Γιατί δεν αδυνατίζετε;

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο αν δεν ξέρετε τι κάνετε λάθος και οδηγείστε σε αποτυχημένες προσπάθειες για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.  Συνήθως πρόκειται για συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων, όπως  η διατροφή, η φυσική κατάσταση και ο τρόπος ζωής που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.  

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Προσθέτοντας στα παραπάνω τη ρουτίνα και τα υψηλά επίπεδα του άγχους έχετε μία γενικευμένη μη επίτευξη των διατροφικών σας στόχων. Πιο συγκεκριμένα:

Τρώτε πάλι όλες τις θερμίδες που καίτε. 

Όταν ασκήστε, καίτε επιπλέον θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση είναι τόσο σημαντική στην  απώλειας βάρους. Αλλά, πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν πόσες θερμίδες έχουν κάψει και ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιούν τη δικαιολογία: «εγώ γυμνάστηκα σήμερα» δικαιολογία που μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία. Για να μπορέσει να σας βοηθήσει πραγματικά η άσκηση  να χάσετε βάρος, δεν μπορείτε να ξαναφάτε όλες τις θερμίδες που κάψατε. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε υπερεκτιμήσει πόσες θερμίδες πραγματικά καίγονται σε μία ώρα σωματικής άσκησης, ενώ ταυτόχρονα, έχουμε υποτιμήσει πόσες θερμίδες έχει πραγματικά μία μερίδα φαγητού. 

Δεν τρώτε τόσο υγιεινά, όσο νομίζετε.

Όλοι σκέφτονται ότι τρώνε αρκετά καλά. Ακόμη και οι άνθρωποι που τρώνε μια αρκετά κακή διατροφή δεν θεωρούν ότι τρέφονται τόσο άσχημα, όσο στην πραγματικότητα. Κανείς δεν θέλει πραγματικά να παραδεχτεί ότι η διατροφή του μπορεί να είναι  ανθυγιεινή. Όλοι πιστεύουν ότι τρέφονται καλύτερα από τους άλλους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, αν συγκρίνει κανείς τη διατροφή του με ό, τι  τρώνε οι φίλοι, η οικογένεια ή οι συνάδελφοι. Είτε  είναι όντως αλήθεια ή όχι, η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων  θα μπορούσαν (και κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε) να βελτιώσουν τη διατροφή τους πάρα πολύ.

Δεν αθλείστε με την κατάλληλη άσκηση.

Αν ασκείστε τακτικά, είστε ήδη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα που βοηθάει να βελτιωθεί η υγεία και η σωματική σας κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι τύποι άσκησης θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες και κατά συνέπεια θα σας βοηθήσουν και με την απώλεια βάρους. Αλλά όταν πρόκειται ολοκληρωμένη και συστηματική προσπάθεια απώλειας βάρους, όλα μετράνε πολύ σχετικά με την καύση των θερμίδων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυναμική προπόνηση είναι σημαντική, πάρα πολύ (για πολλούς λόγους), όπως για παράδειγμα, η μείωση του ποσού της απώλειας των μυών που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αυξημένης απώλειας βάρους. Επιπλέον, η δυναμική προπόνηση είναι συνήθως η προπόνηση εκείνη με τη μεγαλύτερη καύση θερμίδων. 

Δεν είστε αρκετά επίμονοι.

Πολλοί άνθρωποι τηρούν αυστηρά ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για μία ολόκληρη εβδομάδα, για να ζυγιστούν στο τέλος και να διαπιστώσουν ότι δεν κατάφεραν να χάσουν καθόλου βάρος! Αυτό μπορεί να τους απογοητέψει και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες για να μπορέσει κάποιος να δει στον εαυτό του τη διαφορά βάρους. Οπότε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στον εαυτό σας το χρονικό περιθώριο των τεσσάρων εβδομάδων πριν εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Έχετε κάποιο άγνωστο πρόβλημα υγείας.

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν και έχετε πραγματικά τηρήσει ευλαβικά το πρόγραμμα σας τόσο στη διατροφή, όσο και στην άσκηση και δεν έχετε ακόμα να χάσει βάρος, μπορεί να έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Ίσως μια  ορμονική διαταραχή, συνήθως στον θυρεοειδή. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε είναι μία επίσκεψη σε έναν ενδοκρινολόγο και οι απαραίτητες εξετάσεις.

Αν δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω και πάλι εξακολουθείτε να μην χάνετε κιλά, τότε το πιθανότερο είναι ότι το άγχος σας είναι τόσο μεγάλο που ουσιαστικά εμποδίζει τον οργανισμό σας να ανταποκριθεί. Καλό θα ήταν να ηρεμήσετε και δείτε τα πράγματα με μια πιο ψύχραιμη ματιά.

Όροι: 
Κατηγοριες: