Μόνιμο αίσθημα πείνας; Προτιμήστε αυτό το σνακ για να το αντιμετωπίσετε

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλες, πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Για πρώτη φορά οι ερευνητές έδειξαν τις νευρογνωστικές επιπτώσεις που έχουν τα καρύδια στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας μια περιοχή του που σχετίζεται με τη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού.

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Οι ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καρυδιών, που εδώ και πολύ καιρό προτείνεται από τους ειδικούς ως ένα ιδιαίτερα υγιεινό σνακ, μπορεί να σας βοηθήσει να νοιώθετε χορτάτοι και να κάνετε καλύτερες επιλογές στα γεύματά σας. Αλλά δεν είναι μόνο το διατροφικό προφίλ των καρυδιών που τα καθιστά τόσο ωφέλιμα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα καρύδια ενεργοποιούν πράγματι ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την κορεσμό αλλά και τις λιγούρες.

"Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται γενικά πιο χορτάτοι αφού έχουν φάει καρύδια, αλλά ήταν πραγματικά εκπληκτικό ότι μπορέσαμε να βρούμε αποδεικτικά στοιχεία της αλλαγής της δραστηριότητας στον εγκέφαλο που σχετίζονταν με τα δείγματα τροφίμων και κατ 'επέκταση με αυτά που οι άνθρωποι κατανάλωναν καθώς και του πόσο πεινασμένοι αισθάνονταν", σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Olivia Farr .

Για την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Diabetes, Obesity and Metabolism, η ομάδα του BIDMC προσέλαβε 10 παχύσαρκα άτομα για να ζήσουν στο κλινικό ερευνητικό κέντρο του νοσοκομείου για χρονικό διάστημα δύο πενθημέρων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης διαμονής, έπιναν καθημερινά ένα smoothie που περιείχε 48 γραμμάρια καρυδιών (περίπου 10 ολόκληρα καρύδια). Κατά τη διάρκεια του άλλου πενθημέρου, έπιναν smoothies που ήταν χωρίς καρύδι, αλλά κατά τα άλλα ήταν συγκρίσιμα με τα πρώτα. Οι συμμετέχοντες δεν ήξεραν πότε τους χορηγούσαν το smoothie με τα καρύδια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο πεινασμένοι όταν το καθημερινό τους ποτό περιείχε καρύδια. Αλλά το πιο ενδιαφέρον εύρημα προήλθε από τις εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου που έγιναν την πέμπτη ημέρα κάθε διαμονής.

Παρουσίασαν στους συμμετέχοντες εικόνες ελκυστικών φαγητών όπως χάμπουργκερ και γλυκών καθώς και άλλων ουδέτερων αντικειμένων που δεν προορίζονται για φαγητό αλλά και λιγότερο επιθυμητών τροφών όπως τα λαχανικά. Χωρίς εξαίρεση, όσοι είχαν πιει smoothies με καρύδια παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στη νησίδα, ένα μέρος του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στον γνωστικό έλεγχο και στη ρύθμιση της πείνας και της επιθυμίας. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι τα άτομα που καταναλώνουν καρύδια είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα τις ορέξεις τους και να ανταποκρίνονται σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Σε σύγκριση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη: επτά ολόκληρα καρύδια περιέχουν 18 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 13 γραμμάρια είναι πολυακόρεστα . Η ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθούν οι ιδανικές ποσότητες καρυδιών και άλλων πολυακόρεστων λιπαρών τροφίμων για ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία. "Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα αποτελέσματα της μελέτης", ο Χρήστος Μαντζώρος, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. "Όταν οι συμμετέχοντες τρώνε καρύδια, αυτό το μέρος του εγκεφάλου τους ενεργοποιείται και γνωρίζουμε ότι αυτό συνδέεται με το αίσθημα λιγότερης πείνας ή μεγαλύτερου χορτασμού".

Βραχυπρόθεσμα, η μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης βάρους. Οι ερευνητές του BIDMC θα συνεχίσουν να μελετούν πώς τα καρύδια και άλλα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλο, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με το βάρος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: bidmc.org

Όροι: 
Κατηγοριες: