5 Συμβουλές Διατροφής για αθλητές

Όταν γυμναζόμαστε σκληρά για 90 λεπτά ή περισσότερο, ειδικά αν κάνουμε κάτι σε υψηλή ένταση που χρειάζεται αυξημένη αντοχή, θα πρέπει να έχουμε μια διατροφή που μπορεί να μας βοηθήσει να αποδώσουμε στο μέγιστο και να ανακάμψουμε γρήγορα μετά το τέλος της προπόνησης.

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Oι παρακάτω 5 κατευθυντήριες γραμμές για αθλητές θα μας βοηθήσουν:

Εφοδιαζόμαστε με Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο ενός αθλητή. Μέσα στο σώμα μας μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία αποθηκεύεται στους μύες ως γλυκογόνο. Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας χρησιμοποιεί το γλυκογόνο για ενέργεια. Αν ασκούμαστε για λιγότερο από 90 λεπτά, έχουμε αρκετό γλυκογόνο στους μύες μας, ακόμη και για δραστηριότητες υψηλής έντασης. Αλλά αν η προπόνηση διαρκεί περισσότερο από αυτό, χρησιμοποιούμε αυτές τις στρατηγικές:

  • Ο εφοδιασμός υδατανθράκων για 3 ή 4 ημέρες πριν από ένα γεγονός (π.χ. αγώνα) μπορεί να βοηθήσει να συμπληρωθούν τα αποθέματα γλυκογόνου.
  • Προτιμάμε μια διατροφή που το 70% των θερμίδων τους προέρχεται από υδατάνθρακες, όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά, για να επιτευχθεί η μέγιστη αποθήκευση υδατανθράκων.
  • Την ημέρα του μεγάλου γεγονότος, τρώμε το τελευταίο γεύμα μας 3 έως 4 ώρες πριν από την άσκηση, για να δώσει χρόνο το στομάχι μας να αδειάσει.
  • Αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ή αμυλούχα τρόφιμα 30 λεπτά πριν την έναρξη μιας δραστηριότητας, επειδή μπορούν να επιταχύνουν την αφυδάτωση.
  • Αναπληρώνουμε τους υδατάνθρακες, τα ανόργανα συστατικά και το νερό σε μακράς διάρκειας άσκηση. Τρώμε ένα σνακ και πίνουμε υγρά κάθε 15 με 20 λεπτά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. λευκή ζάχαρη) περνούν γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, όπου τροφοδοτούν με ενέργεια τους μύες που ’δουλεύουν’. Πολλοί αθλητές προτιμούν, μπάρες δημητριακών, αθλητικά ποτά ή τζελ, επειδή είναι βολικά. Αλλά τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων είναι επίσης άριστες επιλογές
  • Επίσης, αναπληρώνουμε τους υδατάνθρακες μετά από εντατική γυμναστική. Από τη στιγμή που δεν χρειαζόμαστε άμεση ενέργεια, είναι καλύτερο να επιλέξουμε λιγότερο επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ή λαχανικά, τα οποία παρέχουν τόσο υδατάνθρακες όσο και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Καταναλώνουμε αρκετή Πρωτεΐνη χωρίς υπερβολές

Η πρωτεΐνη δεν παρέχει πολλά καύσιμα για ενέργεια. Αλλά τη χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τους μύες μας. Ο άνθρωπος σε περιπτώσεις ήπιας φυσικής δραστηριότητας χρειάζεται 1,2-1,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 88 γραμμάρια πρωτεΐνης για ένα άτομο 68 κιλών. Ένας αθλητής αντοχής μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 1,7 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό είναι περίπου 150 γραμμάρια πρωτεΐνης για έναν αθλητή 90 κιλών.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να ‘καταπιέσει’ τα νεφρά μας. Αντί για συμπληρώματα διατροφής, προτιμάμε τρόφιμα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γάλα, ξηρούς καρπούς ή φασόλια.

Το γάλα είναι μια από τις καλύτερες τροφές για αποκατάσταση μετά από τη γυμναστική, επειδή παρέχει καλή ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Το γάλα περιέχει επίσης καζεΐνη και πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τους αθλητές. Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφάται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτατη ανάκτηση αμέσως μετά τη γυμναστική. Η καζεΐνη αφομοιώνεται πιο αργά, βοηθώντας έτσι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση των μυών μετά από έναν εξαντλητικό αγώνα (ή προπόνηση). Το γάλα έχει επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση ισχυρών οστών.

Κατανάλωση Λίπους με μέτρο

Για μεγάλες εκδηλώσεις, όπως οι μαραθώνιοι, το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια όταν οι πηγές υδατανθράκων εξαντλούνται.

Οι περισσότεροι αθλητές καταναλώνουν όλο το λίπος που χρειάζονται ακολουθώντας τις βασικές διατροφικές οδηγίες επιλέγοντας κυρίως τροφές με ακόρεστα λίπη, όπως ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελιές, φυτικά έλαια και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Αποφεύγουμε λιπαρά τρόφιμα τις ημέρες των αγώνων, δεδομένου ότι μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι μας.

Πίνουμε υγρά νωρίς και συχνά

Η έντονη άσκηση, ειδικά όταν κάνει ζέστη, μπορεί να μας αφήσει γρήγορα αφυδατωμένους. Η αφυδάτωση, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας και σε ακραίες περιπτώσεις, να απειλήσει τη ζωή μας. Όλοι οι αθλητές υψηλής έντασης πρέπει να πίνουν υγρά από νωρίς και συχνά. Δεν περιμένουμε μέχρι να αισθανθούμε διψασμένοι. Μέχρι τη στιγμή που θα αισθανθούμε δίψα, μπορεί να είμαστε σοβαρά αφυδατωμένοι. Ένας τρόπος για να παρακολουθήσουμε πόσο ενυδατωμένοι είμαστε, είναι να παρακολουθούμε το χρώμα των ούρων μας. Ένα απαλό κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά. Λαμπερά κίτρινα ή σκουρόχρωμα ούρα σημαίνουν ότι είμαστε αφυδατωμένοι.

Επειδή η έντονη άσκηση θα μας κάνει να χάσετε υγρά γρήγορα, είναι μια καλή ιδέα να πίνουμε υγρά πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι αθλητές αντοχής, όπως μαραθωνοδρόμοι ή ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων πρέπει να πίνουν 200ml υγρών κάθε 10-15 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όταν είναι δυνατόν, πίνουμε παγωμένο υγρά, τα οποία απορροφούνται πιο εύκολα από υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Τα παγωμένα υγρά βοηθούν επίσης να δροσιστεί το σώμα μας.

Αναπληρώνουμε τους χαμένους ηλεκτρολύτες

Η εφίδρωση αφαιρεί και υγρά και ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν τη μετάδοση νευρικών σημάτων στο σώμα μας. Για να τους ανανεώσουμε, προτιμάμε αθλητικά ποτά. Εάν, επίσης, χάνουμε πολλά υγρά, όπως όταν ιδρώνουμε, αραιώνουμε τα αθλητικά ποτά με ίσες ποσότητες νερού για να πετύχουμε καλύτερη ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών.

Όροι: 
Κατηγοριες: