Μπορεί ο γάμος να προστατεύσει από τον υποσιτισμό στην γεροντική ηλικία;

Ενώ ο υποσιτισμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι ηλικιωμένοι των 65 ετών και άνω οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτόν, μπορούν να προστατευθούν από τον έγγαμο βίο, σύμφωνα με μελέτη.

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

Η κακή διατροφική κατάσταση και ο υποσιτισμός στον ηλικιωμένο πληθυσμό αποτελούν σημαντικούς τομείς ανησυχίας. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που είναι άγαμοι, χωρισμένοι ή διαζευγμένοι επηρεάζονται συχνότερα από την κακή θρέψη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που είναι είτε παντρεμένες είτε χήρες τείνουν να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Η καθηγήτρια Dorothee Volkert, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: "Ο υποσιτισμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι ηλικιωμένοι ηλικίας 65 ετών και άνω είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτόν. Μιλάμε για υποσιτισμό όταν οι άνθρωποι έχουν μια δραστικά μειωμένη διατροφική πρόσληψη με αποτέλεσμα το σώμα να στερείται ενέργειας και θρεπτικών συστατικών". Και πρόσθεσε: «οι συνέπειες του υποσιτισμού είναι πολλαπλές. Κυμαίνονται από την απώλεια βάρους έως το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή τη λειτουργική βλάβη των μυών και όλων των οργάνων. Το σώμα μειώνει όλα τα αποθέματά του ".

Η Δρ Volkert και συνεργάτες της από επτά χώρες εργάζονται στο πρόγραμμα «Υποσιτισμός στους Ηλικιωμένους (MaNuEL)» το οποίο παρακολουθεί τις αιτίες του υποσιτισμού. Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 για δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια του έργου, οι επιστήμονες μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με τον υποσιτισμό στους ηλικιωμένους. Προγραμματίζουν να διατυπώσουν περαιτέρω συστάσεις για τον εντοπισμό και την πρόληψη του υποσιτισμού στην συγκεκριμένη αυτή ομάδα βάσει των κοινών τους δεδομένων.  Η Δρ Volkert δήλωσε: "Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν γνωρίζαμε ποιοι ήταν οι βασικοί παράγοντες πίσω από τον υποσιτισμό. Έτσι, διερευνάμε ποιές από τις 23 μεταβλητές που περιλαμβάνουν από δυσκολίες μασήματος και κατάποσης, γνωστικές δυσκολίες,  μέχρι τη μοναξιά και την κατάθλιψη ή την μετακίνηση σε ένα σπίτι φροντίδας, ήταν καθοριστικές για τον υποσιτισμό ».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έξι υπάρχοντα σύνολα δεδομένων από μελέτες για τους ηλικιωμένους ηλικίας άνω των 65 ετών και τα επανεκτίμησαν μέσα από μια κοινή προσέγγιση. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα σε μια μετα-ανάλυση.

Το συνολικό συμπέρασμα ήταν ότι ο υποσιτισμός στους ηλικιωμένους φαίνεται ότι προκαλείται από μια εκπληκτικά περιορισμένη σειρά παραγόντων. Μόνο η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, οι δυσκολίες με το περπάτημα, οι σκάλες και η διαμονή σε νοσοκομείο έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Σχεδόν 4.900 συμμετέχοντες πήραν μέρος στις μελέτες. Όλοι οι ερωτηθέντες έζησαν σε ιδιωτικές κατοικίες στη Γερμανία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ 4.6% και 17.2% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν υποσιτισμό κατά τη διάρκεια των ερευνών.  Η Volkert δήλωσε: "Όσο μεγαλύτεροι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα υποφέρουν από υποσιτισμό. Ο κίνδυνος αυξάνεται λίγο με κάθε χρόνο που περνάει".  Η ομάδα των ερευνητών συνιστά τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών με τις ίδιες μεθόδους προκειμένου να προσδιοριστούν περαιτέρω παράγοντες. «Χρειαζόμαστε έναν κοινό ορισμό του υποσιτισμού και έναν ομοιόμορφο σχεδιασμό για τις έρευνές μας. Μόνο τότε μπορούμε να επιτύχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα και να κάνουμε συστάσεις για προληπτικά μέτρα», εξήγησε η Volkert. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: