Oι γυναίκες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα οστά τους προσθέτοντας σόγια στη διατροφή τους

Με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης οστεοπόρωσης στις γυναίκες, η σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της δύναμης των οστών είναι σημαντικά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να είναι το μυστικό όπλο.

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσική παρακμή στην παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών που εμφανίζεται όταν μια γυναίκα φτάνει στα 40 ή τα 50 χρόνια της. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν το πλεονέκτημα ότι τα οιστρογόνα τις προστατεύουν από διάφορα προβλήματα υγείας και διατηρούν την σκελετική τους κατάσταση σε καλή φόρμα.  Με άλλα λόγια, τα οιστρογόνα διατηρούν τα οστά τους ισχυρά. Αλλά μετά την εμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από επιδείνωση της υγείας των οστών καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και δομική φθορά του οστικού ιστού, οδηγώντας σε εύθραυστα οστά και υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή γίνεται ένας κρίσιμος πυλώνας της υγείας για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Καταναλώνοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και οιστρογόνα (πολλά φυτικά τρόφιμα έχουν φυτοοιστρογόνα που μετατρέπονται σε οιστρογόνα μετά από μεταβολισμό) οι γυναίκες μπορούν να ενισχύσουν τη γενική τους υγεία.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η σόγια είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή, με υψηλά ποσοστά φυτοοιστρογόνων και αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπως επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες.  Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης και να ενισχύσει τα οστά μιας γυναίκας αλλά και την μεταβολική της υγεία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της σόγιας δεν περιορίζονται μόνο στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά μπορεί να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα των γυναικών όλων των ηλικιών. Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Missouri in Columbia σε αρουραίους που επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Οι αρουραίοι χωρίστηκαν και πάλι σε εκείνους που είχαν ή όχι ωοθήκες ώστε να μιμούνται τα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί οι αρουραίοι είναι καλό μοντέλο δοκιμών για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Δύο ομάδες αρουραίων συμμετείχαν. Μία ομάδα ακολούθησε δίαιτα με βάση τη σόγια και η άλλη μια διατροφή με βάση το καλαμπόκι σε ίσες θερμίδες για 30 ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οστά στα άκρα των αρουραίων που τρέφονταν με σόγια ήταν ισχυρότερα από τα οστά εκείνων των οποίων η διατροφή βασίστηκε στο καλαμπόκι. Τα δείγματα αίματος, η δοκιμή αντοχής των οστών τους και η αξιολόγηση της σύνθεσης του σώματος επιβεβαίωσαν τις μεταβολές της οστικής δύναμης. Η κύρια συγγραφέας της μελέτης Pamela Hinton δήλωσε ότι η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι γυναίκες μπορεί να βελτιώσουν την αντοχή των οστών τους προσθέτοντας μερικά προϊόντα σόγιας στη διατροφή τους.

"Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες δεν χρειάζονται καν να καταναλώνουν τόσο μεγάλες ποσότητες σόγιας, όπως συμβαίνει στις συνήθεις ασιατικές δίαιτες, αλλά προσθέτοντας στο καθημερινό τους διαιτολόγιο λίγο tofu ή κάποιο άλλο προϊόν όπως, για παράδειγμα, τρόφιμα που περιλαμβάνονται σε χορτοφαγικές δίαιτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των οστών", πρόσθεσε η Hinton. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Bone Reports.

Όροι: 
Κατηγοριες: