Το fast food ήταν πιο υγιεινό στη δεκαετία του ’80

Τα φτηνά προσφερόμενα πιάτα στο μενού, η ποικιλία και τροφές που περιέχουν νάτριο, λίπη και σάκχαρα κάνουν συχνά το γρήγορο φαγητό μια νόστιμη και δελεαστική επιλογή γεύματος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν fast food σε καθημερινή βάση, κάτι που είναι προβληματικό δεδομένου ότι αυτό το είδος τροφής έχει γίνει ολοένα και πιο ανθυγιεινό τα τελευταία χρόνια.

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Γεμάτο με κενές θερμίδες και εξαιρετικά επεξεργασμένο, το γρήγορο φαγητό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου. Παρόλο που οι αλυσίδες fast-food έχουν προσπαθήσει να προσφέρουν πιο υγιεινές επιλογές τα τελευταία χρόνια, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν βελτιωθεί - το αντίθετο μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: 
Αφιέρωμα στις πιο ανθυγιεινές τροφές στον κόσμο

Το γρήγορο φαγητό έχει γίνει συνώνυμο με το κακό φαγητό και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό. Μια ανάλυση των μενού των 10 από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ταχυφαγείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έγινε για το 1986, το 1991 και το 2016, αποδεικνύει ότι το fast food δεν μας κάνει μόνο κακό, αλλά και χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων. Η κακή φήμη που το συνοδεύει προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες μερίδες, το υψηλό περιεχόμενο λίπους και νατρίου καθώς και τα επεξεργασμένα συστατικά. Δεδομένα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τους Αμερικανούς με το ποσοστό ενηλίκων παχύσαρκων να βρίσκεται σήμερα σε υψηλό επίπεδο (περίπου 40%). Το πρόβλημα φυσικά δεν αφορά μόνο τις Η.Π.Α. αλλά γενικότερα όλο τον κόσμο, καθώς η μάστιγα της παχυσαρκίας έχει εξαπλωθεί.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, διαπίστωσε ότι τα ορεκτικά που σερβίρονται από τους 10 κορυφαίους γίγαντες fast food (με βάση τις πωλήσεις) αυξήθηκαν σε μέγεθος μερίδας κατά 39 γραμμάρια, που ισοδυναμεί με περίπου 90 θερμίδες από το 1986. Ενώ οι 90 θερμίδες μπορεί να μην φαίνονται σαν τεράστιος αριθμός, σκεφτείτε πώς αυτός ο αριθμός πολλαπλασιάζεται με βάση το πόσο συχνά καταναλώνουμε τέτοιο φαγητό. Επιπλέον, τα ορεκτικά περιέχουν περίπου 13,8% περισσότερο νάτριο από ό,τι πριν από τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε αυτό: 
Είναι εφικτή η προσπάθεια παρασκευής πιο υγιεινών τροφίμων από τις βιομηχανίες;

Προκειμένου να υπολογίσουν την αύξηση αυτή των θερμίδων και του νατρίου τα τελευταία 30 χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από διάφορα δημοφιλή ταχυφαγεία από το 1986, 1991 και 2016. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Megan A. McCrory του Τμήματος Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αναφέρει:

"Είναι η μεγαλύτερη σε χρονική έκταση και η μεγαλύτερη σε βάθος ματιά στη θερμιδική ενέργεια του γρήγορου φαγητού και στη σύσταση των θρεπτικών συστατικών, διαμέσου των δεκαετιών, που έχει ποτέ διεξαχθεί."

Η McCrory και η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ειδών στα μενού που προσφέρονται σε αυτές τις αλυσίδες αυξήθηκε κατά 226%. Επίσης, το βάρος των ορεκτικών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 13 γραμμάρια ή σε 30 θερμίδες ανά δεκαετία - και αυτή δεν είναι καν η κατηγορία που είδε τη μεγαλύτερη θερμιδική αύξηση. Τα επιδόρπια αυξήθηκαν κατά 186 θερμίδες ή 72 γραμμάρια από το 1986. Ακόμα και τα συνοδευτικά όπως οι τηγανητές πατάτες σημείωσαν αύξηση 42 θερμίδων και 11,7% περισσότερου νατρίου.

Η προσθήκη σαλάτας στα μενού των fast food κατά τη διάρκεια των ετών δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Όταν υπολογίζετε το ποσό του dressing, τα ανθυγιεινά πρόσθετα, τις υπερμεγέθεις μερίδες κρέατος και το τυρί, αυτές οι σαλάτες δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. Η McCrory σημειώνει επίσης ότι τέσσερις από τις δέκα αλυσίδες έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σίδηρο των ειδών στα μενού τους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε και αυτό: 
Fast food: βλάπτει το συκώτι και μπλοκάρει τον μεταβολισμό

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι και τα δύο αυτά βασικά θρεπτικά συστατικά - τα οποία διαδραματίζουν βασικούς ρόλους στην υγεία των οστών και του αίματος – περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες τώρα σε αυτού του είδους τα γεύματα από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα ορεκτικά και τα επιδόρπια έχουν τώρα σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και ο σίδηρος είναι πιο άφθονος στα επιδόρπια. Ωστόσο, η McCrory υπογραμμίζει ότι το γρήγορο φαγητό δεν πρέπει να είναι η πρώτη λύση για τους ανθρώπους που θέλουν να αυξήσουν τα επίπεδα ασβεστίου και σιδήρου τους, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα σε υγιεινότερα, μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι οι σπόροι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια.

"Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και νάτριο σε εστιατόρια fast-food", τονίζει η McCrory. "Η απαίτηση οι αλυσίδες ταχυφαγείων να εμφανίζουν τις θερμίδες στα μενού τους είναι μια αρχή. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες αλλαγές, όπως εστιατόρια που προσφέρουν μικρότερες μερίδες σε αναλογικές τιμές", προσθέτει.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού να προσφέρουν μικρότερες μερίδες ή, ακόμα πιο ακραία, να εισάγουν μια φορολογία στις θερμίδες. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν έπρεπε να πληρώσετε φόρο για γεύματα υψηλότερων θερμίδων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: