Γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών ή light;

Τα οφέλη για την υγεία από τα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Η αφαίρεση λίπους από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα φαίνεται όχι μόνο να μην συμβάλλει στο αδυνάτισμα -  καθώς  οι λιγότερες θερμίδες χωρίς να προκαλούν το αίσθημα κορεσμού, δεν μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα-   αλλά, αντίθετα, επιβαρύνει τον μεταβολισμό του σώματος καθώς αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη.

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Ενώ πολλοί από εμάς προσπαθούμε να τρώμε σωστά, βρισκόμαστε μερικές φορές σε σύγχυση από τις αντιφατικές ειδήσεις και  τα επιστημονικά ευρήματα που εμφανίζονται καθημερινά. Η εκστρατεία κατά των λιπαρών που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, βασίστηκε σε δεδομένα που ενοχοποιούσαν τα κορεσμένα λιπαρά για αύξηση της χοληστερίνης και τα συνέδεαν με τις καρδιολογικές ασθένειες. Σήμερα, θεωρείται ότι τα τρανς λιπαρά είναι αυτά που επιβαρύνουν την υγεία και θα πρέπει να αποφεύγονται πλήρως.

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Tufts μετά από πρόσφατη σχετική μελέτη, ανέτρεψε τα δεδομένα για τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους σταθερά καταναλώνουν τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (και χαμηλής ευχαρίστησης). Με επικεφαλής τον Dr Dariush Mozaffarian, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τους βιοδείκτες του αίματος καθώς και δεδομένα 15 χρόνων για 3.333 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη.  Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε αναλύσεις αίματος και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή που ακολουθούσαν και την υγεία τους. Μέσα σε 15 χρόνια 277 άτομα είχαν εκδηλώσει διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα γαλακτοκομικού λίπους στο αίμα τους είχαν μέχρι 46% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά τη διάρκεια των 15 ετών σε σύγκριση με αυτούς που παρουσίαζαν στο αίμα τους τα χαμηλότερα επίπεδα. "Δεν υπάρχουν πιθανά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά κάνουν καλύτερα από ό, τι οι άνθρωποι που προτιμούν τα πλήρη λιπαρών προϊόντα " δήλωσε ο Dr Mozaffarian. 

Βέβαια, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν σαφώς περισσότερες θερμίδες και πολλοί προσπαθούμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση των παραπάνω κιλών καθώς αποτελούν έναν από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.  Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας light προϊόντα και προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη γεύση που λείπει λόγω της αφαίρεσης των λιπαρών, αντικαθιστούμε συχνά το λίπος με ζάχαρη ή υδατάνθρακες, μια επιλογή που είναι ακόμη χειρότερη όταν πρόκειται για τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Λαμβάνοντας όλα αυτά τα δεδομένα υπόψη τους στην συγκεκριμένη μελέτη, ο Dr Mozaffarian και οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ανεξάρτητα από τυχόν αύξηση ή απώλεια βάρους. Ο Dr Mozaffarian  ξεκαθαρίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες. Επίσης, λόγω της σύγχυσης που πιθανά έχει δημιουργήσει η μεγάλη πρόοδος της διατροφικής επιστήμης, αυτό που θεωρεί ως ζωτικής σημασίας είναι να αναγνωρίζουμε τις πολύπλοκες επιδράσεις των διαφορετικών τροφών στη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους, παρά το να μετράμε απλά θερμίδες. «Όταν τρώμε λαμβάνοντας υπόψη την υγεία και τη μακροζωία, θα πρέπει να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Όροι: 
Κατηγοριες: