Γυμνάζεστε το βράδυ; Η επιστήμη έχει κάποια διαφωτιστικά νέα

Μερικοί άνθρωποι εργάζονται τόσο σκληρά που δεν έχουν χρόνο για άσκηση μέχρι αργά το βράδυ. Μήπως αυτό επηρεάζει την παραγωγικότητα και τον ύπνο τους ή είναι τελικά ωφέλιμο ακόμη και στην καταστολή της όρεξης;

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

Εάν έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα που ξεκινά νωρίς το πρωί και πάει μέχρι τη δύση του ήλιου, είναι λογικό να έχετε χρόνο για άσκηση μόνο αργά το βράδυ. Είναι βέβαιο ότι το να αποφύγετε τον καναπέ που σας καλεί στην αγκαλιά του δεν είναι και τόσο εύκολο όταν τελικά γυρίζετε σπίτι. Επιπλέον, υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι η άσκηση το βράδυ μπορεί να είναι πολύ διεγερτική και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο.

Αλλά τώρα, μια νέα μελέτη παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση μπορεί να είναι λανθασμένη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι η άσκηση το βράδυ δεν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει και στην καταστολή της όρεξης. Τα ευρήματα της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Experimental Physiology.

Διαβάστε επίσης: 
Γιατί πρέπει να έχετε φάει πρωινό πριν από μια πρωινή προπόνηση;

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με έντεκα μεσήλικες άνδρες για τις ανάγκες της μελέτης που περιλάμβανε ασκήσεις υψηλής έντασης το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ για να διαπιστωθεί εάν η προπόνηση είχε κάποια επίδραση στον ύπνο ή το αίσθημα της πείνας. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ασκήσεις ποδηλασίας με έξι απότομες εναλλαγές υψηλής έντασης ασκήσεων που διαρκούσαν ένα λεπτό και στη συνέχεια ξεκουράζονταν για τέσσερα λεπτά. Δείγματα αίματος τόσο πριν όσο και μετά από τις συνεδρίες άσκησης συλλέχθηκαν και ο ύπνος των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε από την επιστημονική ομάδα.

Τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν διαταραχές του ύπνου σε όσους γυμνάζονταν τις νυχτερινές ώρες. Έδειξαν επίσης ότι όσοι ασκούνταν το απόγευμα ή το βράδυ είχαν χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την πείνα. Επιπλέον, φάνηκε όλως παραδόξως, ότι οι συμμετέχοντες έδειχναν να έχουν περισσότερη ενέργεια για τις ασκήσεις τις πιο βραδινές ώρες, κάτι που θα μπορούσε επίσης να αναιρέσει την πεποίθηση ότι η γυμναστική νωρίς το πρωί είναι ο βέλτιστος χρόνος.

"Είναι ενδιαφέρον ότι η δύναμη που είχαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών να σπριντάρουν ήταν υψηλότερη κατά τις απογευματινές και βραδινές δοκιμές σε σύγκριση με την πρωινή, υποδεικνύοντας ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αποδίδουν καλύτερα προς το τέλος της ημέρας", δήλωσε η Penelope Larsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Ως εκ τούτου, η ώρα της ημέρας ίσως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον προγραμματισμό της γυμναστικής."

Η μελέτη αφορούσε μόνο μια μικρή ομάδα μεσήλικων ανδρών, επομένως υπάρχουν περιορισμοί στα ευρήματα και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ή φύλο.

"Στο μέλλον, ελπίζουμε να διεξαγάγουμε παρόμοιες μελέτες με γυναίκες, για να διαπιστώσουμε αν η ανταπόκριση στον ύπνο και την όρεξη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο", δήλωσε η Larsen. "Επίσης, αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο άσκησης. Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να διερευνηθεί ο ύπνος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι προσαρμογές της όρεξης μετά από ασκήσεις υψηλής έντασης που εκτελούνται είτε το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ”.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: