Οι μεγαλύτερες διατροφικές ανακαλύψεις για το 2016

Επαναστατικές μελέτες για την υγεία δεν γίνονται συχνά, αλλά νέες έρευνες διεξάγονται πάντα για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα αποτελέσματα αυτών που ήδη έχουν γίνει. Κάποιες πεποιθήσεις για ορισμένα τρόφιμα και δίαιτες επιβεβαιώνονται και άλλες καταρρίπτονται οριστικά. Οι διάφορες επιστημονικές εξελίξεις και ανακαλύψεις τη χρονιά που πέρασε επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα. H itrofi.gr σας τις παρουσιάζει.

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Η επιστήμη παίζει μεγάλο ρόλο στον προσδιορισμό του τι είναι υγιεινό και τι δεν είναι καλό για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω από τη διατροφή είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. Η διαδικτυακή επιθεώρηση Health μας ενημερώνει για τα πιο σημαντικά ευρήματα του 2016, απεικονίζοντας εμπεριστατωμένες κριτικές και διατροφικές πληροφορίες.

Επιβεβαιώθηκε: τα κορεσμένα λιπαρά μας κάνουν πραγματικά κακό

Οι λάτρεις του βούτυρου ξετρελάθηκαν κυριολεκτικά όταν η επιστήμη (στιγμιαία), δήλωσε ότι τα κορεσμένα λίπη είναι πιο υγιεινά από ό,τι θεωρούνταν. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι. Μια δεύτερη μελέτη επιβεβαίωσε την αρχική πεποίθηση ότι σίγουρα δεν αποτελούν ένα superfood 

Κάποια λίπη μας διατηρούν αδύνατους

‘Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του σωστού είδους λίπους θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

Η κουζίνα της Ιαπωνίας μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι Ιάπωνες που ακολουθούν στενά την παραδοσιακή τους διατροφή – πολύ ρύζι, λαχανικά, ψάρια, κρέας και προϊόντα σόγιας- είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους συνομηλίκους τους

Τα όσπρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους

Έρευνα έδειξε ότι, οι άνθρωποι που προσέθεσαν ¾ του φλιτζανιού όσπρια στη διατροφή τους κάθε μέρα για έξι εβδομάδες, χωρίς να κάνουν άλλες προσπάθειες για να αδυνατίσουν, έχασαν 350 γρ. βάρους.

Οι υδατάνθρακες θα μπορούσαν να συσχετισθούν με ορισμένες μορφές καρκίνου

Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών.

Θα πρέπει να βλέπετε τι τρώτε - κυριολεκτικά

Αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που τρώμε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Cornell Food and Brand Lab. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που διατηρούσαν συσκευασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά στον πάγκο της κουζίνας τους, ζύγιζαν έως και 12 κιλά περισσότερο από εκείνες που δεν το έκαναν.

Το μέλι δεν φαίνεται να είναι τελικά η τέλεια εναλλακτική

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition παρουσίασε μια όχι και τόσο γλυκιά αλήθεια για το μέλι που μας στεναχωρεί.  Το αγαπημένο μας μέλι που έχει  από καιρό θεωρηθεί ως ένα απόλυτα φυσικό προϊόν και μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά εναλλακτική λύση της παραδοσιακής ζάχαρης, φάνηκε να μην διαφέρει σε πολλά από αυτή.

Βάλτε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας

Μια ανάλυση 29 μελετών σχετικά με ανθρώπους που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και τα αποτελέσματα για την υγεία τους, διαπίστωσε ότι τα οφέλη από αυτό το γεμάτο καλά λιπαρά snack είναι άφθονα. Όσοι έτρωγαν μια χούφτα ξηρούς καρπούς κάθε μέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακή νόσο από τους συνομήλικούς τους που δεν έτρωγαν.

Θα πρέπει να μάθουμε να τρώμε έντομα

Ξεχάστε τους χυμούς. Τα έντομα είναι οι νέες υπερτροφές. Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα μελέτησαν το θρεπτικό περιεχόμενό τους και βρήκαν ότι προσφέρουν στην  πραγματικότητα πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από μια μπριζόλα.

Τελικά, όχι 8 ποτήρια νερού κάθε μέρα

Αυτό που θεωρούσαμε ως κλειδί για ένα υγιή και ενυδατωμένο οργανισμό, αμφισβητείται από νέα έρευνα που δημοσιεύεται στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και κρίνεται ως μη απολύτως απαραίτητο.

Περισσότερο φειδωλοί με το αλάτι

Μελέτη διάρκειας 25 ετών διαπίστωσε ότι ανεβάζοντας την πρόσληψη αλατιού ακόμη και κατά ελάχιστα παραπάνω,  θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 12%.

Περισσότερη φυτική πρωτεΐνη για μακροζωία

Έρευνα του Massachusetts General Hospital έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών - ειδικά περισσότερα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα από ψάρι ή πουλερικά - είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι κίνδυνοι των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πραγματικοί

Μόνο και μόνο επειδή κάτι πωλείται σε ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής δεν σημαίνει ότι είναι καλό για σας. Σύμφωνα με την επιθεώρηση Consumer Reports, τεράστιες ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής είναι μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια και τα συστατικά τους μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα για την υγεία που ποικίλουν από έμετο και ναυτία μέχρι βλάβες στο συκώτι και καρδιακά προβλήματα.

Όροι: 
Κατηγοριες: