Σχετικα Αφιερωματα

Θαυματουργός ο ηλιόσπορος για τη διατροφή των αθλητών

Είναι από τους ξηρούς καρπούς που δεν τους… πιάνει το μάτι σου, ωστόσο, αποτελούν εξαιρετική τροφή και μάλιστα παρά το μικρό τους μέγεθος έχουν τεράστια οφέλη για τους αθλητές. 

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Οι… παρεξηγημένοι  ηλιόσποροι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, που συμβάλλει εκτός των άλλων στην προστασία των κυττάρων του σώματός μας από τη γήρανση.

Σχετίζεται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως το άσθμα, η οστεοαρθρίτιδα, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι αναγκαία για όσους αθλούνται, αφού προστατεύει τόσο τον σκελετό τους, όσο και βοηθά στους μικροτραυματισμούς που δημιουργούνται από την έντονη άσκηση. 
Η βιταμίνη Ε επίσης  οποία βοηθά στην αύξηση της αντοχής καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Δεν είναι τυχαίο που οι ηλιόσποροι και γενικά οι ξηροί καρποί θεωρούνται εξαιρετικές πηγές ακόρεστων λιπαρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής αναφέρει πως οι απαιτήσεις των αθλητών αντοχής είναι αυξημένες όσον αφορά την πρόσληψη βιταμινών Ε.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο… σοφό από το να βάλετε στη  διατροφή σας ξηρούς καρπούς όπως οι ηλιόσποροι, κατά προτίμηση ανάλατους. Μόλις ένα τέταρτο φλιτζάνι ηλιόσπορων μας εξασφαλίζουν το 62% της ποσότητας βιταμίνης E που χρειαζόμαστε κάθε ημέρα

Το ελαιόλαδο επίσης αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και καθώς είναι η πιο διαδεδομένη πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή, δεν συστήνεται συχνά εξωγενής χορήγηση αυτής της βιταμίνης στη χώρα μας.

Όροι: 
Κατηγοριες: