Μεγάλες αλλαγές για την κατανάλωση χυμών φρούτων από τα μωρά φέρνουν νέες οδηγίες των παιδιάτρων

Τα παιδιά κάτω του ενός έτους θα πρέπει να αποφεύγουν το χυμό φρούτων, τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να τον καταναλώνουν με φειδώ και όλα τα παιδιά θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να τρώνε ολόκληρα τα φρούτα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Η ομάδα των διακεκριμένων Αμερικανών παιδιάτρων είχε προηγουμένως συμβουλεύσει να μην δίνονται χυμοί φρούτων σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, αλλά επέκτεινε αυτή τη σύσταση δεδομένου ότι οι ενδείξεις συνδέουν την κατανάλωση χυμού με την τερηδόνα και την παιδική παχυσαρκία ή, αντίθετα, το πολύ μικρό βάρος. Για τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν υγιές βάρος, η μέτρια πρόσληψη 100% φυσικού χυμού δεν βρίσκει τους ειδικούς αντίθετους, αλλά η ποσότητα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε λιγότερη από τις μισή συνιστώμενη μερίδα φρούτων την ημέρα, αναφέρει η Ακαδημία. 

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία, ο χυμός φρούτων θα πρέπει να αποτελεί ένα περιορισμένο μέρος της διατροφής των παιδιών», λέει ο Steven Abrams, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Dell στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συγγραφέας των κατευθυντηρίων γραμμών οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.  Τα ολόκληρα φρούτα είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να πάρει κανείς όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων, σύμφωνα με τις οδηγίες. Περιέχουν ίνες, που επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης από το σώμα, και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι από ό,τι ο χυμός, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής,  από το 2003 έως το 2010 τα παιδιά κατανάλωναν όλο και περισσότερα φρούτα και έπιναν λιγότερο χυμό. Όμως, το 60% των παιδιών δεν έπαιρναν τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων, που είναι 1 με 2 φλιτζάνια, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας. Σύμφωνα με ειδικούς, εξακολουθεί να υπάρχει μια επικρατούσα λαθεμένη αντίληψη μεταξύ των γονέων ότι ο χυμός είναι ένα λογικό υποκατάστατο για τα φρούτα.  Τα παιδιά που καταναλώνουν χυμό θα πρέπει να περιοριστούν στα 120ml την ημέρα στις μικρές ηλικίες, έως τα 180ml  για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών και στα 240 ml για ηλικίες από 7 έως 18 ετών. Οι καλύτεροι τρόποι για την κάλυψη των παιδικών αναγκών είναι το νερό και το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, τονίζει ο Abrams.  Σχετικές έρευνες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της σταθερής κατανάλωσης χυμού στην ηλικία των 2 ετών και των υψηλότερων πιθανοτήτων για παχυσαρκία στην ηλικία των 4 ετών. Φυσικά, ο συσχετισμός δεν σημαίνει αιτιώδη συνάφεια και η παιδική παχυσαρκία είναι απίθανο να προκληθεί - ή να αποφευχθεί - από έναν μόνο παράγοντα.

Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν ισχύουν για τους φρουτοχυμούς που περιέχουν λιγότερο από 100% χυμό φρούτων και στους οποίους έχουν προστεθεί γλυκαντικά. Αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία των ζαχαρούχων ποτών και η συχνή κατανάλωση τους συνδέεται με πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό.  Ακόμη και τα smoothies εμπίπτουν στην κατηγορία  της "λιχουδιάς» αναφέρει ο Abrams. Οι οδηγίες επίσης αποθαρρύνουν έντονα τα μη παστεριωμένα προϊόντα χυμού, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν παθογόνους παράγοντες όπως το Ε. Coli. 

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που δεν τους αρέσει να τρώνε φρούτα; "Τα φρούτα έχουν ως επί το πλείστον γλυκιά γεύση", λέει ο Abrams. «Δεν υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που δεν μπορούν να βρουν φρούτα που να τους αρέσουν». Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει, ότι μπορεί να χρειαστούν επανειλημμένες καθημερινές  προσπάθειες ώστε, όπως και για τα λαχανικά, να συνηθίσουν τη γεύση και να βελτιωθεί η αποδοχή τους ύστερα από δύο εβδομάδες.

Όροι: 
Κατηγοριες: