Σχετικα Αφιερωματα

Ίνες αρακά για… αδυνάτισμα

Από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιεργήθηκαν στην Μεσόγειο (περίπου 6.000 χρόνια πριν) ο αρακάς (Pisum sativum), αποτελεί σημαντικό στοιχείο της σημερινής διατροφής μας. Περισσότερο το καλοκαίρι, αλλά και σε όλη την διάρκεια του έτους, ο αρακάς εξελίσσεται σε όλο και πιο αγαπημένο πιάτο.

 

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, καταδεικνύει ότι η κατανάλωση ινών αρακά σαν συμπλήρωμα διατροφής βοηθάει στην απώλεια βάρους. 
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 50 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας πάνω από τα 40 έτη. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έπαιρνε συμπληρωματικά γκοφρέτες με ίνες αρακά, ενώ η άλλη εικονικό φάρμακο, για 12 εβδομάδες, χωρίς να υποχρεωθούν σε καμία άλλη αλλαγή δραστηριότητας.
Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η ομάδα που έπαιρνε τις ίνες είχε μια μέση απώλεια βάρους 0,87 κιλά σε αντίθεση με αυτήν που έπαιρνε το εικονικό φάρμακο που είχε μέση αύξηση βάρους κατά 0,4 κιλά.

‘Η απλή προσθήκη γκοφρέτας με ίνες αρακά στην δίαιτα όχι μόνο σταμάτησε την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά είχε επίσης σαν αποτέλεσμα την μείωσή του.Η απώλεια βάρους ήταν αποτέλεσμα της ελάττωσης του σωματικού λίπους, χωρίς μείωση του μυϊκού όγκου’.

Κατά τους ερευνητές ο μηχανισμός που οδήγησε στην απώλεια βάρους συνδέεται με την βελτίωση των επιπέδων ευαισθησίας στην ινσουλίνη καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρουσίασαν μείωση.

Συμπερασματικά, κάτι που ήταν πάντα ευρέως γνωστό, τώρα επαληθεύεται και ερευνητικά:  βάζοντας στην διατροφή μας τον αρακά (και γενικότερα τα όσπρια), μπορούμε να έχουμε οφέλη στον έλεγχο του σωματικού βάρους, και στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας.

Όροι: 
Κατηγοριες: