Eλαιόλαδο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελαιόλαδο κατέχει τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής λόγω της μεγάλης διατροφικής του αξίας, της περιεκτικότητάς του δηλαδή σε ‘καλά’ - ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής αντικατασταθούν από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα (τα λεγόμενα ‘καλά’ λιπαρά), τότε φαίνεται να βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ.

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συστήνουν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λιπαρά) από μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί, ψάρια).

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες οδηγεί σε μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων, λόγω του ότι τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη φθορά των μορίων και των μεμβρανών των κυττάρων.

Οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που τα γνωρίζουμε ως συστατικό του κρασιού, των κόκκινων φρούτων και του καφέ, αποτελούν ένα βασικό συστατικό του ελαιολάδου. Προστατεύουν την ποιότητά του αφού επηρεάζουν το άρωμα και τη γεύση του και ταυτόχρονα δρουν ενάντια στην οξείδωση του ίδιου του ελαίου. Παράλληλα, φαίνεται να συσχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες.

Όταν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους της διατροφής μας καταφέρνουμε να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά.

Το ελαιόλαδο αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, γνωστής για την έντονη αντιοξειδωτική της δράση. Η βιταμίνη Ε συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer.

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
  • ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡA ΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: