Σούπερ χυμός για μετά την άσκηση !

Πρόκειται για ένα χυμό που δεν έχετε ακούσει ότι υπάρχει, ο οποίος παράγεται από ένα φρούτο που δεν υπάρχει στη χώρα μας και μας δίνει έναν καρπό που σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε φάει, αλλά δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι προέρχεται από φρούτο. Μπερδευτήκατε;  Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε… 

 

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Είναι ένας χυμός που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ. Χυμός από τα μήλα κάσιους. Τα κάσιους τα γνωρίζετε σίγουρα, το δέντρο, όμως και το φρούτο που τα συνοδεύει όταν είναι ακόμα χλωρά δεν τα έχετε δει ποτέ. Αυτά τα μήλα, λοιπόν, αποτελούν μια πηγή δύναμης που όμοιά της φαίνεται ότι δεν υπάρχει. 

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην Journal of Exercise Physiology, απέδειξε ότι ποδηλάτες που συμπλήρωσαν τις προπονήσεις τους με το συγκεκριμένο ρόφημα είχε μια αξιοσημείωτη επίδραση στην αντοχή τους, την απόδοση της δύναμης, και τα επίπεδα των φλεγμονών μετά την προπόνηση στον οργανισμό τους. 

Το συγκεκριμένο μήλο (FYI) είναι ένα φρούτο που μεγαλώνει μαζί με το κάσιους στη Νότια Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά μπορείτε να βρείτε εμφιαλωμένο μακράς διάρκειας στο Amazon και σε ορισμένα επιλεγμένα καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα. 

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε, συμμετείχαν 8 ποδηλάτες ηλικίας 18-45, οι οποίοι προπονούνται τουλάχιστον 3 έως 4 φορές την εβδομάδα. Οι ποδηλάτες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες και στη μία δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο και στην άλλη χυμός από μήλο κάσιους. Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και ακολούθησε μια περίοδος 4 εβδομάδων που οι αθλητές σταμάτησαν να πίνουν το χυμό ή το ψεύτικο φάρμακο. Οι ποδηλάτες έπιναν ένα μπουκάλι από το ρόφημα, μισό το πρωί μισό το μεσημέρι μετά τα γεύματα.  

Πριν την έναρξη είχαν γίνει διάφορες εξετάσεις στους αθλητές και οι ίδιες επαναλήφθηκαν μετά το τέλος της έρευνας.  Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για τους ποδηλάτες που κατανάλωσαν τον χυμό, αφού η απόδοσή τους ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνων που κατανάλωναν το εικονικό φάρμακο.  Οι συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών στο πλάσμα ήταν μεγαλύτερη, είχαν δηλαδή καλύτερο αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας κατά τη διάρκεια της άσκησης και δεν ήταν γεμάτοι από ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα η αντοχή αυξήθηκε σύμφωνα με τις μετρήσεις. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ποδηλάτες είχαν αυξημένη ικανότητα αντοχής, ήταν λόγω της αντιοξειδωτική δράσης του χυμού. Ενώ είναι πιθανό η οξείδωση στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, να οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, η αυξημένη ικανότητα αντοχής θα μπορούσε να οφείλεται στην αυξημένη χρησιμοποίηση του λίπους ως ενέργεια κατά τη διάρκεια άσκησης, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: