Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό, τι πιστεύουμε. Τα ακραία κύματα καύσωνα προβλέπεται να μειώσουν όχι μόνο τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη θρεπτική τους αξία, αλλά να πολλαπλασιάσουν τα είδη των εντόμων που εξαπλώνουν τις διάφορες ασθένειες και, ακόμη χειρότερο, να αποδυναμώσουν την αντίσταση του οργανισμού στη γρίπη.

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Καθώς τα αέρια θερμοκηπίου συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν, σημειώνοντας σε πολλές περιπτώσεις βαθμούς ρεκόρ, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και άλλα αέρια συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη. Τα ασυνήθιστα κύματα θερμότητας που διαρκούν δύο ή περισσότερες ημέρες πιθανόν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Πολλοί από εμάς, μπορεί να θεωρούμε ότι η ζέστη είναι περισσότερο ενόχληση παρά απειλή, αλλά οι κλιματικές αλλαγές, η υπερβολική θερμότητα και η ανθρώπινη υγεία είναι αλληλένδετες. Με αυτούς τους ρυθμούς, μετά από 20 χρόνια ίσως να είναι ένα πιο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε: 
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κάνει τα λαχανικά πιο σπάνια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έχουν διαπιστώσει ότι τα κύματα καύσωνα μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στη γρίπη. Μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση τους στον ιό της γρίπης αποδυναμώθηκε από την έκθεσή τους σε υπερβολική θερμότητα. Ενώ είναι γνωστό ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συμβάλουν στην υποβάθμιση της διατροφής στις περιοχές όπου οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα υποφέρουν, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί έχουν διερευνήσει πώς τα κύματα θερμότητας μπορούν να επηρεάσουν την ανοσία στη γρίπη.

"Η γρίπη είναι ασθένεια του χειμώνα. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς άλλος δεν έχει μελετήσει το πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη γρίπη », εξήγησε ο καθηγητής Takeshi Ichinohe. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν υγιή, νεαρά ενήλικα θηλυκά ποντίκια είτε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου), σε θερμοκρασίες δωματίου (22 βαθμούς) ή σε θερμοκρασίες κύματος καύσωνα (37 βαθμούς). Η μελέτη αποκάλυψε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών στα ζεστά δωμάτια δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά όταν μολύνθηκαν από τη γρίπη. Η θερμότητα αναστέλλει ένα κρίσιμο βήμα που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν αναγνωρίζει τον ιό της γρίπης και ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη απόκριση.

Πέρα από αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο, οι εκτεθειμένοι σε θερμότητα ποντικοί δεν παρουσίασαν άλλες σημαντικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έδειξαν φυσιολογικές αντιδράσεις στα εμβόλια γρίπης και τα βακτηρίδια του εντέρου τους παρέμειναν φυσιολογικά, παρά τη θερμότητα. "Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον ιό της γρίπης ίσως επειδή η θερμότητα αλλάζει την έκφραση γονιδίων; Ή ίσως επειδή τα ποντίκια δεν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά; Πρέπει να κάνουμε περισσότερα πειράματα για να κατανοήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες ", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης και ο διδακτορική φοιτήτρια Miyu Moriyama. Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί τα άτομα συχνά αρρωσταίνουν ενώ αναρρώνουν από μια διαφορετική ασθένεια.

"Οι άνθρωποι συχνά χάνουν την όρεξή τους όταν αισθάνονται άρρωστοι. Αν κάποιος σταματήσει να τρώει αρκετά σε σημείο που θα αναπτύξει ένα θρεπτικό έλλειμμα, αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να αυξήσει την πιθανότητα να αρρωστήσει και πάλι », δήλωσε ο καθηγητής Ichinohe. "Ίσως τα εμβόλια και τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να δοθούν ταυτόχρονα σε κοινότητες περιοχών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ασφάλεια. Η κλινική διαχείριση των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του Zika και του Ebola, μπορεί να απαιτεί συμπληρώματα διατροφής επιπλέον των τυπικών αντιιικών θεραπειών. ", δήλωσε. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Proceeding of the National Academy of Sciences.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: