Τα πολλαπλά οφέλη του Μαγγανίου για τον οργανισμό μας

Από τα λιγότερο γνωστά ιχνοστοιχεία, το μαγγάνιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για να διατηρεί ισορροπίες. Οι μικρές ποσότητες που χρειάζεται το σώμα μας διευκολύνουν την καθημερινή πρόσληψή του σε επαρκείς δόσεις και σπάνια παρατηρούνται καταστάσεις έλλειψής του.

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

Το μαγγάνιο βοηθά στη δημιουργία συνδετικών ιστών, οστών, και παραγόντων πήξης του αίματος. Παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου. Επιπλέον, είναι σημαντικός παράγοντας στην απορρόφηση του ασβεστίου, και έχει αποδειχθεί από μελέτες σε ζώα ότι χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τα οστά. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη περισσότερου μαγγανίου μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει την οστεοπόρωση.

Ένας άλλος ρόλος του μαγγανίου στον οργανισμό μας είναι ότι βοηθάει στην παραγωγή του ενζύμου προλιδάση, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Συνεπώς, το μαγγάνιο είναι σημαντικό για την καλή υγεία του δέρματος, μιας και επίσης δρα σαν αντιοξειδωτικό για τα κύτταρα της επιδερμίδας. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες δεν περιλάμβαναν ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου στη διατροφή τους, και στην περίοδο μερικών εβδομάδων ανέπτυξαν εξανθήματα, τα οποία εξαφανίστηκαν μόλις τα επίπεδα μαγγανίου επέστρεψαν στο φυσιολογικό.

Συμβάλλει επίσης στην δημιουργία ενός άλλου ενζύμου, της υπεροξειδικής δισμουτάσης, σημαντικού αντιοξειδωτικού που προστατεύει τον οργανισμό από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οπότε, διατροφές που δεν προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου έχουν συνδεθεί με προβλήματα έλλειψης του ιχνοστοιχείου, όπως δερματοπάθειες και άσθμα.
Ένας ενήλικος άντρας χρειάζεται περίπου 2,3 mg μαγγανίου την ημέρα, ενώ μία ενήλικη γυναίκα 1,8 mg. Για γυναίκες που εγκυμονούν, η ποσότητα ανεβαίνει στα 2 mg ημερησίων, ενώ για τις θηλάζουσες στα 2,6 mg.

Το βρίσκουμε σε τεράστια ποικιλία τροφίμων – σχεδόν όλα φυτικά. Το κρέας και τα παράγωγά του έχουν συνήθως πολύ χαμηλή περιεκτικότητα. Υπάρχουν, όμως, φυτικά τρόφιμα – ειδικά δημητριακά ολικής αλέσεως – που με μία μόνο μερίδα μπορούν να μας δώσουν σχεδόν ολόκληρη την ημερήσια δόση μας. Ένα από αυτά είναι η βρώμη, που μία κούπα προσφέρει το 96% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο. Δεύτερο στη λίστα έρχεται το καστανό ρύζι, με 88%. Άλλες εξαιρετικές πηγές μαγγανίου είναι το σπανάκι και ο ανανάς, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Τέλος, μπορούμε να λάβουμε ικανοποιητικές δόσεις μαγγανίου και από τα περισσότερα λαχανικά

Όροι: 
Κατηγοριες: