Χυμός λεμονιού με σκόρδο για την καρδιά

Επιστήμονες από το Ιράν διαπίστωσαν ότι ένα μίγμα από 20γρ. σκόρδο και μια κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Preventative Medicin και σας παρουσιάζει εδώ το itrofi.gr, συμμετείχαν 112 ασθενείς με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων ή χοληστερόλης (υπερλιπιδαιμία), ηλικίας μεταξύ 30 έως 60 ετών. Οι ασθενείς  χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έπαιρναν καθημερινά είτε 20 γρ. σκόρδο με μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, ή 20 γρ. σκόρδο ή μια  κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή δεν έπαιρναν καθόλου σκόρδο ή χυμό λεμονιού.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που λάμβαναν το συνδυασμό σκόρδου με λεμόνι είδαν σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και του ινωδογόνου τους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Μειώθηκε επίσης η συστολική και διαστολική αρτηριακή τους πίεση καθώς και ο δείκτης μάζας σώματος σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Isfahan κατέληξαν στο συμπέρασμα: « ένας συνδυασμός σκόρδου και χυμού λεμονιού είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης των ατόμων με υπερλιπιδαιμία. Περαιτέρω μελέτες για να καθοριστούν οι κατάλληλες δόσεις τόσο του σκόρδου όσο και του χυμού λεμονιού για τους εν λόγω ασθενείς είναι αναγκαίες. Επιπλέον, η επίδραση του συνδυασμού του σκόρδου με το χυμό λεμονιού θα μπορούσε να είναι διαφορετική με βάση το βαθμό της υπερλιπιδαιμίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να εξετασθούν τα αποτελέσματα του συνδυασμού αυτού ανάλογα με το βαθμό της υπερλιπιδαιμίας. "

Όροι: 
Κατηγοριες: