Περισσότερη βιταμίνη D κατά την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

Οι νευρολογικές διαταραχές παραμένουν ένα πεδίο έρευνας του οποίου οι επιστήμονες μόλις άρχισαν να αγγίζουν την επιφάνεια σε μια προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται αυτές οι χρόνια εξουθενωτικές ασθένειες.

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν με ανεπάρκεια βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης σχιζοφρένιας αργότερα στη ζωή τους. Αν και η ανακάλυψη προέρχεται από μια έρευνα παρατήρησης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν ενδείξεις της διαταραχής μέχρι την ηλικία των 15 ετών, οι νευρολόγοι έχουν εκφράσει προηγουμένως την άποψη ότι όλα ξεκινούν από τη μήτρα. Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα - αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί είναι ακόμα άγνωστοι. Τα αποδεικτικά στοιχεία ότι πρόκειται για γενετικούς παράγοντες είναι αρκετά και είναι επίσης πιθανό ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντες στο παιχνίδι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προτείνουμε: Το μαγνήσιο μπορεί να κρατά το κλειδί για τα οφέλη της βιταμίνης D

Αναζητώντας προηγούμενες ενδείξεις από επιδημιολογικά δεδομένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι η προγεννητική ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της σχιζοφρένειας μετέπειτα στη ζωή του παιδιού. Τα ευρήματα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, θα μπορούσαν να αποτρέψουν ορισμένες περιπτώσεις της νόσου και δείχνουν ότι η νεογνική ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει περίπου 8 % όλων των περιπτώσεων σχιζοφρένειας στη Δανία και μόνο, σε μια χώρα με βόρειο γεωγραφικό πλάτος και μειωμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. "Μεγάλο μέρος της προσοχής στην έρευνα για τη σχιζοφρένεια έχει επικεντρωθεί σε τροποποιήσιμους παράγοντες νωρίς στη ζωή ενός ατόμου με στόχο τη μείωση της σοβαρής επιβάρυνσης αυτής της νόσου", δηλώνει ο Δρ McGrath, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης. «Η προηγούμενη έρευνα εντόπισε αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας που συνδέεται με το να γεννιέται κανείς το χειμώνα ή την άνοιξη και να ζει σε μια χώρα του βορά, όπως η Δανία» πρόσθεσε. Είναι ενδιαφέρον ότι ο McGrath σημείωσε ότι παρόλο που η Αυστραλία έχει πιο έντονο ήλιο σε σύγκριση με τη Δανία, η ανεπάρκεια βιταμίνης D εντοπίζεται σε έγκυες γυναίκες και στην Αυστραλία εξαιτίας του τρόπου ζωής τους και των προφυλάξεων που παίρνουν για την ηλιακή ακτινοβολία.

Διαβάστε και αυτό: Βιταμίνη D:απαραίτητη και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα…

Η αρχική υπόθεση προέκυψε από μια μελέτη της επιδημιολογικής έρευνας που διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας σε ανθρώπους που ζουν σε αστικό ή αγροτικό περιβάλλον, κατοίκους χωρών του βορά, εθνοτικές ομάδες με σκουρόχρωμες επιδερμίδες και άτομα γεννημένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Ένας κοινός παράγοντας που οι ερευνητές θα μπορούσαν να εντοπίσουν μέσα σε όλους αυτούς τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου είναι τα υψηλότερα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D. Περισσότεροι από 2.600 ενήλικες με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια επιλέχθηκαν στη συνέχεια για να εξετασθούν αναφορικά με τα επίπεδα βιταμίνης D από δείγματα αίματος που ελήφθησαν όταν γεννήθηκαν. Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα πειστικά, καθώς τα νεογνά με ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν 44% πιθανότερο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου υγιών ενηλίκων που γεννήθηκαν με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.

"Καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο εξαρτάται απόλυτα από τις αποθήκες βιταμίνης D της μητέρας, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη ορισμένων περιπτώσεων σχιζοφρένειας, με τρόπο συγκρίσιμο με τον ρόλο που παίζει το συμπλήρωμα φολικού οξέος στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης (spina bifida) ", αναφέρει ο John McGrath, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης. Ενώ είναι σκόπιμο να είμαστε ελαφρώς διστακτικοί όταν ερμηνεύουμε αποτελέσματα ερευνών που υποδηλώνουν μόνο μια συσχέτιση και όχι μια αιτιώδη συνάφεια, υπάρχει ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η προγεννητική ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας. Διάφορες μελέτες σε ζώα έχουν μέχρι σήμερα δείξει ότι η τάση παροδικής προγεννητικής ανεπάρκειας βιταμίνης D διαταράσσει τα πάντα, από τον όγκο του εγκεφάλου έως την έκφραση των γονιδίων και των πρωτεϊνών. Η έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επίσης πρόσφατα συνδεθεί με την ανάπτυξη αυτιστικών χαρακτηριστικών σε μικρά παιδιά. Επιπλέον μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ενδιαφέρουσες μοριακές ομοιότητες στην έκφραση των γονιδίων μεταξύ του αυτισμού και της σχιζοφρένειας.

Παρά την καλά σχεδιασμένη νέα αυτή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας, πολλά ακόμα παραμένουν ασαφή. Τα αποτελέσματα δημιουργήθηκαν μόνο από ένα δείγμα αίματος που ελήφθη κατά τη γέννηση κι έτσι δεν είναι γνωστό αν η παρατεταμένη ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής επηρεάζει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας. Οι συμπεριφορές της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι επίσης ασαφείς σε σχέση με τον τελικό κίνδυνο σχιζοφρένειας στα παιδιά. "Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών με συμπληρώματα βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες που παρουσιάζουν ανεπάρκεια, προκειμένου να εξεταστεί ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια" εξηγεί ο McGrath.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: