Είναι οι καταναλωτές διατεθειμένοι να τρώνε έντομα για να σώσουν το περιβάλλον;

Η κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από έντομα ενθαρρύνεται ως απάντηση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής κρέατος, αλλά πώς αλήθεια αισθάνονται οι vegans, οι vegetarians αλλά και οι κρεατοφάγοι γι’ αυτό;

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

Κάθε μέρα γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι απαιτείται επειγόντως η μετατροπή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, καθώς υποσιτίζονται περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και η παραγωγή τροφίμων υπερβαίνει τα όρια του πλανήτη, οδηγώντας στην αλλαγή του κλίματος, την απώλεια βιοποικιλότητας, τη ρύπανση λόγω υπερβολικής εφαρμογής αζώτου και φωσφορούχων λιπασμάτων, αλλά και σε μη βιώσιμες αλλαγές στη χρήση του νερού και του εδάφους. Η σίτιση ενός αυξανόμενου πληθυσμού 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050 με μια υγιή και βιώσιμη διατροφή θα είναι αδύνατη χωρίς μετασχηματισμό των διατροφικών μας συνηθειών, βελτίωση της παραγωγής των τροφίμων και μείωση της σπατάλης.

Διαβάστε ακόμα: 
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε στην άκρη τα προβιοτικά και να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας τρώγοντας… γρύλους;

Τα έντομα έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια ως μια καλή πηγή υγιεινών πρωτεϊνών και αρκετών άλλων θρεπτικών ουσιών, καθώς και ως πιο φιλικά προς το περιβάλλον για την παραγωγή τους από πολλές άλλες ζωικές πρωτεΐνες. Η μετάβαση από τα βασικά τρόφιμα σε κάτι τέτοιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρόκληση, ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεραστεί ο παράγοντας της αηδίας που συνδέεται ευρέως με την κατανάλωσή τους και που, πολύ συχνά, εμείς οι δυτικοί νοιώθουμε. Παρόλο που δεν θεωρούνται παραδοσιακά τρόφιμα και η προθυμία μας να τα φάμε δεν είναι τόσο ισχυρή, η πιθανότητα αποδοχής τους ως τρόφιμα τείνει να αυξάνεται με την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων.

Διαβάστε και αυτό: 
Τολμάτε να δοκιμάσετε αυτές τις «λιχουδιές» από διάφορα μέρη του πλανήτη;

Σύμφωνα με τα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Φινλανδίας και του Helsinki, πολλοί μη vegan χορτοφάγοι αλλά και κρεατοφάγοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν τα έντομα στη διατροφή τους, ωστόσο, για τους vegans, αυτή η διατροφική επιλογή δεν συζητείται. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων αυτών ανέλυσαν τις προθέσεις των καταναλωτών ως προς την κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από έντομα μεταξύ των vegan, των μη vegan χορτοφάγων και των παμφάγων. Εξέτασαν τη συμπεριφορά, τους υποκειμενικούς κανόνες, τον αντιληπτό έλεγχο συμπεριφοράς και τη φοβία απέναντι στην κατανάλωση εντόμων καθώς και τις συνθήκες κατανάλωσης τροφών με βάση τα έντομα μεταξύ αυτών των διατροφικών ομάδων.

Διαβάστε επίσης: 
Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν μια πιο ολιστική προσέγγιση για να επιτευχθεί ένα ισορροπημένο σύστημα τροφίμων

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Nutrients, συμμετείχαν συνολικά 567 άτομα συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική έρευνα. Από τους ερωτηθέντες, το 73% ήταν παμφάγοι, 22% ήταν μη vegan χορτοφάγοι και το 5% ήταν vegan. Οι vegan είχαν την πιο αρνητική στάση απέναντι στην κατανάλωση τροφίμων από έντομα και ο υποκειμενικός τους κανόνας ήταν ασθενέστερος σε σύγκριση με εκείνους των παμφάγων και των μη vegan χορτοφάγων. Ο αντιληπτός έλεγχος συμπεριφοράς τους για την κατανάλωση εντόμων ήταν ισχυρότερος σε σύγκριση με τους άλλους. Επιπλέον, οι vegans ήταν πολύ πιο αποφασισμένοι να μη φάνε έντομα, ακόμα κι αν ήταν θρεπτικά, ασφαλή, προσιτά και βολικά. Οι μη vegan χορτοφάγοι, από την άλλη πλευρά, κατείχαν την πιο θετική στάση απέναντι στην κατανάλωση εντόμων και τόσο οι μη vegan χορτοφάγοι όσο και οι παμφάγοι σκέφτηκαν ότι η κατανάλωση εντόμων είναι σωστή και προσφέρει λύση στο παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα. Αντίθετα, οι vegans πίστευαν ότι είναι ανεύθυνη και ηθικά λανθασμένη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλους τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τις διατροφικές κατηγορίες που μελετήθηκαν.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: uef.fi

Όροι: 
Κατηγοριες: