Το αλκοόλ χειρότερο για τον εγκέφαλο από τα κανναβινοειδή

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο περισσότερο από την κάνναβη, επηρεάζοντας τη φαιά και λευκή ουσία, κάτι που δεν κάνουν τα κανναβινοειδή ακόμη και μετά από χρόνια χρήσης.

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

 Η μαριχουάνα μπορεί να μην είναι τόσο βλαπτική για τον εγκέφαλο, όπως θεωρούνταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Colorado Boulder και το CU Change Lab. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, εξέτασε τους εγκεφάλους περισσότερων από 1.000 συμμετεχόντων διαφόρων ηλικιών και διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ είναι πολύ πιο επιβλαβής για τον εγκέφαλο από τη μαριχουάνα, ευρήματα που έρχονται σε αντίθεση με χρόνια έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της μαριχουάνας και άλλων προϊόντων κανναβινοειδών στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να δηλώσουν ότι η χρήση κανναβινοειδών, ειδικά όσον αφορά τη μαριχουάνα και τα συναφή προϊόντα της, είναι ευεργετική.

"Ειδικά με τη χρήση μαριχουάνας, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο", δήλωσε η Rachel Thayer, πτυχιούχος κλινικής ψυχολογίας στο CU Boulder και κύρια συγγραφέας της μελέτης. "Η έρευνα εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη ως προς το εάν η χρήση μαριχουάνας είναι επιβλαβής ή ωφέλιμη για τον εγκέφαλο." Ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι γνωστές εδώ και χρόνια από τους ερευνητές, έχει υποτεθεί ότι τα κανναβινοειδή είναι εξίσου επιζήμια για τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου - αν όχι περισσότερο - δεδομένων των άμεσων ψυχοδραστικών επιπτώσεων της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της κύριας ψυχότροπης ουσίας στη μαριχουάνα, το χασίς κλπ. Ωστόσο, αυτό μπορεί και να μην ισχύει απαραίτητα. "Όταν ξαναβλέπουμε τις έρευνες πολύ πιο προσεκτικά, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά από αυτά πιθανότατα δεν είναι ακριβή", δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο Kent Hutchison, καθηγητής Βehavioral Νeuroscience στο CU Boulder και διευθυντής του CU Change Lab, το οποίο διερευνά τους παράγοντες που συνδέονται με την υγεία και την επικίνδυνη συμπεριφορά. "Εξετάζοντας αυτές τις μελέτες που πάνε χρόνια πίσω, βλέπουμε ότι μια έρευνα θα αναφέρει ότι η χρήση μαριχουάνας σχετίζεται με τη μείωση του όγκου του ιππόκαμπου. Η επόμενη μελέτη θα λέει ότι σχετίζεται με αλλαγές στην παρεγκεφαλίδα ή σε κάτι άλλο. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει συνοχή σε όλες αυτές τις μελέτες όσον αφορά τις πραγματικές δομές του εγκεφάλου."

Για να καταπολεμηθεί αυτή η παρανόηση στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, οι ερευνητές προσέγγισαν εκ νέου ορισμένα από τα υπάρχοντα δεδομένα νευρολογικής απεικόνισης από μαγνητικές εξετάσεις, τόσο από εφήβους όσο και από ενήλικες, για να δουν, αφού χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεταβλητές και τρόπους ελέγχου, την επίδραση των κανναβινοειδών στον εγκέφαλο συγκριτικά ή σε αντίθεση με το αλκοόλ. «Όσον αφορά το αλκοόλ, γνωρίζουμε ότι κάνει κακό στον εγκέφαλο εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Hutchison. "Αλλά για την κάνναβη, ξέρουμε τόσο λίγα". Για να εξετάσουν τις πιθανές διαφορές, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να ελέγξουν τα σημαντικότερα νευρολογικά συστατικά: τη φαιά και τη λευκή ουσία.

Η φαιά και η λευκή ουσία είναι οι δύο κύριοι τύποι ιστού που αποτελούν τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η φαιά ουσία είναι η έδρα των σκέψεων και των υπολογισμών που κάνει ο εγκέφαλος, ενώ η λευκή ουσία ελέγχει τα σήματα που αποστέλλουν οι νευρώνες, συντονίζοντας έτσι τη συνεργασία των εγκεφαλικών περιοχών. Οποιαδήποτε απώλεια μεγέθους ή ακεραιότητας και των δύο αυτών νευρικών ιστών μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να μη δουλεύει όπως θα έπρεπε. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση αλκοόλ συσχετίστηκε σημαντικά με τη μείωση του μεγέθους της φαιάς ουσίας και της ακεραιότητας της λευκής, ιδιαίτερα για τους ενήλικες που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην κατανάλωση ποτών για δεκαετίες. Η μαριχουάνα και τα συναφή κανναβινοειδή προϊόντα, από την άλλη πλευρά, δεν αποδείχτηκε ότι έχουν μακροπρόθεσμη επίπτωση στην ποσότητα της φαιάς ή στην ακεραιότητα της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο. Η έρευνα έδειξε ότι "ενώ η μαριχουάνα μπορεί να έχει και μερικές αρνητικές συνέπειες, σίγουρα δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ", σύμφωνα με τον Hutchison.

Παρά το γεγονός ότι η μαριχουάνα δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο κάποτε θεωρούνταν και σίγουρα όχι τόσο επιβλαβής όσο άλλες νόμιμες αλλά και παράνομες ουσίες, η έρευνα δεν έχει αποδείξει ακόμα οφέλη. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο με το κίνημα νομιμοποίησης, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», δήλωσε ο Hutchison.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: