Διατροφή πριν και μετά τον χορό

Ο χορός αποτελεί μία εναλλακτική μορφή γυμναστικής που, με το πέρασμα του χρόνου, κερδίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους που ψάχνουν ένα διαφορετικό και πιο διασκεδαστικό τρόπο να ασκηθούν και ενδεχομένως να χάσουν βάρος. Η ενασχόληση με το χορό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως αύξηση της καρδιοπνευμονικής αντοχής και καλύτερη λειτουργία πολλών οργανικών συστημάτων.

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χορό σχετικά με τη διατροφή μας;

Πριν το χορό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στομάχι να είναι σχετικά άδειο, να μην υπάρχει η αίσθηση ζαλάδας, δυσφορίας, πείνας ή κόπωσης και να μην έχει προηγηθεί κατανάλωση τροφών που δημιουργούν αέρια όπως τα όσπρια, αλλά και πικάντικων που μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση της καούρας. Έτσι, μία με δύο ώρες νωρίτερα, είναι καλό να έχουμε καταναλώσει ένα ελαφρύ σνακ, όπως μία μπανάνα, ένα γιαούρτι με ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μία μπάρα δημητριακών, ώστε να υπάρχουν τα επιθυμητά αποθέματα ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση υγρών, όπως τσάϊ, χυμούς και κυρίως νερό, για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, προκειμένου να αποκατασταθούν οι μύες αλλά και να αναπληρωθεί το μυϊκό γλυκογόνο, ο οργανισμός πρέπει να λάβει επαρκή ενέργεια μέσω ενός υγιεινού και ισορροπημένου γεύματος. Ιδανικά, οι επιλογές που θεωρούνται ιδανικές μισή ώρα μετά το χορό, είναι:

  • 1 ποτήρι γάλα 1.5% σε λιπαρά & 1 τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα με ελαιόλαδο. 
  • Τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο 
  • 1 ποτήρι γάλα με 4κ.σ.δημητριακά ολικής αλέσεως & φρούτα 
Όροι: 
Κατηγοριες: