Προσαρμόζοντας τα παγκόσμια σήματα των φωτεινών σηματοδοτών στις συσκευασίες τροφίμων

Έχετε ακούσει για τον διατροφικό τροχονόμο; Από ό,τι φαίνεται, είναι πραγματικά πολύ πιο εύκολο να επιλέξουμε τρόφιμα που είναι πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον όταν κάποια σήματα μας δείχνουν το δρόμο.

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τον αντίκτυπο των καταναλωτικών τους συνηθειών τόσο στην υγεία τους, αλλά και στο περιβάλλον. Είτε πιστεύουμε ότι η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική είτε όχι, οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν άμεσες επιπτώσεις στα διαθέσιμα αποθέματα των ψαριών, τα οποία με τη σειρά τους έχουν αιτιώδεις συνέπειες στη θαλάσσια ζωή. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα ποσοστά κατανάλωσης κρέατος επηρεάζουν αντίστοιχα τη γεωργία και τη χρήση της γης. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους για να μας επιστήσουν την προσοχή και να μας πείσουν να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας. Η επιστημονική κοινότητα αναρωτήθηκε λοιπόν πώς θα μπορούσαν να παρουσιαστούν διατροφικές πληροφορίες με έναν τρόπο που θα είναι ενημερωτικός αλλά θα επιτρέπει τελικά στους ανθρώπους να αποφασίζουν σχετικά με τις επιλογές που κάνουν για τις τροφές που καταναλώνουν.

Διαβάστε επίσης: 
Δυστυχώς, οι ετικέτες και οι κατασκευαστές τροφίμων εξακολουθούν να μας ξεγελούν

Η επιλογή γευμάτων που είναι υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον μπορεί να μας προκαλεί συχνά σύγχυση και να είναι ένα δύσκολο έργο για τους περισσότερους από εμάς. Αλλά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όλα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα και ευκολότερα εάν έχουμε ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη όπως των φαναριών, με κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο χρώμα για να μας καθοδηγεί. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου χρησιμοποίησαν ετικέτες που θύμιζαν τους σηματοδότες κυκλοφορίας σε μια μελέτη που σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει με γεύματα σε μια καφετέρια. Οι κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες ετικέτες σηματοδοτούσαν πόσο υγιεινές και πόσο φιλικές ήταν οι επιλογές των γευμάτων.

Διαβάστε και αυτό:
Αποφύγετε τα συνηθισμένα αυτά λάθη στο σουπερμάρκετ

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είδαν εικόνες των γευμάτων που θα μπορούσαν να επιλέξουν για μεσημεριανό. Τα γεύματα κυμαίνονταν από περισσότερο έως λιγότερο υγιεινά και από περισσότερο έως λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Οι επιλογές των συμμετεχόντων καταγράφηκαν τόσο όταν υπήρχαν οι σχετικές σηματοδοτήσεις, όσο και όταν δεν συμπεριλαμβάνονταν και, στη συνέχεια, συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ετικέτες πράσινου φωτός, εκ των οποίων η μία αντιπροσώπευε "πράσινα", φιλικά προς το περιβάλλον γεύματα και η άλλη υγιεινά γεύματα. Παρόλο που όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ως υπερπληροφόρηση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ύπαρξη δύο πράσινων ετικετών σε σύγκριση με μόνο μία, αύξησαν τη θετική επίδραση στις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων. Αυτός ο τύπος συμπεριφορικής παρέμβασης χρησίμευσε ως άμεση ώθηση ή ένα είδος “τσιγκλίσματος» και έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τις αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης εξετάσει τα συστήματα ετικετών οδικής κυκλοφορίας και τις επιπτώσεις τους στις επιλογές τροφίμων των ανθρώπων, αλλά αυτή η έρευνα μέτρησε τη χρήση τους σε ένα προσομοιωμένο, καθημερινό μεσημεριανό περιβάλλον, όπως οι συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι επιλέγουν πράγματι το τι θα φάνε. "Η χρήση των φωτεινών ετικετών στα μενού επηρεάζει τα γεύματα που επιλέγουν οι άνθρωποι και έτσι αυτή η απλή τεχνική θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί στα μενού σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια καθώς και σε καντίνες, για να δείξει στους ανθρώπους τα πιο «πράσινα» και πιο υγιεινά τρόφιμα", ανέφερε σε δήλωσή της η κύρια συντάκτης της μελέτης, Magda Osman. "Τα πειστικά αποτελέσματα των συγκεκριμένων ετικετών αυξάνονται όταν οι άνθρωποι παίρνουν γενικές πληροφορίες σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων και τα αποδεκτά επίπεδα εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τις επιλογές των γευμάτων τους", πρόσθεσε η Osman.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Appetite.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: ScienceDirect , QM London University

Όροι: 
Κατηγοριες: