Νέα μελέτη αμφισβητεί τα πλεονεκτήματα της ελαφριάς κατανάλωσης αλκοόλ

Άσχημα νέα για όσους απολαμβάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι ένα ωφέλιμο ποτήρι κρασί ή μια μπύρα την ημέρα. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι όσοι επιλέγουν να καταναλώνουν ένα ή δύο ποτά καθημερινά είναι πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα.

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Οι ερευνητές της νέας αυτής μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία κατανάλωση αλκοόλ που να είναι ασφαλής για τη γενικότερη υγεία - ένα εύρημα που μάλλον θα προκαλέσει έκπληξη στους μετριοπαθείς πότες και σίγουρα αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.

Πολλοί από εμάς απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα κατά τη διάρκεια του δείπνου, πιστεύοντας ότι αυτή η μικροποσότητα αλκοόλ δεν θα μπορούσε να τους επηρεάσει. Η νέα αμερικανική έρευνα ωστόσο προειδοποιεί ότι, ακόμη και ένα μικρό ποτό ημερησίως μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 400.000 άτομα ηλικίας 18 έως 85 ετών. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research, έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ή δύο αλκοολούχων ποτών τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- η οποία χαρακτηρίζεται ως υγιής σύμφωνα με τις σημερινές κατευθυντήριες γραμμές- αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20%, συγκριτικά με κατανάλωση τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο.

Διαβάστε επίσης:
Το αλκοόλ χειρότερο για τον εγκέφαλο από τα κανναβινοειδή

Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου παρατηρήθηκε επίσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική για την υγεία. Π.χ. σε μια βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου και η ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων είναι χαμηλότερος σε όσους έπιναν όλη τους τη ζωή κατά μέσο όρο ένα ποτό ημερησίως ή λιγότερο, ενώ μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης διαπίστωσε ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά περίπου 12%. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας υποστήριξαν επίσης την μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, λέγοντας ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων, καθώς και τον κίνδυνο για όλες τις αιτίες θανάτου.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό που θεωρείται επί του παρόντος ότι είναι μια ασφαλής, και ίσως ακόμη και ευεργετική ποσότητα αλκοόλ, ίσως να μην είναι καλό για μας. Έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο ιατρικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε ότι ακόμη και το περιστασιακό μόνο ποτήρι κρασιού ή μπύρας αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θανάτου και ότι οποιαδήποτε προστατευτική επίδραση του αλκοόλ αντισταθμίστηκε από τους κινδύνους. Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξήθηκαν επίσης αναλογικά με την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. "Φαινόταν ότι το να πίνει κανείς ένα ή δύο ποτά την ημέρα δεν ήταν και μεγάλη υπόθεση και υπήρξαν κάποιες μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία", δήλωσε η Dr. Sarah M. Hartz, επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας. "Αλλά τώρα ξέρουμε ότι ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς καθημερινοί πότες έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας".

Διαβάστε: 
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει διαφορετικές επιδράσεις στον ανδρικό και γυναικείο εγκέφαλο

Η ομάδα διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ωστόσο, καθώς η καθημερινή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και συνεπώς τον κίνδυνο θνησιμότητας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, είναι καταστροφική για την υγεία. "Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών περίπου τέσσερις ημέρες την εβδομάδα φάνηκε να προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά η καθημερινή κατανάλωση εξάλειψε αυτά τα οφέλη", δήλωσε η Hartz. "Όσον αφορά τον κίνδυνο για καρκίνο, κάθε κατανάλωση είναι επιβλαβής. Η αύξηση του κινδύνου θανάτου κατά 20% είναι πολύ μεγαλύτερη σε ηλικιωμένους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε υψηλότερο κίνδυνο", εξήγησε η Hartz.

"Σχετικά λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν στα είκοσί τους, έτσι η αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% είναι μικρή, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική. Όταν όμως η ηλικία των ανθρώπων αυξάνεται, μεγαλώνει και ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συνεπώς μια αύξηση του κινδύνου κατά 20% στην ηλικία των 75 μεταφράζεται σε πολλούς περισσότερους θανάτους από ότι στην ηλικία των 25."

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: