Η βιταμίνη Β βοηθά στη διατήρηση της συγκέντρωσης στους ψυχωτικούς ασθενείς

Μια νέα μελέτη εξέτασε το ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β στη διατήρηση της ικανότητας συγκέντρωσης σε ασθενείς ευαίσθητους στη σχιζοφρένεια και σε εκείνους που έχουν βιώσει το πρώτο επεισόδιο ψύχωσης.

Σάββατο, 27 Απριλίου 2019

Η αυξημένη πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β μπορεί να είναι επωφελής για τη διατήρηση των δεξιοτήτων συγκέντρωσης σε άτομα που παρουσιάζουν ένα πρώτο επεισόδιο ψύχωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση πρόσληψης των βιταμινών Β12, Β6 και φολικού οξέος (Β9) θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο του αμινοξέος της ομοκυστεΐνης σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και να βελτιώσει τα συμπτώματά τους.

Διαβάστε: 
Περισσότερη βιταμίνη D κατά την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

Η αυξημένη ομοκυστεΐνη παρατηρείται στη σχιζοφρένεια και σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Η Kelly Allott από το Orygen, το Εθνικό Κέντρο Αριστείας στην Ψυχική Υγεία στην Αυστραλία και οι συνεργάτες της, προσδιόρισαν το αν η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών της ομάδας Β μειώνει την ομοκυστεΐνη και βελτιώνει τη συμπτωματολογία και τη νευρογνωστικότητα σε άτομα με σχιζοφρένεια.

«Με δεδομένο το ότι οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Β12, Β6 και φολικού οξέος [Β9] μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και βελτιώνει τα συμπτώματα μεταξύ των ανθρώπων με σχιζοφρένεια, θέλαμε να μάθουμε αν χορηγώντας αυτές τις βιταμίνες σε άτομα που υποφέρουν από ψύχωση πρώτου επεισοδίου θα επιτυγχάναμε παρόμοια αποτελέσματα ", δήλωσε η Δρ. Allott. Το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο μπορεί να είναι πρόδρομος για την ανάπτυξη σχιζοφρένειας, αλλά τα ψυχωτικά συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με διπολική διαταραχή ή σοβαρή κατάθλιψη.

Διαβάστε και αυτό: 
Η σημασία της διατροφικής ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών στην κατάθλιψη και το άγχος

Στη μελέτη, 100 νέοι που συμμετείχαν στο Κέντρο Πρόληψης και Παρέμβασης για την Πρόωρη Ψυχοπάθεια για του Νέους (EPPIC) της Orygen, χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και έλαβαν είτε συμπληρώματα Β-βιταμινών, είτε δισκία placebo, μία φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αξιολογήθηκαν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης των ασθενών, τα συμπτώματα και η γνωστική λειτουργία τους (π.χ. μνήμη, προσοχή, γλώσσα και ικανότητες μάθησης). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν τα δισκία βιταμινών Β είχαν καλύτερη απόδοση στην ολοκλήρωση των εργασιών συγκέντρωσης και προσοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου των 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν τα δισκία του εικονικού φαρμάκου.

"Αυτό δείχνει ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα μπορούσαν να έχουν νευροπροστατευτική δράση", δήλωσε η Dr. Allott, προσθέτοντας: "Αν και δεν βελτιώνουν τις δεξιότητες συγκέντρωσης του ασθενούς, μπορεί να προστατεύουν αυτές τις δεξιότητες από το να φθίνουν. Η ψύχωση είναι μια ποικιλόμορφη κατάσταση όπου όλοι παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετικό βιολογικό προφίλ. Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν ανώμαλα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στα συμπληρώματα των Β-βιταμινών, όσον αφορά τη βελτίωση της προσοχής. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στη συμπλήρωση βιταμινών στην περίπτωση των πρώτων ψυχωτικών επεισοδίων, υποδεικνύοντας ότι εκείνοι με αυξημένη ομοκυστεΐνη είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο”.

Διαβάστε ακόμα: Όλα για το σύμπλεγμα βιταμινών Β

Ορισμένες από τα πλουσιότερα σε βιταμίνη Β τρόφιμα είναι:

  • Ο σολομός: Αυτό το λιπαρό ψάρι περιέχει υψηλά επίπεδα πυριδοξίνης (Β6) και κοβαλαμίνης (Β12).
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, περιέχουν υψηλά επίπεδα φολικού οξέος (Β9).
  • Όσπρια: τρόφιμα όπως τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και τα μπιζέλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β9 και Β6.
  • Λευκά Κρέατα: Το στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6.
  • Γιαούρτι: Αυτό το γαλακτοκομικό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: orygen.org.au

 

Όροι: 
Κατηγοριες: