9 λόγοι για να τρώμε ελαιόλαδο κάθε μέρα

Στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη τύχη, που είναι άμεσα συνδεμένη με τις διατροφικές μας συνήθειες. Και είναι τόσο αυτονόητη που πολλές φορές ξεχνάμε πως αποτελεί πραγματικά τύχη. Πρόκειται για την πρόσβασή μας στο ελαιόλαδο, το οποίο σε άλλες χώρες είναι σπάνιο και πανάκριβο. Εδώ όμως απολαμβάνουμε τα σπάνια πλεονεκτήματά του πολύ πιο εύκολα.

Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2022

Ποιά είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα του ελαιόλαδου που παράγουμε και αφθονία και εξαιρετική ποιότητα στη χώρα μας; Ας κάνουμε μια λίστα...

Η γεύση του...

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή: η γεύση του παρθένου ελαιόλαδου είναι πραγματικά το... κάτι άλλο. Και αν για εμάς είναι κάτι συνηθισμένο ας ρωτήσουμε τους ανθρώπους που ζουν στις μη μεσογειακές χώρες που το αντιμετωπίζουν σε ένα γκουρμέ στοιχείο των τροφών που το εμπεριέχουν.

Βοηθάει στη μείωση του βάρους

Ένα από τα κυριότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι το ελαιόλαδο αποδομεί το λίπος μέσα από τα ίδια τα λιποκύτταρα του οργανισμού καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που εμπεριέχει αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Έτσι, εκτός από το ότι αυτό συμβάλει στη μείωση του βάρους, ταυτόχρονα βοηθάει τη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Βελτιώνει την σεξουαλική μας ζωή

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε μέσα στο ελαιόλαδο την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν τη ροή, κάτι που λειτουργεί ενισχυτικά για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής.

Είναι αντικαρκινικό

Μοιάζει τόσο θαυματουργό που θα μπορούσε να αποτελεί μια μυθική τροφή αλλά είναι αλήθεια: τα συστατικά του ελαιόλαδου τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάνε στην μακροζωία. Όμως έχει και πιο συγκεκριμένες ιδιότητες καθώς βοηθάει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου!

Καταπολεμάει το Αλτσχάιμερ

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συναντάμε κατά κόρον στο ελαιόλαδο αποτρέπουν την εξασθένηση του εγκεφάλου και καταπολεμάνε την δημιουργία ασθενιών που μειώνουν την αντιληπτική ικανότητα όπως το Αλτσχάιμερ.

Είναι αντι-γηραντικό

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο σε πολλές μάσκες ομορφιάς που λειτουργούν ενάντια στην γήρανση. Έχει να κάνει με το ότι οι βιταμίνες Α, D, E και K που βρίσκονται στο ελαιόλαδο βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση των κυττάρων, κάτι που σημαίνει πως λειτουργεί και ως αντι-γηραντικό!

Είναι υγιές για τις εγκύους

Το να τρέφεται μια γυναίκα με ελαιόλαδο την περίοδο που είναι έγκυος είναι μια πολύ προωθητική κατάσταση για το βρέφος καθώς βελτιώνει τα ψυχοκινητικά αντανακλαστικά του βρέφους και του χαρίζει αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.

Είναι φυσικό παυσίπονο

Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες που έχουν γίνει, το ελαιόλαδο εμπεριέχει ουσίες με αντικφλεγμονώδεις ιδότητες κάτι που σημαίνει πως μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα φυσικό παυσίπονο!

Καταπολεμάει τις ασθένειες

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και μας προστατεύουν από ασθένειες. Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και κάνει την αναπνοή ευκολότερη κάτι που επίσης εμποδίζει την εμφάνιση ασθενιών.

Φωτογραφία από τον χρήστη Dana Tentis στο Pexels

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡA ΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: