωινό φαίνεται να είναι προαιρετικό αφού δεν έχει σημασία αν θα το φάτε ή θα το παραλείψετε εφ 'όσον τρώτε υγιεινά για το υπόλοιπο της ημέρας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: