Δύο στις τρεις κονσέρβες περιέχουν δισφαινόλη Α

Σύμφωνα με νέα έρευνα από έξι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η πλειονότητα των τροφίμων και αγαθών κονσερβοποιούνται σε συσκευασίες με επενδύσεις που περιέχουν το τοξικό χημικό δισφαινόλη Α (bisphenol A).

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Η δισφαινόλη Α επιδρά αρνητικά στην έκκριση ορμονών και την λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Διάφορα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της ουσίας είναι σοβαρές και αφορούν καρκίνο του στήθους και του προστάτη, στειρότητα, διαβήτη, παχυσαρκία, άσθμα, και διαταραχή έλλειψης προσοχής.

Η δισφαινόλη Α συναντάται σε μια σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως τα CD, το χαρτί αποδείξεων, τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και στα κράνη των μοτοσικλετιστών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πλαστικές συσκευασίες νερού και αναψυκτικών γιατί η θερμότητα απελευθερώνει δισφαινόλη Α στο υγρό.

Έχει βρεθεί ότι εργαζόμενοι σε καταστήματα λιανικού εμπορίου που χειρίζονται ταμιακές μηχανές και έρχονται σε συχνή επαφή με το θερμικό χαρτί, έχουν 30% περισσότερη δισφαινόλη Α στο σώμα τους από τον μέσο όρο και 34% περισσότερη από τους άλλους εργαζομένους. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι δισφαινόλη Α μεταφέρεται στον άνθρωπο από τα τρόφιμα προκαλώντας ανησυχία για την έκθεση σε μικρές αλλά βιολογικά σημαντικές συγκεντρώσεις του χημικού. 

Σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό των συσκευασιών που βρέθηκαν θετικές στη δισφαινόλη Α κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 100% για διαφορετικές μάρκες τροφίμων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές εταιρείες στον τομέα των τροφίμων έχουν μεταβεί επιτυχώς σε συσκευασίες χωρίς την εν λόγω τοξική ουσία.

Η μελέτη των έξι ΜΚΟ δείχνει την ανάγκη για αντικατάσταση των τοξικών κονσερβών από άλλες ασφαλείς συσκευασίες κάτι που κατά τα φαινόμενα είναι εφικτό και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Όροι: 
Κατηγοριες: