Ο αραιωμένος χυμός μήλου ως εναλλακτική λύση επανυδάτωσης για παιδιά με ήπια γαστρεντερίτιδα

Η κατανάλωση αραιωμένου χυμού μήλου από μικρά παιδιά με ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μπορεί να είναι εξίσου καλή με τα ακριβότερα διαλύματα ηλεκτρολυτών για την πρόληψη της αφυδάτωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Medical Association (JAMA) και συμμετείχαν περίπου 650 παιδιά από το Τορόντο του Καναδά, ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών, που νοσηλεύθηκαν με διάρροια και έμετο, αλλά ήταν μόνο ελαφρώς αφυδατωμένα. Σε τυχαίες ομάδες παιδιών δόθηκε είτε αραιωμένος χυμός μήλου είτε ένα ποτό με άρωμα μήλου με ηλεκτρολύτες όσο βρίσκονταν στο νοσοκομείο.  Όταν τα παιδιά γύρισαν στο σπίτι, εκείνα που έπιναν τον αραιωμένο χυμό μήλου συνέχισαν να τον καταναλώνουν μαζί και με άλλα ενεργειακά ποτά για να αντικαταστήσουν τα χαμένα υγρά. Η ομάδα που έπαιρνε ηλεκτρολύτες δεν πήρε κάτι άλλο.

Μετά από μια εβδομάδα, το 9% των παιδιών στην ομάδα των ηλεκτρολυτικών ποτών χρειάστηκε να επιστρέψουν στον γιατρό για να λάβουν ενδοφλέβια υγρά λόγω αφυδάτωσης, σε αντίθεση με μόλις το  2,5% των παιδιών από την ομάδα με τον αραιωμένο χυμό μήλου. Το γεγονός αυτό ίσως να οφείλεται και στο ότι ο χυμός μήλου άρεσε περισσότερο στα παιδιά και ήταν γενικά πιο πρόθυμα να τον πιουν. Η συχνότητα των επεισοδίων εμετού και της διάρροιας ήταν περίπου ίδια και στις δύο ομάδες. "Σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, η χρήση αραιού χυμού μήλου και άλλων υγρών που είναι ανεκτά από τα παιδιά μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για τους ηλεκτρολύτες σε περιπτώσεις ήπιας γαστρεντερίτιδας και ελάχιστης αφυδάτωσης", ανέφεραν οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Calgary. Τα νέα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σύσταση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να δίδεται στα παιδιά ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών εάν έχουν διάρροια, μια σύσταση που βασίστηκε σε μια μικρότερη έρευνα που διεξήχθη σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες.

Το όφελος του αραιού χυμού μήλου στη νέα μελέτη ήταν μεγαλύτερο για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, τα οποία είναι πιο συνηθισμένα στο να πίνουν χυμό μήλου και άλλα γλυκά ποτά, ανέφεραν οι ερευνητές. Αν και το διάλυμα ηλεκτρολύτη στη νέα μελέτη είχε γλυκιά γεύση, τα παιδιά μπορεί να μην το βρουν νόστιμο καθώς σε μια προηγούμενη μελέτη ενός γλυκαντικού διαλύματος ηλεκτρολύτη, το 30% των παιδιών δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να πιούν το διάλυμα ξανά. Οι πρόσφατες έρευνες όπως και η συγκεκριμένη των Καναδών επιστημόνων,  υποδηλώνουν ότι, για τα παιδιά με ελάχιστη αφυδάτωση, η κατανάλωση υγρών είναι πιο σημαντική από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη του υγρού. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπου τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από γαστρεντερίτιδα.

Όροι: 
Κατηγοριες: