Οι γυναίκες millennials ανησυχούν περισσότερο για τη ψυχική τους υγεία από αυτήν της καρδιάς τους

Αν και είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, πάνω από το 75% των νέων γυναικών ανησυχούν ελάχιστα ή και καθόλου για την πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις.

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσεις να φροντίζεις την καρδιά σου. Αυτό που προσλαμβάνει ο οργανισμός σου από τα εφηβικά ακόμη χρόνια μέχρι και τη δεκαετία των 20, από το κάπνισμα έως τις κακές διατροφικές επιλογές, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σώμα σου που πιθανόν να μην συνειδητοποιήσεις παρά αρκετά χρόνια μετά, όταν είναι πολύ αργά, μας προειδοποιούν οι ειδικοί. Ακόμα κι αν νομίζεις ότι είσε σε πολύ καλή κατάσταση, είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή στην καρδιά σου από νωρίς, ειδικά επειδή ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το οικογενειακό ιστορικό και η υψηλή χοληστερόλη, δεν προκαλούν συχνά αισθητά συμπτώματα.

Διαβάστε:
Θέλετε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη σας; Δοκιμάστε τα σπορέλαια

Εάν αισθάνεσαι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων δεν σε αφορά και είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να απασχολούνται οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, δεν είσαι ο μόνος που το πιστεύεις. Η American Heart Association (AHA) μόλις κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση που αναφέρει ότι οι περισσότερες γυναίκες millennials ανησυχούν περισσότερο για την ψυχική τους υγεία από ό,τι για την καρδιά τους, παρόλο που οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλα προβλήματα απασχολούν το μυαλό τους, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς και το γεγονός ότι, πολλές φορές, πληροφορίες σχετικά με το πώς οι καρδιακές παθήσεις τις επηρεάζουν απλά δεν πέφτουν στην αντίληψή τους.

Διαβάστε επίσης: 
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι εξίσου ανθυγιεινή για τους νέους άνδρες και γυναίκες

Η έκθεση περιλάμβανε πληροφορίες από δύο προκαταρκτικές μελέτες, στις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν 331 γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών που περίμεναν να λάβουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Βοστώνη, σύμφωνα με την AΗA. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% των νεαρών γυναικών προσδιόρισε την καρδιακή νόσο ως κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και οι περισσότερες από όσες ερωτήθηκαν δεν ανησυχούσαν για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, ενώ σχεδόν οι μισές από τις νέες γυναίκες εξέφρασαν ανησυχία για την ανάπτυξη κατάθλιψης ή άγχους, αναφέρει η ΑΗΑ.

"Γνωρίζουμε ότι οι συμπεριφορές που αφορούν στην υγεία και οι παράγοντες κινδύνου των καρδιακών παθήσεων συσχετίζονται έντονα με το χρονικό διάστημα από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση και ότι η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων πρέπει να ξεκινά από νωρίς και έτσι θέλαμε να μάθουμε τι γνώριζαν οι έφηβες και νεαρές γυναίκες για τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και ποιοι παράγοντες επηρέασαν την κατανόηση και τις συμπεριφορές τους", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Dr. Holly Gooding, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

"Παρότι οι διαταραχές του άγχους και της διάθεσης ήταν οι κύριες ανησυχίες τους για την υγεία, είναι σημαντικό οι νεαρές γυναίκες να γνωρίζουν ότι ενώ ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων είναι πολύ χαμηλός, ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι συχνά αρκετά υψηλός. Φροντίζοντας την υγεία τους από τώρα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι η κατάθλιψη και το άγχος για τα οποία ανησυχούν τώρα μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια στο να έχουν μια σωστή γενικότερη συμπεριφορά για την υγεία της καρδιάς", δήλωσε η Courtney Brown, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η τελευταία αυτή έκθεση της AΗA είναι σίγουρα επίκαιρη, δεδομένου ότι μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε μόλις τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι οι καρδιακές προσβολές μεταξύ των νεαρών γυναικών έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η AΗA αναφέρει ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι νέες γυναίκες δεν προστατεύουν την υγεία της καρδιάς είναι επειδή δεν καταλαβαίνουν τους παράγοντες κινδύνου και λόγω του άγχους της ζωής. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ως άλλα εμπόδια τους χρονικούς περιορισμούς, την έλλειψη πρόσβασης σε προσιτά από οικονομικής πλευράς γυμναστήρια και επιλογές υγιεινής διατροφής, καθώς και κάποιες άλλες ανταγωνιστικές προτεραιότητες για την υγεία.

Για τις νεότερες γυναίκες, το πρόβλημα του να ασχοληθούν ενεργά για την υγεία της καρδιάς τους είναι ότι, δυστυχώς, δεν το σκέφτονται. Σε αντίθεση με κάποια πιο άμεσα και έντονα προβλήματα υγείας όπως το άγχος ή το έκζεμα που μπορούν να τα παρατηρήσουν και να τα αντιμετωπίσουν καθώς εμφανίζονται, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με την καρδιά εμφανίζονται τυπικά μετά από χρόνια και αφού δεν τους έχουμε δώσει καμία σημασία μέχρι τότε. Εστιάστε στην εξάσκηση, την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου αλλά της διάθεσης, επειδή όλα αυτά επηρεάζουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας αντιδρά. Το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά αυτό σημαίνει ότι πιθανώς δεν είναι κακή ιδέα να παίρνουμε τα σωστά μέτρα. Μπορεί, λόγω του νεαρού της ηλικίας σας να μην σας φαίνεται ότι είναι άμεση ανάγκη αυτή τη στιγμή, αλλά σκεφτείτε ότι τα πράγματα που κάνετε τώρα είναι μια επένδυση για τη μελλοντική υγεία σας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: