Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: τα προβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά

Οι ερευνητές διερεύνησαν παιδιά με γαστρεντερίτιδα για να διαπιστώσουν εάν τα προβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Τα συμπεράσματά τους είναι ξεκάθαρα.

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019

Όταν τα παιδιά κολλήσουν ένα μικρόβιο στο στομάχι, συχνά συνιστάται η χρήση προβιοτικών με την ελπίδα να βελτιώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας και του εμετού. Αλλά ενδελεχής νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα μικρά παιδιά με εντερικές λοιμώξεις δεν φαίνεται να επωφελούνται από πολλά κοινώς χρησιμοποιούμενα προβιοτικά. Δύο μεγάλες μελέτες - μία που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η άλλη στον Καναδά - διαπίστωσαν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με γαστρεντερίτιδα είχαν παρόμοια συμπτώματα και χρόνο αποκατάστασης, ανεξάρτητα από το εάν τους δόθηκαν προβιοτικά ή όχι.

“Λόγω της δημοτικότητας των προβιοτικών, ήταν σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι η χρήση τους αξίζει το κόστος”, δήλωσε ο παιδίατρος David Schnadower, ο οποίος ηγήθηκε της αμερικανικής μελέτης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington in St. Louis. “Σε αυτή την περίπτωση, τα προβιοτικά δεν προσέφεραν κανένα μετρήσιμο όφελος και, ως εκ τούτου, δεν αξίζουν το πρόσθετο κόστος” πρόσθεσε. Και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine.

Η γαστρεντερίτιδα, η εντερική δηλαδή φλεγμονή που προκαλείται από λοιμώξεις ιών, βακτηρίων ή παρασίτων, αποτελεί κοινή ασθένεια σε μικρά παιδιά, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,7 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα των παιδιατρικών κλινικών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά ή τα "καλά βακτήρια" μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, αλλά πολλές από αυτές τις μελέτες ήταν μικρές και δεν σχεδιάστηκαν με λεπτομέρεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη νέα αμερικανική μελέτη, περίπου 1.000 παιδιά με γαστρεντερίτιδα επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε το προβιοτικό Lactobacillusrhamnosus GG (LGG) είτε ένα εικονικό φάρμακο για πέντε ημέρες. Τα παιδιά ήταν ηλικίας από 3 μηνών έως 4 ετών και επισκέφθηκαν τα επείγοντα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας όπως εμετό και διάρροια. Η έρευνα διεξήχθη σε νοσοκομεία σε 10 πόλεις των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια «διπλά τυφλή» μελέτη που σημαίνει ότι ούτε οι ασθενείς (ούτε οι γονείς των παιδιών σε αυτή την περίπτωση) ούτε οι ερευνητές ήξεραν αν τα παιδιά είχαν λάβει το προβιοτικό ή το εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διήρκεσε δύο εβδομάδες, η έκβαση της υγείας των παιδιών στην προβιοτική ομάδα συνέκλινε περίπου με εκείνη της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Για παράδειγμα, και στις δύο ομάδες, τα συμπτώματα διάρροιας πέρασαν μετά από δύο ημέρες και τα παιδιά χρειάστηκαν περίπου δύο ημέρες ημερήσιας φροντίδας. "Έχουμε δοκιμάσει πολλά διαφορετικά σενάρια - βρέφη σε σύγκριση με μικρά παιδιά, αν ο ασθενής είχε πάρει αντιβιοτικά, αν η γαστρεντερίτιδα προκλήθηκε από ιούς ή βακτήρια και πόσο καιρό η διάρροια συνέβαινε πριν χορηγηθεί η θεραπεία", δήλωσε ο Schnadower, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος ακαδημαϊκός διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης στο Ιατρικό Νοσοκομειακό Κέντρο Παιδιών στο Cincinnati. “Κάθε φορά, φτάναμε στο ίδιο συμπέρασμα: το προβιοτικό δεν βοηθούσε”.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει και η άλλη πλευρά των προβιοτικών;

Η καναδική μελέτη, η οποία ήταν παρόμοια σε σχεδιασμό με την αμερικανική και η οποία αφορούσε σχεδόν 900 παιδιά προσχολικής ηλικίας, δεν βρήκε κανένα όφελος για ένα άλλο κοινό προβιοτικό που περιέχει δύο στελέχη βακτηρίων, τα Lactobacillus rhamnosus R0011 και L. helveticus R0052. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι βασίστηκαν στις αναφορές των γονέων για τα συμπτώματα των παιδιών και παρόλο που οι γονείς κατέγραφαν σε ημερολόγια τα συμπτώματα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι ορισμένες από αυτές τις αναφορές δεν ήταν απολύτως ακριβείς. Τα αποτελέσματα επίσης δεν είναι απαραίτητα γενικευμένα σε όλα τα προβιοτικά στην αγορά. Ωστόσο, τα ευρήματα προσθέτουν στην πρόσφατη έρευνα που αμφισβητεί τα οφέλη των προβιοτικών. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα έντερα κάποιων ανθρώπων εμφανίζονται ανθεκτικά στα προβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτηρίδια αποτυγχάνουν να “αποικίσουν” τα έντερά τους. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να υπάρχουν ειδικές συνθήκες και πληθυσμιακές ομάδες που επωφελούνται από ορισμένα προβιοτικά, ανέφερε η καναδική ομάδα.

Οι ερευνητές συστήνουν στους γονείς να στρέφονται περισσότερο σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να αποκαταστήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους. Συνιστάται για παράδειγμα να πίνουν αρκετά υγρά (χυμούς λαχανικών, διαλύματα ενυδάτωσης) και να αποφεύγονται τα τρόφιμα που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, τα καθαρτικά πράσινα λαχανικά, το κρέας, οι βαριές και λιπαρές τροφές, τα γαλακτοκομικά και τα όξινα φρούτα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: medicine.wustl.edu/

Όροι: 
Κατηγοριες: