D-μαννόζη: Η φυσική λύση για τις ουρολοιμώξεις…

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα που  αντιμετωπίζουν και τα δύο φύλα, αλλά κυρίως θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και «γυναικείο» πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετά «όπλα» που μπορούν να μας βοηθήσουν στην μάχη αυτή, το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί κι ένα καινούριο «όπλο» στη «φαρέτρα» μας. Πρόκειται για την D – μαννόζη.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Στο άκουσμα των λέξεων D – μαννόζη πολλοί είναι αυτοί που θα απορήσουν, καθώς πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη έννοια. Κι όμως είναι μία ουσία που παράγεται και από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Είναι ένα απλό σάκχαρο, το οποίο σχετίζεται δομικά με γλυκόζη, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων, μήλων, πορτοκαλιών, τα βακκινίων, και βατόμουρων. Επίσης, παράγεται στο σώμα μας και για το λόγο αυτό η D-μαννόζη θεωρείται ένα ασφαλές και φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Δεδομένου ότι δεν μεταβολίζεται, δεν παρεμβαίνει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, και ως εκ τούτου είναι ασφαλές και για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. 

Πώς βοηθάει η D – Μαννόζη στην καταπολέμηση της ουρολοίμωξης; 

Η D-μαννόζη αντιδρά με ένα μοναδικό τρόπο σε σχέση με το το στέλεχος του E.coli, το  βακτήριο εκείνο που έχει διαπιστωθεί ότι είναι η αιτία του 95% των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Το Ε.coli έχει την ικανότητα να κολλήσει στα κύτταρα μας, όταν είμαστε άρρωστοι. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ξεκινήσει την εγκατάστασή του στον οργανισμό μας από το άνοιγμα της ουρήθρας και  μερικές φορές καταφέρνει να φθάσει έως και τα νεφρά και να μολύνει τον οργανισμό. Η  D-μαννόζη αλληλεπιδρά με τα στελέχη του E.coli, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητά του να κινείται. Όταν καταναλώνεται σε μορφή χαπιού, η D-μαννόζη παίρνει ουσιαστικά τη δυνατότητα του E.coli να «αναρριχάται» για να ανέβει περαιτέρω στην κύστη σας. Έτσι, η D-μαννόζη σε συνδυασμό με άφθονο νερό βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλλει  Ε.coli από την ουροδόχο κύστη με ευκολία.

Εργαστηριακές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της D – μαννόζης στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα: Οι αρουραίοι των οποίων το ουροποιητικό σύστημα εμβολιάστηκε με E. coli βρέθηκαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των βακτηρίων στα ούρα τους, όταν τους χορηγήθηκε  D-μαννόζη, σε σχέση με άλλους  αρουραίους στους οποίους δεν χορηγήθηκ D-μαννόζη. Για την ακρίβεια, παρουσίασαν μείωση 90 τοις εκατό σε βακτηριακή προσκόλληση στο ουροποιητικό τους σύστημα. Άλλη έρευνα που διεξήχθη σε ανθρώπους, έδειξε ότι η πρόσληψη της D-μαννόζης αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της μαννόζης στο αίμα, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση των επιπέδων της μαννόζης στο ουροποιητικό σύστημα.

Συνιστώμενη λήψη της D – μαννόζης

Η D-μαννόζη είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές, σε  δισκίο και σε σκόνη. Η σκόνη μπορεί να αναμειχθεί με νερό (για να βοηθήσει στην αύξηση των υγρών, η οποία είναι επίσης συνιστάται κατά τη διάρκεια που ο οργανισμός υποφέρει από ουρολοίμωξη). Είτε σε σκόνη ή σε μορφή κάψουλας, 1-2 g κάθε 3-4 ώρες είναι η τυπική συνιστώμενη δοσολογία για οξεία θεραπεία των ουρολοιμώξεων.  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε η D-μαννόζη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, αν και  υπάρχουν μερικοί τύποι ουρολοιμώξεων στους οποίους η D-μαννόζη δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα στη θεραπεία. Εάν έχετε τα συμπτώματα ουρολοίμωξης για περισσότερο από 2 ημέρες, παρακαλούμε επισκεφθείτε το γιατρό σας. Οι σχετικά ήπιες περιπτώσεις μπορεί συχνά να ξεπεραστούν με τις παραπάνω προτάσεις, αλλά μερικές φορές τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα. 

Τέλος, η D-μαννόζη έχει ένα εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης, όσο και του θηλασμού. Επιπρόσθετα, δεν επηρεάζει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Όροι: 
Κατηγοριες: