Σχετικα Αφιερωματα

Ζεστοί καφέδες και Χριστούγεννα: Μια ιστορία... αγάπης!

Οι ζεστοί καφέδες και τα Χριστούγεννα πάνε χέρι-χέρι. Είτε κάνεις βόλτες στην Αθήνα και απολαμβάνεις την στολισμένη πόλη είτε κάθεσαι μέσα και απολαμβάνεις την ατμόσφαιρα της εποχής από το σπίτι, ένας ζεστός καφές είναι πάντα το καλύτερο συνοδευτικό για να βιώνεις το χριστουγεννιάτικο, γιορτινό κλίμα. 

 

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019

Όσο πιο καλά ξέρεις να φτιάχνεις έναν καφέ τόσο περισσότερο τον εκτιμάς και όταν τον πίνεις έξω. Το να ξέρουμε λοιπόν πως φτιάχνονται οι καφέδες που... αγαπάμε να πίνουμε τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια χρήσιμη γνώση.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες για το πως φτιάχνονται μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είδη ζεστών καφέδων:

Εσπρέσο

Ο καφές για τον οποίο η μηχανή που θα τον φτιάξει είναι τόσο κομβικής σημασίας για την ποιότητά του που η ονομασία της έχει «βαφτίσει» και τον ίδιο τον καφέ. Η μηχανή εσπρέσο στο εσωτερικό της οποίας οι αλεσμένοι κόκκοι καφέ λαμβάνουν γρήγορες δόσεις ισχυρής πίεσης και ζεστό νερό, δίνοντάς μας μικρή ποσότητα πυκνού και πλούσιου σε γεύση καφέ. Ο μονός εσπρέσο αποτελείται από 7 με 9 γραμμάρια καφέ ενώ ο διπλός από τα διπλάσια. Ο μόνος πάντως είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτεί επιτυχημένα καθώς εξαιτίας της μικρής του ποσότητας γίνεται κατανοητό στη γεύση το κάθε ψεγάδι.

Tip: Προσέξτε να μην είναι βρεγμένο το κλείστρο της μηχανής, σκουπίστε το με ένα στεγνό χαρτί και πατήστε καλά τον καφέ πριν τον αποστάξετε. 

Καπουτσίνο

Με καταγωγή από την Ιταλία και με βάση του τον εσπρέσο, ο καπουτσίνο εμπεριέχει μια δόση εσπρέσο, μια δόση ζεστό γάλα και αφρόγαλα. Το μυστικό με τον καπουτσίνο είναι να νιώθετε και τα τρία βασικά του συστατικά σε κάθε γουλιά. Στην Ιταλία πίνεται πάντα πριν τις 11 το πρωί και ποτέ μετά από κάποιο γεύμα. Εσπρέσο στα ιταλικά σημαίνει «μικρή κουκούλα» και αναφέρεται στο αφρόγαλα που βρίσκεται στο τελείωμά του. Ιδανικά σερβίρεται σε φλιτζάνι των 140 ml.

Tip: Το μυστικό είναι στο αφρόγαλα. Προσέξτε μην θερμάνετε πολύ το γάλα και το κάψετε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μυρίσει έντονα και να σας χαλάσει όλη τη γεύση. 

Στιγμιαίος καφές

Για τον φτιάξουμε χτυπάμε τον καφέ με τη ζάχαρη μαζί με περίπου μια κουταλιά ζεστό νερό και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε βραστό νερό ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αν προτιμάμε προσθέτουμε και γάλα ταυτόχρονα. Έχει λιγότερη καφεΐνη από τον γαλλικό και σκέτος δεν έχει καθόλου θερμίδες. Μπορεί να ονομάζεται στιγμαίος αλλά η διαδικασία που απαιτείται μέχρι να φτάσει στα χέρια μας, από την ωρίμανση των κόκκων μέχρι τις υπόλοιπες αναγκαίες διαδικασίες κρατάει περίπου ένα χρόνο!

Tip: Χτυπήστε πολύ καλά με το κουτάλι τον καφέ σας. Όσο περισσότερη ώρα τον χτυπάτε, τόσο πιο πλούσια θα γίνει η κρέμα του. 

Latte

Ο Latte αποτελεί είδος εσπρέσο και φτιάχνεται με δύο μέρη: ζεστό γάλα και καφέ. Είναι πιο μεγάλος από τον καπουτσίνο και ιδανικά σερβίρεται σε φλιτζάνι 200ml. Συνηθίζεται να φτιάχνει διάφορα σχέδια το γάλα του ενώ όσο περισσότερο γάλα έχει τόσο πιο εξασθενημένη είναι η γεύση του καφέ.

Tip: Αντί για γάλα στο φλιτζάνι σας φτιάξτε αφρόγαλα (σ.σ όπως στον καπουτσίνο). Βαλτε πρώτα το αφρόγαλα στο φλιτζάνι και στη συνέχεια τον καφέ σας, είτε αυτός είναι εσπρέσο, είτε στιγμιαίος. 

Americano

Άλλος ένας ζεστός καφές που αποτελεί ιδανική συντροφιά για τις χειμωνιάτικες μέρες των Χριστουγέννων. Σερβίρεται χωρίς γάλα και η βάση του είναι ο μονός εσπρέσο, στον οποίο προστίθεται νερό, η ποσότητα του οποίου ποικίλει ανάλογα με τα γούστα. 

Tip: Προσέξτε το νερό να μην είναι καυτό. Το βράζετε και το αφήνετε για λίγο πριν το βάλετε μέσα στον αποσταγμένο καφέ σας. 

Macchiato

Μονός εσπρέσο με μικρή ποσότητα αφρόγαλα κατά το τελείωμα του. Το γάλα θυμίζει περισσότερο... λεκέ πάνω του εξού η ονομασία του καθώς macchiato σημαίνει λεκιασμένος. Ο macchiato έχει την πιο συμπυκνωμένη γεύση εσπρέσο και το ελάχιστο γάλα του φρενάρει την ένταση. 

Tip: Η απόσταξη του καφέ πρέπει να είναι ιδανική. Ο μονός εσπρέσο είναι δύο δάχτυλα στο φλιτζάνι και με δύο σταγόνες αφρόγαλα θα απολαύσετε δύο... τζούρες δυνατής γεύσης καφέ. Απόλαυση...  

Irish coffee  

Για τους πιο μερακλήδες. Ζεστός καφές φίλτρου, ουίσκι με ζάχαρη ή jameson από χτυπημένο κρύο αφρόγαλα από πάνω. Χαρακτηριστικός καφές της Ιρλανδίας που τις γιορτινές ημέρες αυξάνετε η ζήτησή του σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Tip: Όσο καλύτερης ποιότητας είναι το ουίσκι, τόσο καλύτερος βγαίνει ο καφές σας. Δοκιμάστε τον. 

Όροι: 
Κατηγοριες: