Σχετικα Αφιερωματα

Το τυρί και οι παραπλανητικές σημάνσεις

Το γάλα και τα προϊόντα του, συμπεριλαμβανομένων των τυριών αποτελεί το τέταρτο πιο συχνά νοθευόμενο προϊόν στην παγκόσμια αγορά.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Η Αμερικάνικη βάση δεδομένων για τις απάτες στα τρόφιμα περιέχει περίπου 474 εγγραφές για νοθείες τροφίμων στην πενταετία 2000-2015, και το γάλα είναι δεύτερο σε συχνότητα. Το Ευρωπαϊκό σύστημα άμεσου συναγερμού για τα τρόφιμα (RASFF) έχει στην βάση δεδομένων του μόνο 30 εγγραφές στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει θεσπίσει κανόνες για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων. Στην τελευταία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1151/2012, σχετική με τις ποιοτικές προδιαγραφές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων δίνεται σαφής ορισμός της χρήσης του όρου ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης). Σήμερα 600 προϊόντα έχουν αυτήν την σήμανση, εκ των οποίων τα 186 είναι τυριά, και τα 49 από αυτά είναι Ιταλικά.

Για παράδειγμα, το τυρί Parmigiano Reggiano το πιο δημοφιλές τυρί ΠΟΠ, που λέγεται ότι άρχισε να παράγεται από Βενεδικτίνους μοναχούς, έχει καταχωρηθεί από το 1996. Η περιοχή στην οποία παρασκευάζεται αυτό το τυρί περιορίζεται στις πόλεις Parma, Reggio Emilia, Modena, και σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Mantua και Bologna, στις πεδιάδες, τους λόγους και τα βουνά που βρίσκονται ανάμεσα στους ποταμούς Po και Reno. Τα κοπάδια των οποίων το γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτού του τυριού δεν επιτρέπεται να τρέφονται με φρέσκο χορτάρι ή με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, και δεν επιτρέπεται επίσης η προσθήκη συντηρητικών. Σήμερα η παραγωγή ενός κεφαλιού Parmigiano Reggiano απαιτεί 600 λίτρα γάλακτος. Το κεφάλι αφήνεται να στεγνώσει και δημιουργεί μια φυσική βρώσιμη κρούστα. Η ελάχιστη περίοδος ωρίμανσης είναι οι 12 μήνες, πολύ μεγαλύτερη από παρόμοια τυριά.

Για να προστατέψει τα ΠΟΠ προϊόντα όπως το Parmigiano Reggiano, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με αρκετές χώρες. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία όμως με τις ΗΠΑ γι αυτό και μπορεί να βρει κανείς στα αμερικάνικα supermarkets τυχαία προϊόντα με σημάνσεις όπως Parmesan, Champagne, Camembert κ. α. που δεν προέρχονται από την Ευρώπη.

Όροι: 
Κατηγοριες: