Ψυχολογικά προβλήματα και παχυσαρκία λειτουργούν αλληλένδετα στα παιδιά από αρκετά νωρίς

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό βάρος στα επτά χρόνια μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη στην ηλικία των 11 ετών.

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα είναι συχνά το επίκεντρο απαξιωτικών και κακόβουλων σχολίων. Μια νέα μελέτη που συνδέει την παιδική παχυσαρκία με το άγχος επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε ήδη ότι είναι αλήθεια. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η παχυσαρκία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να αναπτύσσονται από κοινού, ξεκινώντας ήδη από την ηλικία των επτά ετών.

Διαβάστε: 
Είναι οι παχύσαρκοι άνθρωποι πιο καταθλιπτικοί;

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Liverpool διαπίστωσε ότι η ψυχική υγεία και η παχυσαρκία είναι στενά συνδεδεμένα και τα υπέρβαρα παιδιά ηλικίας επτά ετών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συναισθηματικών προβλημάτων, όπως άγχος ή κατάθλιψη, μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Η Charlotte Hardman, ανώτερη λέκτορας στο πανεπιστήμιο και μια από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι οι δύο καταστάσεις είναι "αλληλένδετες". Μεταξύ των πολύ μικρών παιδιών, δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της ψυχικής υγείας, αλλά ο σύνδεσμος ήταν σαφής από την ηλικία των επτά ετών και αυξήθηκε καθώς τα παιδιά μεγάλωναν.

Διαβάστε και αυτό: 
Γονίδια «ισχνότητας» θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης της παχυσαρκίας

Παιδική κατάθλιψη

Η Hardman και η συν-συγγραφέας Praveetha Patalay από το University College London παρακολούθησαν τον δείκτη μάζας σώματος και ψυχικής υγείας (BMI) περισσότερων από 17.000 παιδιών στη Βρετανία που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2002. Η Δρ Hardman δήλωσε: "Από την ηλικία των επτά ετών, η ψυχική υγεία και η παχυσαρκία φαίνεται να συνυπάρχουν και να επιδεινώνει η μία την άλλη. Καθώς και τα δύο ποσοστά παχυσαρκίας και συναισθηματικών προβλημάτων στην παιδική ηλικία αυξάνονται, η κατανόηση της συνυπάρχουσας εμφάνισης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού και τα δύο συνδέονται με την κακή υγεία κατά την ενηλικίωση". Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι η φτώχεια θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη σχέση μεταξύ των δύο αυτών καταστάσεων.

Η Patalay εξήγησε: "Ο κοινός κοινωνικοοικονομικός κίνδυνος για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και της κακής ψυχικής υγείας μπορεί να εξηγηθεί από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι κοινωνικοοικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές τείνουν να έχουν φτωχότερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και σε χώρους πρασίνου, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας και των συναισθηματικών προβλημάτων και να συνδυάσει τις επιπτώσεις κοινωνικοοικονομικού μειονεκτήματος σε επίπεδο οικογένειας".

Πρόληψη από νωρίς

Τόσο η Δρ. Patalay όσο και η Δρ Hardman ανέφεραν ότι η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Γλασκώβη, ενισχύει την υπόθεση της πρόωρης πρόληψης στα παιδιά με προβλήματα βάρους. "Η συνειδητοποίηση και η κατανόηση ότι το αυξημένο βάρος και τα επίσης μεγαλύτερα συναισθηματικά προβλήματα συμβαίνουν συχνά μπορεί να είναι κάτι σημαντικό για τους γονείς", πρόσθεσε η Δρ Hardman. "Για τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, η στόχευση και των δύο αυτών αποτελεσμάτων υγείας μπορεί να είναι επωφελής. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι τόσο απλό όσο το να τρώει κανείς λιγότερο και να ασκείται περισσότερο - αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό".

Δεδομένης της αύξησης της παχυσαρκίας και της διαταραχής της ψυχικής υγείας στους νέους, η κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και του άγχους είναι ζωτικής σημασίας. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξηγηθούν οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση αυτή.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή; news.liverpool.ac.uk

Όροι: 
Κατηγοριες: