Σχετικα Αφιερωματα

Πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του συκωτιού

Ο καφές δεν μπορεί να σε ξεμεθύσει όπως υποστηρίζει ο γνωστός αστικός μύθος, ούτε μπορεί να επιδιορθώσει ένα κατεστραμμένο συκώτι, μπορεί όμως να βοηθήσει στην αποτροπή της ζημιάς.

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Η κίρρωση του ήπατος είναι μια βλάβη πολύ διαδεδομένη στον δυτικό κόσμο, που έχει να κάνει με την ιστολογική αλλοίωση του συκωτιού, προερχόμενη κυρίως από την, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, και δευτερευόντως από άλλες ασθένειες όπως, η ηπατίτιδα, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού, η μεγάλη συγκέντρωση λίπους στο συκώτι, γνωστή ως λιπώδης ασθένεια του ήπατος. Η κίρρωση σκοτώνει περίπου ένα εκατομμύριο άτομα τον χρόνο παγκοσμίως.

Μια πρόσφατη έρευνα που ολοκληρώθηκε από το Southampton University του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μελετώντας 430.000 άτομα. Από αυτά, τα 1990 διαγνώστηκαν με κίρρωση. Η καθημερινή κατανάλωση μίας κούπας καφέ, συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κίρρωσης κατά 22%, με δύο κούπες καφέ ημερησίως ο κίνδυνος έπεσε κατά 43%, ενώ με 4 κούπες καφέ ημερήσια κατανάλωση ο κίνδυνος έπεσε κατά 65%.

Ο φιλτραρισμένος καφές φάνηκε να ευεργετεί περισσότερο από τον βρασμένο, αν και δεν ήταν ξεκάθαρο αν η διαφορά οφειλόταν στους κόκκους καφέ που χρησιμοποιήθηκαν.

Γενικά το συμπέρασμα είναι ότι τα φυσικά συστατικά του καφέ (χωρίς να είναι γνωστό ακόμη ακριβώς ποιό) προστατεύουν το συκώτι. Αν όμως τελικά η ζημιά γίνει, δεν υπάρχει τρόπος αποκατάστασής της.

Μια παρόμοια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο Clinical Gastroenterology and Hepatology βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 κουπών καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά 50%.

Το καταπληκτικό νέκταρ των θεών πιστώνεται επιπλέον την μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος που είναι γνωστός ως μελάνωμα, καθώς και της εκδήλωσης διαβήτου τύπου 2. Επίσης η ημερήσια κατανάλωση 4 κουπών καφέ βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και θανάτου εξ αυτού, κατά 50%.

Όροι: 
Κατηγοριες: