Tο κρύο μας κάνει να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ

Έχετε παρατηρήσει ότι θέλετε να πίνετε λίγο παραπάνω το χειμώνα; Δεν είστε οι μόνοι. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από την επιθυμία μας να καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ όταν ο καιρός είναι ψυχρός και σκοτεινιάζει πιο γρήγορα.

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του ψυχρού σκοτεινού κλίματος και των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ και της ηπατικής νόσου. Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα με λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας, τείνουν να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Ωστόσο, αυτή η ευρέως αποδεκτή ιδέα δεν έχει δοκιμαστεί επιστημονικά. Η παρατεταμένη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι και να οδηγήσει σε ηπατική νόσο και κίρρωση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Pittsburg έβαλαν ως στόχο να διερευνήσουν εάν το κλίμα επηρεάζει τα επίπεδα κατανάλωσης του αλκοόλ και των ηπατικών νόσων και πρόσφατα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Hepatology.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 193 χώρες, καθώς και λεπτομερέστερα δεδομένα από τις ΗΠΑ, εξετάζοντας τις 50 πολιτείες και τις 3.144 κομητείες. Οι πηγές των δεδομένων περιελάμβαναν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Ινστιτούτο Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας. Τα στοιχεία για το κλίμα περιλάμβαναν μέσες ετήσιες ώρες ηλιοφάνειας και θερμοκρασίες. Τα δεδομένα που σχετίζονται με το αλκοόλ περιλάμβαναν τα επίπεδα και τα πρότυπα κατανάλωσής του, καθώς και τον επιπολασμό της κίρρωσης του ήπατος που σχετίζεται με το αλκοόλ. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία για τους δείκτες υγείας του πληθυσμού, όπως ο επιπολασμός της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της ιογενούς ηπατίτιδας. Ανασκόπησαν πληροφορίες σχετικά με τους εθνικούς και περιφερειακούς νόμους για την κατανάλωση αλκοόλ και τις κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις για το αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης: Πίνεις για να ζεσταθείς; Λάθος…

Η στατιστική ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων έδειξε ότι, όσο μειώνονταν οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες και οι ώρες ηλιοφάνειας, η κατανάλωση του αλκοόλ αυξήθηκε, όπως και το ποσοστό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και ο αριθμός των ανθρώπων που έπιναν στο συνολικό πληθυσμό. Αυξήθηκαν επίσης τα επίπεδα της κίρρωσης του ήπατος που σχετίζονται με το αλκοόλ στα ψυχρότερα και με λιγότερο ήλιο κλίματα. Παρόμοιες σχέσεις παρατηρήθηκαν και στα πιο λεπτομερή στοιχεία από τις ΗΠΑ. Αυτοί οι συσχετισμοί διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως οι νόμοι κατανάλωσης οινοπνεύματος ή οι κοινωνικές και θρησκευτικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι παράγοντες που συμβάλλουν επίσης σε αυτά τα πρότυπα κατανάλωσης.

Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, κάνοντας μας να νιώσουμε πιο ζεστά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σε ψυχρά κλίματα πίνουν περισσότερο. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη, η οποία τείνει να αυξάνεται όταν ένα μέρος είναι κρύο και σκοτεινό. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μελέτες παρατήρησης όπως αυτές δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των κλιματικών συνθηκών και των μορφών κατανάλωσης οινοπνεύματος και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Αυτή η μελέτη παρέχει μια παρατηρησιακή υποστήριξη στην μακροχρόνια πεποίθηση ότι η κατανάλωση αλκοόλ και η ηπατική νόσος που σχετίζεται με το οινόπνευμα είναι υψηλότερη σε ψυχρότερα και πιο σκοτεινά κλίματα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος πρέπει να στοχεύουν ιδιαίτερα σε αυτές τις ψυχρότερες και πιο σκοτεινές γεωγραφικές περιοχές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: