Υγιεινά σνακ για τη χοληστερίνη

Για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη, η κάθε μπουκιά μετράει, ακόμη και τα σνακ. Μπορεί να θεωρούν ότι αν δεν τσιμπολογούν μεταξύ των γευμάτων είναι μια λύση, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι το φαγητό σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι πραγματικά σημαντικό για την ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση του μεταβολισμού σε κίνηση όλη την ημέρα. Επειδή δεν επιτρέπετε να καταναλώνουν donuts, κέϊκ και μπισκότα δεν σημαίνει ότι έχουν μόνο άχαρες επιλογές χωρίς γεύση. 

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Επιλέγοντας τα παρακάτω υγιεινά και νόστιμα σνακ, συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας:

Popcorn για φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως

Το καλαμπόκι και το popcorn θεωρούνται δημητριακά ολικής αλέσεως, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, σύμφωνα με την American Heart Association. To popcorn έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το ψωμί ολικής αλέσεως ή το καστανό ρύζι και μπορεί όταν προετοιμάζεται σωστά και καταναλώνεται με μέτρο, να έχει και λίγες θερμίδες. Παραλείψτε το βούτυρο και το αλάτι, φτιάξτε το στο φούρνο μικροκυμάτων και απολαύστε το ψεκάζοντάς το με ελάχιστο σπρέι ελαιόλαδου και λίγη παρμεζάνα.

Ξηροί καρποί για καλά λιπαρά

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών, που τείνουν να μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι  (κυρίως τα καρύδια) περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συσχετισθεί με τη μείωση των επιπέδων της ολικής και της LDL χοληστερόλης και την  αύξηση της «καλής» HDL. Σπόροι όπως της κολοκύθας ή οι ηλιόσποροι περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β  και μέταλλα. Τα αμύγδαλα και τα κάσιους είναι επίσης άλλες καλές επιλογές, ωστόσο όλοι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, οπότε προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Λαχανικά με χούμους για βιταμίνες

Τα λαχανικά αποτελούν ιδανική επιλογή επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα ενώ είναι παράλληλα χαμηλά σε λιπαρά, νάτριο, χοληστερόλη, και θερμίδες. Δοκιμάστε τα με σπιτικό χούμους από ρεβίθια ή φασόλια και απολαύστε ένα γευστικό συνδυασμό που προσφέρει όχι μόνο φυτικές ίνες και πρωτεΐνες αλλά και αντιοξειδωτικά.

Σπιτικά πατατάκια για φυτικές ίνες και κάλιο

Δεν είναι απαγορευτικά αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη φθάνει να μην είναι τα έτοιμα τηγανητά με την περίσσεια αλατιού που όλοι ξέρουμε (και δυστυχώς αγαπάμε). Οι πατάτες από μόνες τους έχουν χαμηλό θερμιδικό προφίλ και είναι πλούσιες σε κάλιο που είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της πίεσης του αίματος υπό έλεγχο. Ψήστε τα τσιπς σας στο φούρνο με ελάχιστο παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα όπως  δενδρολίβανο ή ρίγανη. 

Πλιγούρι βρώμης για απορρόφηση της χοληστερόλης

Η βρώμη δεν είναι μόνο για πρωινό. Περιέχει μια ειδική διαλυτή ίνα που απορροφά χοληστερόλη και βοηθάει στην μεταφορά της μέσω του πεπτικού συστήματος χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Επιπλέον, οι ίνες ενώνονται με τα χολικά οξέα αναγκάζοντας το συκώτι σας για να παράξει περισσότερη χολή, η οποία, με τη σειρά της, βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Φρούτα για πηκτίνη και κάλιο

Ικανοποιήστε τη λαχτάρα σας για ζάχαρη με τα φρούτα. Μήλα, φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα, σταφύλια και εσπεριδοειδή όλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα πηκτίνης, ένα είδος ίνας που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Οι κλημεντίνες  είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή, καθώς περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Αβοκάντο για καλά λιπαρά

Είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η προσθήκη ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των επιπέδων της LDL σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Απολαύστε το στην σπιτική έκδοση της αγαπημένης guacamole  με συνοδεία ωμών sticks λαχανικών  ή προσθέστε το σε σαλάτες και σάντουιτς.

Σούπες με φασόλια και λαχανικά για φυτικές ίνες

Η σούπα λαχανικών μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό ως σνακ, αλλά μπορεί να είναι μια γρήγορη, εύκολη και χορταστική λύση, με λίγα κορεσμένα λίπη ειδικά όταν περιέχει φασόλια. 

Όροι: 
Κατηγοριες: