Τροφές που κάνουν το μυαλό σου κοφτερό

Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν το μυαλό μας να λειτουργεί καλύτερα. Άλλες πάλι προστατεύουν από παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ ή η άνοια που πλέον έχουν ξεκινήσει να "χτυπούν" και στις μικρότερες ηλικίες. Δείτε μερικές από τις τροφές που χρειάζεται το μυαλό σας. 

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022

Δεν θα αλλάξει ριζικά η ζωή σας, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι το μυαλό σας θα αντιληφθεί τις ευεργετικές συνέπειες από την κατανάλωση τροφών που το βοηθούν να γίνει πιο… κοφτερό και να ταλαιπωρείται λιγότερο. 

Σύνθετοι υδατάνθρακες  

Οι υδατάνθρακες κάνουν καλό και μάλιστα πρέπει να τους τρώμε. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο ανεπεξέργαστο ρύζι και στο ψωμί ολικής άλεσης αποδεσμεύουν αργά γλυκόζη στον εγκέφαλό μας. Η γλυκόζη είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εκμάθηση. 

Λιπαρά ψάρια 

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα περιέχουν DHA το οποίο συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες στον εγκέφαλό μας και θεωρείται σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη βελτίωση της μαθησιακής μας ικανότητας και της πνευματικής μας ανάπτυξης.  Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από την επιταχυνόμενη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι σαρδέλες έχουν 10 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από τον τόνο και έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε επιβλαβείς ρύπους όπως ο υδράργυρος. 

Μούρα - Μύρτιλα - Φραγκοστάφυλα

Τα μούρα είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, για διάφορους λόγους το ίδιο και τα μύρτιλα και η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 τα μύρτιλα βελτιώνουν τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την λεκτική κατανόηση. Τα σμέουρα και τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυάνη, μια φυτοχημική ουσία που προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη. Η ένωση φισετίνη στις φράουλες, ενισχύουν επίσης τη μνήμη. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου ενός φλιτζανιού βατόμουρα την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη σε μόλις λίγους μήνες. Το φραγκοστάφυλο επίσης έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση. 

Ντομάτες

Το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν άνοια και συγκεκριμένα Άλτσχάιμερ. 

Αυγά

Τα αυγά είναι γεμάτα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο όπως προαναφέραμε. Αλλά δεν είναι όλα τα αυγά ίδια. Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, περιέχουν δύο φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα αυγά που αγοράζουμε από τα super markets και τρεις φορές περισσότερη, φυσικής προέλευσης βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό και πιθανό αντίδοτο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Να τρώτε τους κρόκους, καθώς στα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια ένωση που βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου και προωθεί την υγεία των νευροδιαβιβαστών.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένας μικροσκοπικός θησαυρός γεμάτος τρυπτοφάνη, ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σεροτονίνης, ενός βασικού συστατικού για τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου. 

Μπρόκολο 

Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ η οποία όπως είναι γνωστό ενισχύει τη γνωστική ικανότητα. Όπως ακριβώς και ο κρόκος, έτσι και το μπρόκολο περιέχει χολίνη η οποία ενισχύει τη 
μνήμη. 

Φασκόμηλο 

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το έλαιο φασκόμηλου βελτιώνει και ενισχύει τη μνήμη. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στο τσάι, να το βάλετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή να το φάτε σκέτο ωμό. Φρεσκάρει και την αναπνοή. 

Καρύδια 

Παρόλο που όλοι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι, τα καρύδια είναι εκείνα που μας κάνουν το περισσότερο καλό. Έρευνες απέδειξαν ότι τα καρύδια δρουν σαν αντιοξειδωτικά και μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες. 

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν βιταμίνη Β που είναι σημαντική για τον εγκέφαλο. Αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, βοηθά στη γρήγορη επεξεργασία δεδομένων και στην ταξινόμησή τους μέσω της μνήμης. Τα φρέσκα παντζάρια χρησιμεύουν επίσης ως φυσικά αντικαταθλιπτικά! Τα φύλλα των παντζαριών έχουν το σημαντικό για την προστασία της καρδιάς, φυλλικό οξύ.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την άσκηση, η οποία είναι πολύ σημαντική. 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Όροι: 
Κατηγοριες: